Cum sa cresti valoarea locuintei tale. Cand cumperi sau vinzi o locuinta te intereseaza mai multe informatii, insa te impacteaza si felul in care arata. Indiferent daca locuinta este spatioasa sau mai mica, daca vrei sa o vinzi vrei sa te asiguri ca va raspunde nevoilor unei game largi de cumparatori, cu alte cuvinte, ca se va potrivi cu stilul de viata al acestora. Si daca vrei sa poti cere ceva bani in plus, atunci detaliile legate de renovare ar putea sa iti fie de ajutor.
Cum sa cresti valoarea locuintei
Fa o curatenie generala, varuieste, cumpara cateva decoratiuni pe care sa le plasezi in spatiu cu mult gust, acolo unde trebuie… sunt cateva lucruri care iti pot aduce bani in plus din vanzarea unei locuinte.
Primul sfat pe care ti-l dau este sa creezi impresia unui spatiu mai larg, mai amplu. Iti spun asta pentru ca, de cele mai multe ori, cumparatorii sunt mai interesati de felul in care percep locuinta decat de dimensiunile ei propriu-zise.
Asadar, pentru a lasa impresia de spatiu amplu, ai nevoie de multa lumina. Ferestrele fara perdele sau cele care au perdele din materiale transparente, prin care lumina de afara patrunde foarte usor in spatiul interior, dau iluzia ca locuinta este mai mare. Renunta la draperiile greoaie, care tin lumina la distanta si foloseste perdele transparente, de calitate buna.
Trebuie sa mai stii ca rafturile suspendate pe pereti si orice accesoriu care este pus pe perete, in partea de sus a acestuia, lasa impresia de spatiu. Ai grija si la mobila si alege un design minimalist. Cu cat mobilierul este mai voluminos, cu atat ingusteaza spatiul si face ca totul sa para inghesuit.
Un alt sfat este sa zugravesti peretii in nuante cat mai deschise, pe care sa le accesorizezi cu obiecte de culori vibrante, puternice. Acest contrast va adauga si mai mult spatiu camerei respective.
O locuinta care este eficienta din punct de vedere energetic se va vinde la un pret mai mare decat una care nu este tocmai prietenoasa din punctul de vedere al consumului de energie, mai ales in contextul actual. Asadar, inlocuirea tocurilor de lemn cu termopan si a usii clasice cu una de metal pot fi pasi in acest sens.
La fel instalarea unei centrale termice sau a uneia electrice. Pentru ca unele dintre aceste investitii sunt destul de piperate la pret, ar fi o idee buna ca inainte de a trece la cumparaturi, sa ceri sfatul unui expert in eficientizare energetica. Acesta va face o evaluare a locuintei si iti va spune ce modificari ar fi indicat sa faci, dar si care sunt costurile pe care le estimeaza.
Fa-ti casa inteligenta
Solutiile smart sunt si ele o varianta, insa nu una ieftina. Daca ai ceva bani pe care vrei sa ii investesti si, cumva, sa ti-i recuperezi dupa vanzarea locuintei, alege un sistem de iluminare pe care il poti controla cu telefonul mobil, un termostat care poate fi si el reglat de la distanta sau un aer conditionat cu Wi-Fi.
Sunt costuri pe care ti le poti recupera destul de usor pentru ca o casa smart lasa impresia unui proprietar care nu sta deloc rau cu banii, si, cumva, cumparatorii vor fi dispusi sa ofere mai multi bani.
Si daca tot ai decis sa iti faci o casa inteligenta, nu lasa dezastru in bucatarie. Inlocuieste mobila, dar si electrocasnicele de acolo, astfel incat sa fie in echilibru cu celelalte camere si cu sistemele inteligente pe care ai de gand sa le folosesti in favoarea ta, adica acelea care sa creasca pretul casei astfel incat, la final, sa obtii ceva profit de pe urma vanzarii.
Citeste si: Vanzare apartament. Cum sa o faci si ce acte sunt necesare
Transforma spatiul casei intr-un camin, adica fa ca totul sa fie cat mai primitor, prietenos, genul ala de loc in care te simti bine si din care nu ai vrea sa mai pleci. Cateva perne pufoase puse pe ici, pe colo in living sau in camere lasa impresia asta pentru ca te indeamna la relaxare, la petrecerea timpului de calitate cu cei dragi, in spatiul tau. Totodata, ofera intimitate.
Pe de alta parte, daca adaugi cateva oglinzi vei lasa impresia ca spatiul este mai mare, mai generos, in vreme ce vazele inalte creaza impresia unui tavan mai inalt. Tablourile cu rame cat mai frumos si mai viu colorate lasa impresia de spatiu, dar si de loc ingrijit, vesel.