Cum sa cultivi rosii negre si care sunt cele mai bune soiuri
Cum sa cultivi rosii negre si care sunt cele mai bune soiuri

Cum sa cultivi rosii negre si care sunt cele mai bune soiuri


Cum sa cultivi rosii negre. Afla ce trebuie sa iei in considerare daca si tu vrei sa ai tomate negre in gradina ta, dar si care sunt cele mai bune soiuri pe care sa le alegi. Iata ce trebuie sa stii si care sunt secretele pentru o recolta bogata!

Cum sa cultivi rosii negre si care sunt cele mai bune soiuri – Cuprins:

Care sunt cele mai bune soiuri de tomate negre

Rosii negre
Rosii negre

Daca iti plac tomatele, atunci ar trebui sa iei in considerare o cultura de rosii negre la tine in gradina. Pe langa gustul deosebit, rosiile negre contin un nivel mai mare de antioxidanti decat cele rosii sau galbene.

Exista foarte multe soiuri de tomate negre, asa ca o sa ti le prezentam pe cele mai populare. Spre exemplu, poti alege rosiile negre de Crimeea, rosiile Black Ethiopian, Black Mean Sea Man, Black Brandywine, Queen of the Night, Tasmanian Chocolate, Chocolate Lightning, Black Cherry, Sandy Belle, Big Sacher, Olmeca F1, Cappucino F1, Bombonera F1, Nightshade F1, Sacher F1, Nerondo F1 sau Black Prince.

Dupa cum vezi, exista multe soiuri ceea ce inseamna ca poti experimenta si poti cultiva mai multe tipuri pentru a le testa si pentru a vedea care se potrivesc mai bine in gradina ta.

Rosiile negre fac parte din aceeasi familie ca si tomatele obisnuite, adica Solanaceae. Exista peste 50 de soiuri, iar culoarea acestora se transforma de la verde inchis la rosu inchis, violet, maro inchis, negru sau chiar albastru.

Un mare avantaj al acestor tomate este ca sunt mai rezistente la pastrare. Culoarea neagra este data de nivelul crescut de vitamine pe care acestea il contin, dar si de antioxidanti.

Rosii negre. Cum sa le cultivi in gradina ta

Tomate negre in gradina
Tomate negre in gradina

Asadar, daca si tu vrei sa cultivi rosii negre in gradina ta, afla ca metoda este asemanatoare cu cea de cultivare a tomatelor obisnuite, adica cele de culoare rosie.

Lumina soarelui este esentiala pentru ca plantele sa creasca, asa ca este recomandat sa alegi o suprafata de teren unde acestea au parte de 6-8 ore de lumina in fiecare zi.

Totodata, este nevoie de un sol cu drenaj foarte bun. In caz contrar, este posibil ca umiditatea in exces sa afecteze sistemul radicular (radacinile) si acesta sa putrezeasca.

Bineinteles, nutrientii sunt foarte importanti, asa ca expertii recomanda folosirea ingrasamintelor de tip NPK, adica cele ce contin azot, fosfor si potasiu. Este indicat sa folosesti ingrasaminte de tip granule, cu eliberare treptata.

Obtinerea rasadurilor de rosii negre va dura intre 55 si 60 de zile, insa dupa ce le obtii trebuie sa te asiguri ca le plantezi in mod corect si ca respecti distantele de plantare pentru ca tomatele sa creasca sanatos.

Citeste si: Macerat de coada calului pentru rosii. Cum sa il folosesti in gradina si la ce este util

De regula, rasadurile de tomate se pot planta in solar in perioada 25 martie – 10 aprilie, insa daca vrei sa le plantezi in gradina va trebui sa o faci mai tarziu, atunci cand temperatura solului este de 10-12 grade Celsius timp de 5-6 zile. Perioada ideala de plantare a rasadurilor de rosii in gradina este 25 aprilie – 15 mai.

Semintele de rosii trebuie puse in tavitele alveolare in perioada 10-15 februarie. Astfel, te asiguri ca rasadurile vor fi gata de plantare atunci cand vine sezonul cald.

Rasadurile de rosii negre se planteaza la o distanta de 30-40 cm intre plantele de pe acelasi rand si la 70-80 cm intre randuri. Respecta aceste distante pentru ca plantele sa se dezvolte in mod corect si pentru a favoriza circulatia aerului, reducand riscul de aparitie al bolilor fungice.

Udarea plantelor se face o data pe saptamana, insa in perioadele cu temperaturi ridicate va fi nevoie sa faci asta mai des, de 2 sau chiar 3 ori pe saptamana.