Stim cu totii ca este sezonul rosiilor, iar multi cultivatori folosesc fel si fel de pesticide pentru a isi mari productia dar si profiturile. Totusi, daca alegi sa cultivi rosiile pentru consum propriu si vrei sa fie totul bio, iti recomandam metoda cu fir de cupru, care nu da gres niciodata.
Bineinteles, este mult mai greu sa cultivam legume bio, insa rezultatul nu se compara cu ce cumparam din magazine sau din piata. Daca vrei sa eviti tratamente cu fungicidul zeama bordeleza, avem o metoda fir sau o moneda din cupru care va avea rezultate mai bune si iti va garanta ca o sa ai rosii bio.
Cum sa ai o recolta bogata de rosii
Haideti intai sa vedem cum poti sa ai o recolta bogata de rosii, pentru a ne bucura cat mai mult de aceste fructe pe perioada verii.
Iata 5 sfaturi pentru a obtine o recolta de rosii pentru care o sa fii invidiat:
- Copilirea – poate cea mai importanta operatiune pentru rosiile care sunt crescute in solar sau in gradina, copilirea inseamna taierea lastarilor tineri care cresc la baza tulpinii sau a frunzelor principale. Este esentiala pentru a obtine mai multe rosii si se face atunci cand lastarul are 2-3 cm lungime, pentru ca planta se vindeca mai repede si ranile cauzate se cicatrizeaza numaidecat
- Legarea sau palisarea – si legarea rosiilor este o opratiune obligatorie, pentru ca va ajuta planta sa rodeasca mai mult. Practic, planta se ridica de pe sol si productia, dar si calitatea rosiilor cresc destul de mult
- Gustul – puteti obtine rosii mai gustoase daca in jurul plantelor cultivati si busuioc
- Irigatul – nu exagerati cu udatul, pentru ca aceasta operatiune se face o data la 5-7 zile atunci (1/2 galeata pentru fiecare planta), atunci cand infloreste planta si rodeste se face la 9-12 zile, iar in perioada de coacere a fructelor udatul se va face la 14-20 de zile. Bineinteles, daca este foarte cald afara, este nevoie sa udati rosiile mai des.
- Carnitul – aceasta este o metoda 100% naturala pentru a grabi coacerea rosiilor. Practic, tehnica se aseamana cu copilitul si se face cu o foarfeca, pentru ca se taie varfurile de crestere ale plantelor. Carnitul se face la stadiul de 4 inflorescente pentru ciclul scurt de primavara-vara sau la 8 inflorescente atunci cand vorbim despre ciclul lung, adica vara-toamna
Afla si cum sa scapi de muste pe timp de vara sau cum sa ingrijesti begonia!
Cum ne scuteste un fir sau o moneda de cupru de stropirea rosiilor
Dupa cum spuneam, daca vreti sa obtineti rosii bio si sa nu folositi zeama bordeleza, puteti perfora tulpina plantei cu un fir de cupru sau folosind o moneda confectionata din acelasi metal.
Puteti folosi un fir de cupru de la cablurile de telefon vechi, asa ca veti gasi o solutie destul de repede. Mare atentie insa, puteti folosi aceasta metoda doar cand planta este la adolescenta, adica a atins o inaltime de 20-25 cm.
Firul de cupru nu trebuie sa fie mai gros decat un ac de cusut mai mare si se trece trasversal prin tulpina plantei la o inaltime de 3-5 cm de la baza, un pic mai jos fata de prima frunza mai mare. Recomandam metoda firului de cupru, pentru ca planta isi vindeca ranile cauzate de fir mult mai repede fata de atunci cand folosim o moneda.
Ce se intampla, de fapt, cand folositi aceasta metoda? Stim deja ca substantele fito-sanitare care sunt indicate pentru daunatori, au in componenta lor si cupru.
Lucrurile sunt destul de simple atuncu cand cupru ia contact cu seva plantei, pentru ca se produce o reactie chimica intre aceasta si metal, iar de cupruul intra in sistemul circulator al rosiei.
Asadar, cuprul va ajuta planta sa lupte impotriva ciupercilor fitoftoroase sau alti daunatori.