Cum sa cultivi dafin la tine acasa. Ce trebuie sa stii
Cum sa cultivi dafin la tine acasa. Ce trebuie sa stii

Cum sa cultivi dafin la tine acasa. Ce trebuie sa stii


Cum sa cultivi dafin la tine acasa. Afla ce conditii de crestere are aceasta planta aromatica din familia Lauraceae, dar si ce pamant este indicat sa folosesti pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Cum sa cultivi dafin la tine acasa. Ce trebuie sa stii – Cuprins:

Cum sa cultivi dafin

Cum sa cultivi dafin
Cum sa cultivi dafin

Daca inca nu stiai, dafinul (Laurus nobilis) mai este cunoscut si sub numele de laur, face parte din familia Lauraceae si fructele au forma de boabe negre cu dimensiuni de aproximativ 1 cm lungime.

Cu toate ca este considerat un arbore exotic iar originile sale sunt din Orientul Mijlociu, dafinul poate creste si la noi in tara, cultivat in gradina sau ghivece. Bineinteles, acesta trebuie ferit de inghet, pentru a supravietui peste temperaturile scazute din timpul iernii.

Asadar, daca te-ai gandit sa il cultivi in gradina, trebuie sa stii ca locul de plantare trebuie sa fie semiumbros. Indicat este sa plantezi dafinul intr-un loc ce are parte de lumina in prima parte a zilei, iar dupa masa este umbros.

In cazul in care vrei sa plantezi dafinul in ghiveci, tine minte ca ai nevoie de un pamant bine afanat, dar si cu un drenaj foarte bun. Expertii recomanda sa folosim nisip amestecat cu pamant si compost, pentru ca drenarea sa se faca foarte bine. Poti folosi si un amestec de turba si perlit.

Cultivare dafin in ghiveci
Cultivare dafin in ghiveci

Pentru a cultiva davin ai nevoie de butasi, insa tine minte ca procesul de inradacinare este de lunga durata. Folosind stimulenti de inradacinare, butasii vor avea radacini in aproximativ 3 luni.

Pentru ca vorbim despre un arbore din zona Orientului Mijlociu, temperatura ideala pentru ca butasii sa dezvolte radacini trebuie sa fie situata undeva la 22-27 grade Celsius.

Dupa ce butasii au prins radacini, ar fi bine sa stii ca ii poti transplanta in gradina abia peste 2-3 ani. Pentru ca dafinul poate atinge inaltimi de pana la 18 metri, in momentul in care acesta a crescut pana la o inaltime de 1.3-1.5 metri este indicat sa ii tai varful, pentru a ii forma coroana si pentru a favoriza dezvoltarea ramurilor mai mici.

In perioadele cu temperaturi ridicate, de exemplul cele de pe timpul verii, dafinul are nevoie si de multa apa. Bineinteles, cu conditia ca drenarea pamantului sa fie foarte buna. In caz contrar, baltirea apei poate duce la putrezirea radacinilor.

Cum sa usuci frunzele proaspete de dafin

Frunze de dafin puse la uscat
Frunze de dafin puse la uscat

Daca deja ai un dafin in gradina sau in ghiveci, ar fi bine sa stii si cum sa usuci frunzele de dafin pentru ca acestea sa nu isi piarda din proprietati. In primul rand, acestea nu se vor usca la soare pentru ca isi pierd din uleiurile esentiale si vor prinde o culoare maronie.

Este indicat sa le usuci la umbra, intr-un loc unde lumina soarelui nu ajunge. Mai mult, camera in care le usuci trebuie sa fie calduroasa, insa trebuie sa iei in considerare si circulatia curentilor de aer.

Citeste si: Cum sa iti parfumezi casa cu foi de dafin. Solutie 100% naturala

Dupa uscare, frunzele de dafin se pot tine in frigider sau in in dulap, intr-un loc unde nu patrunde lumina soarelui. Cel mai bine este sa folosesti o punga cu autosigiliu, pentru a le pastra aroma pentru cat mai multa vreme.

Majoritatea dintre noi stiu faptul ca frunzele de dafin se pun in mancaruri sau la prepararea muraturilor. Ce multi nu stiu este ca frunzele uscate au o aroma mai puternica decat cele proaspete, asa ca daca ai plantat un astfel de arbore in gradina pune-le la uscat dupa ce le culegi.

Frunzele de dafin se folosesc in tocanite, dau aroma supelor sau ciorbelor, dar si in preparatele din peste sau in sosuri.