Cum sa cultivi trandafiri de dulceata
Cum sa cultivi trandafiri de dulceata

Cum sa cultivi trandafiri de dulceata la tine in gradina


Trandafiri de dulceata. Daca ai crezut ca dulceata din trandafiri se obtine usor, din orice fel de trandafir… te-ai inselat. E nevoie de un anumit tip de trandafiri, iar acestia nu se cultiva prea mult in Romania.

Vestea buna este ca ei se pot adapta foarte usor la noi in tara, insa pentru a avea o cultura de pe urma careia sa scoti cateva borcane cu dulceata…trebuie sa tii cont de nevoile acestei plante.

Conditii de crestere

Rosa damascene
Rosa damascene

Trandafirii cultivati pentru petale prefera o zona mai racoroasa, in care temperaturile nu sar de 18 grade Celsius. Unele specii rezista pana la -25 de grade Celsius, de exemplu Rosa rugosa, sau pana la -18 grade Celsius – Rosa Centifolia.

Ambele specii de trandafiri pentru dulceata sunt bine adaptate in Romania, asa cum este si Rosa damascene. Aceste specii nu au foarte mare nevoie de lumina, ci pot fi cultivate in zone orientate catre nord sau nord-est.

Citeste si: Cum sa faci dulceata de trandafiri

Trebuie sa mai stii ca Rosa rugosa si Rosa centifolia sunt foarte sensibile la seceta, dar suporta o cantitate mai mare de apa.

Rosa rugosa pare o planta care se adapteaza oriunde, in conditiile in care poate fi cultivata in solurile in care alte plante nu se simt deloc bine Pe de alta parte, Rosa centifolia si Rosa damascene se simt mai bine in soluri cu textura mijlocie, generoase cand vine vorba de materia organica.

Trandafirii pentru dulceata pot fi cultivati atat pe soluri plane, cat si pe soluri usor inclinate, unde panta nu depaseste 15%, intr-un sol care nu este pe placul altor plante, asa cum am spus.

Pregatirea solului pentru o cultura de trandafiri de dulceata

Plantatie trandafiri de dulceata
Plantatie trandafiri de dulceata

Trandafiri de dulceata. Inainte de plantare, solul trebuie curatat de buruieni, nivelat, fertilizat si arat la adancime. Daca terenul pe care infiintezi cultura este in panta, terasat, atunci pamantul trebuie arat la o adancime de aproximativ 30 de centimetri.

Trandafirii trebuie plantati la aproximativ 1 metru unul de altul, in vreme ce distanta ideala intre randuri este de 3 metri.

Vestea buna este ca trandafirii de dulceata pot fi plantati si pe soluri accidentate si atunci efectul lor este de a preveni eroziunea.

Trandafirii de dulceata se planteaza fie toamna, dupa caderea frunzelor sau primavara foarte devreme, imediat ce solul s-a dezghetat.

Dimensiunile gropilor in care se planteaza trandafirii sunt de 40-40×30-40 cm. Daca in etapa de pregatire a solului nu s-a realizat fertilizarea de baza, poti adauga in groapa un ingrasamant bine fermentat.

Inainte de plantare, se face mocirlirea si fasonarea butasilor. Ei vor fi introdusi in groapa cu aproximativ 5 centimetri mai adannc pentru stimularea drajonarii.

Odata plantati, butasii de trandafiri se scurteaza la cel mult 5 muguri si se uda. Atentie! Fiecare planta are nevoie, in aceasta etapa, de aproximativ 10 litri de apa.

Ingrijire trandafiri de dulceata

Trandafiri de dulceata
Trandafiri de dulceata

Trebuie sa mai stii ca cresterea acestor trandafiri de dulceata este o investitie pe termen lung. Acestia se dezvolta lent, de aceea este necesar sa cureti frecvent terenul de buruieni. Trandafirii acestia au nevoie sa fie intretinuti si taiati astfel incat sa se asigure ramificarea tulpinilor, cele care produc petalele.

Cand trandafirii au rod, pot efectua lucrari de fertilizare si erbicizare. Atentie! Fertilizarea se va face cu azot, insa abia din al doilea an de la plantare. Trebuie sa tii cont sa nu aplici fertilizantul mai tarziu de 25 iunie.

Trandafirii de dulceata au nevoie de multa apamai ales in lunile mai-iunie, cand infloresc. In restul anului, nevoia de apa este una moderata.

Este important sa tii minte ca daca trandafirul nu are suficient de multa apa in perioada de rodire, adica de inflorire, atunci vei avea mai putine flori si, implicit, mai putine petale pentru dulceata.

Citeste si: Cum sa folosesti cenusa la trandafiri si ce efecte are

Daca observi ca trandafirii tai nu primesc suficienta apa, poti iriga plantele, atat prin picurare, cat si prin microaspersiune, folosind un sistem de irigare care sa asigure cantitatea de apa necesara la adancimea potrivita.

Ramurile bolnave, rupte vor fi indepartate din anul al cincilea de la cultivre, iar crengile batrane vor fi scurtate. Taierea are rolul de a sustine regenerarea trandafirului.

Trebuie sa mai stii ca aceasta planta este afectata de fainare, de rugine si de patarea bruna, in vreme ce printre daunatori se afla paduchele verde al trandafirului, o serie de acarieni, printre care si acarianul rosu comun, dar si viespea galicola.

Recoltarea se va realiza manual, neaparat in recipiente de lemn care vor fi depozitate in locuri racoroase, umbrite si bine ventilate. Recoltarea se face in stadiul de boboc floral, in faza de deschidere.