Kiwano sau castravetele cu tepi este destul de nou in Romania, insa este deja cultivat de catre gradinarii locali, mai ales pentru ca, fiind o cultura exotica, cu origine in zona subtropicala a Africii, aduce ceva mai mult profit decat castravetele autohton. Cultivarea seamana pe alocuri cu cea a castravetelui cornison, insa trebuie tinut cont ca, fiind o planta exotica, are nevoie de mai multa caldura.
Beneficii castravete Kiwano
Trebuie sa stii ca dincolo de gustul lui inedit, un amestec intre castravete si banana, Kiwano are multe beneficii pentru organism, fiind o sursa importanta de proteine, vitamine, precum C, B2, B5, B6 si E, dar si o sursa de sodiu, potasiu, magneziu. In plus, este bogat in antioxidanti, nu contine grasimi, dar poate fi o alternativa pentru carbohidratii clasici.
Trebuie sa stii ca Kiwano accelereaza metabolismul si stimuleaza functiile ficatului in scaderea aportului de colesterol, fiindu-le recomandat persoanelor care au colesterolul marit.
Este o leguma care poate fi utilizata in diete, atat datorita continutului slab caloric, cat si datorita faptului ca este bogat in proteine. In plus, prin consumul regulat, contribuie la mentinerea tineretii pielii.
Nu in ultimul rand, fiind foarte bogat in apa, cu un continut de peste 90% apa, este recomandat in perioadele de suprasolicitare, mai ales pentru sportivi, si in cazurile de deshidratare.
Inmultire Kiwano
Inmultirea castravetelui cu tepi poate fi facuta prin plantarea semintelor la o adancime de 1.5-3 centimetri, cate doua in fiecare cuib. Este important ca intre doua cuiburi sa fie pastrata o distanta de aproximativ o jumatate de metru.
Semintele pot fi plantate si in interior si apoi, rasadul rezultat, sa fie mutat in gradina, cand acesta are cel putin doua frunze adevarate, bine dezvoltate, iar temperatura se mentine la cel putin 15 grade Celsius.
Citeste si: Cum sa cresti stanjenelul. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Atentie! Semintele trebuie recoltate doar de la fructele mature si care provin de la plante perfect sanatoase. In caz contrar, inmultirea poate fi compromisa.
Este important ca inainte de cultivare cu 2-3 zile, semintele sa fie tinute intr-un amestec de apa fierbinte cu permanganat de potasiu.
In plus, pentru a se dezinfecta si a potenta procesul de germinare, semintele trebuie mentinute 12 ore in humat de sodiu sau in solutia Epine-extra.
Conditii de crestere castravetele cu tepi
Kiwano (Cucumis metuliferus) este o planta sensibila la frig, temperatura minima pe care o suporta fiind de 8 grade Celsius. Are si o limita maxima la care simte bine, aceasta fiind la 32 de grade Celsius. Cel mai bine, insa, Kiwano se simte in intervalul 21-28 de grade Celsius.
In ceea ce priveste necesarul de lumina, Kiwano prefera spatiile luminoase, dar se adapteaza si in zone semiumbroase. Lumina excesiva va duce la imbatranirea excesiva a plantei si la afectarea frunctelor. Este recomandat ca pe timpul verii, cultura sa fie umbrita cu plase speciale.
Citeste si: Cum sa cresti Skimmia Japonica. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Trebuie sa iti spun ca Kiwano este o planta cu un temperament de zi scurta, adica mai putin de 12 ore de lumina, poate fi si neutra, cu un interval de expunere cuprins intre 12 si 14 ore, dar se poate adapta si la o zi lunga de lumina, adica mai mult de 14 ore. Depinde, insa, de intensitatea luminii, cum am spus mai sus.
Kiwano are nevoie sa fie udat la intervale regulate, folosind cantitati potrivite de apa. Este esential ca intre doua udari, partea superioara a substratului sa fie putin uscata. Este recomandata instalarea unui sistem de irigare prin picurare, care sa mentina substratul cat mai reavan.
Solul trebuie sa fie bine drenat, lutos sau luto-argilos, cu un pH cuprins intre 6 si 7.5.
Ingrijire Kiwano
Acumularea de apa la nivelul substratului poate duce la instalarea diferilor tipuri de putregaiuri la nivelul radacinilor si, in timp, la compromiterea completa a plantei.
Este important ca fertilizarea, o procedura pe care specialistii o recomanda, sa fie facuta cu produse din gama Yara.
Iti recomand sa acorzi o atentie sporita pH-ului solului si sa il testezi daca nu esti sigur de aciditatea acestuia. Un pH mai mic de 5,5 poate afecta grav rasadurile sau poate compromite complet plantele tinere.
Atentie si la temperatura mediului ambiant. O temperatura scazuta, daca nu compromite planta, va afecta serios cresterea si dezvoltarea ei si va intarzia si aparitia fructelor.
Trebuie sa mai stii ca aceasta planta nu tolereaza transplantarea.
Iti mai spun ca daca vrei sa te bucuri de Kiwano, atunci ar fi bine sa elimini buruienile care cresc in jurul plantei.
Boli si daunatori Cucumis metuliferus
In ciuda faptului ca nu creste indigen in Romania si ca s-a adaptat la un mediu diferit de cel de origine, Kiwano se imbolnaveste destul de rar.
Este afectat, de cele mai multe ori de virusul mozaicului de castravete, de virusul mozaicului tutunului, de fainare sau de ofilirea fusarium.
Musca alba de sera este daunatorul care apare cel mai frecvent la aceasta planta.