Cum sa cresti rosii mari in gradina de acasa si ce soiuri sa alegi
Cum sa cresti rosii mari in gradina de acasa si ce soiuri sa alegi

Cum sa cresti rosii mari in gradina de acasa si ce soiuri sa alegi


Cum sa cresti rosii mari in gradina de acasa si ce trebuie sa iei in considerare. Iata care sunt cele mai utile sfaturi, dar si ce soiuri de tomate trebuie sa cultivi pentru a te asigura ca o sa ai cele mai bune rezultate. 

Cum sa cresti rosii mari in gradina de acasa si ce soiuri sa alegi – Cuprins:

Rosii mari in gradina de acasa. Cum sa le obtii

Rosii mari in gradina
Rosii mari in gradina

Inainte de a vorbi cum sa obtii rosii mari in gradina de acasa, ar trebui sa stii si care sunt soiurile de tomate pe care sa le alegi. Ei bine, ar trebui sa alegi unul din urmatoarele soiuri: Big Beef, German Johnson, Braggar, Brandywine, Big Pink, Beefsteak, Giant Belgium, Big Rainbow, Big Zac, Dinner Plate sau T&T Monster.

Asadar, primul pas in a obtine cele mai mari tomate in gradina este sa alegi un soi recunoscut pentru dimensiunile fructelor. Nu de alta, dar acesta este foarte important daca vrei rezultatele dorite.

Urmatorul pas va fi sa te asiguri ca pamantul din gradina ta ofera nutrientii necesari. O sa obtii cele mai bune rezultate daca o sa utilizezi mranita, asadar gunoiul de grajd bine fermentat este solutia catre tomatele gigant pe care le visezi.

Nu uita de faptul ca pamantul trebuie sa fie si bine drenat, pentru ca daca exista prea multa apa la nivelul radacinilor este posibil ca acestea sa putrezeasca si plantele sa moara.

Lumina soarelui este extrem de importanta pentru o dezvoltare corecta a tomatelor, asa ca asigura-te ca suprafata pe care le cultivi ofera asta. Rosiile au nevoie din plin de lumina si nu sunt deranjate de caldura prea mare, daca le oferi apa destula.

Tomata gigant
Tomata gigant

Bineinteles, temperaturile prea ridicate (peste 35 grade Celsius) o sa sterilizeze polenul florilor si cresterea fructelor va fi afectata. Pe perioada cu temperaturi caniculare este indicat sa folosesti plasele de umbrire.

Plantele au nevoie si de spatiu pentru a se dezvolta in mod corect. Asadar, daca vrei sa obtii rosii mari in gradina trebuie sa le oferi plantelor si mai mult spatiu pentru a creste.

Dupa cum spuneam, rosiile au nevoie de apa mai multa, in perioadele cu temperaturi ridicate. Totusi, vor fi afectate daca exista prea multa apa in pamant pentru ca va scadea cantitatea de oxigen din pamant si radacinile nu pot respira.

Citeste si: Cum sa previi deformarea tomatelor si care sunt cauzele

Cantitatea de apa difera in functie de fenofaze si de temperaturile exterioare sau tipul de sol. In faza de rasad, rosiile au nevoie de apa de 1-2 ori pe saptamana, iar atunci cand fructele au un diametru de 1/4 din dimensiunea totala udarea se face la 4-7 zile si fiecare planta are nevoie de aproximativ 1-2 litri de apa.

Cand fructele ating dimensiunea maxima plantele au nevoie de irigare de 2-3 ori pe saptamana, iar fiecare planta trebuie sa primeasca intre 1.5 si 4 litri de apa la o udare.

Nu uita nici de mulcirea solului, pentru ca in acest mod te asiguri ca umiditatea va fi mentinuta in pamant, chiar si pe perioadele cu temperaturi ridicate, pentru mai mult timp.

Mulcirea rosiilor cu paie
Mulcirea rosiilor cu paie

Pe langa apa, va fi necesara si fertilizarea. Expertii recomanda sa fertilizam plantele folosind o cantitate mica de ingrasamant o data pe saptamana. Mai mult, este indicat sa utilizezi un ingrasamant lichid si nu unul sub forma de granule, cu eliberare treptata. Foloseste un ingrasamant de tip NPK.

Florile plantelor vor produce fructe, acest lucru il stie oricine. Ce nu multi stiu este ca daca vrei sa obtii rosii mari in gradina va trebui sa reduci numarul florilor. Pe scurt, dupa ce ai lasat un singur rand de flori, restul vor trebui indepartate.

Rosii mari inseamna si un stres mai mare pentru plante din cauza greutatii. Solutia va fi sa ajuti plantele sa sustina toata acea greutate si sa utiizezi un suport cu inele pentru plante ori araci.

Nu trebuie sa uiti nici de copilire, deoarece in acest mod substantele nutritive ale plantelor sunt directionate catre fructe nu catre cresterea noilor lastari sau a frunzelor. Gasesti aici un ghid complet despre copilire si cum sa o faci.