Cum sa cresti arborele de jad. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti arborele de jad. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti arborele de jad. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Arborele de jad este o planta decorativa usor de intretinut despre care se spune ca ar aduce bani celui care o ingrijeste. Dincolo de aceasta credinta magica, arborele de jad se adapteaza foarte usor la orice mediu, chiar daca isi are originea in zonele tropicale, undeva in sudul Africii. Crassula este un arbore care intra in categoria plantelor suculente.

Cum sa cresti arborele de jad. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Arborele de jad. Conditii de crestere

Arborele de jad
Arborele de jad

Arborele de jad este destul de pretentios in ceea ce priveste substratul. Are nevoie de un amestec de turba, pamant de padure, nisip sau un pamant pentru cactusi pe care il poti lua din orice magazin de specialitate.

Este important ca solul sa fie drenat pentru a preveni acumularea de apa la nivelul radacinilor. In cazul in care cultivi aceasta planta in ghiveci, atunci trebuie sa cumperi un recipient cu un diametru de cel mult 15 centimetri si nu foarte adanc.

Irigarea se face utilizand cantitati mici de apa si doar cand substratul este perfect uscat, in perioada martie-septembrie. Apoi, in perioada octombrie-februarie, irigarea poate fi sistata.

Crassula se simte cel mai bine la o temperatura de 21-22 de grade Celsius. Rezista la temperaturi de 12-13 grade Celsius pe timpul iernii si cel mult 30 de grade Celsius vara.

Arborele de jad are nevoie de lumina pentru a se dezvolta bine. Asadar, este indicata amplasarea in spatii deschise, iar pe timpul iernii, trebuie mentinuta la fereastra cea mai bine luminata, daca se poate, cu expunere sudica.

Atentie! Pentru a preveni arderea frunzelor din cauza expunerii directe la razele soarelui, iti recomand sa faci cat mai usor trecerea de la interior catre spatiul deschis in care planta poate sta pe timpul verii.

Inmultire

Butas arbore de jad
Butas arbore de jad

Arborele de jad se poate multiplica fie prin seminte, fie prin butasi. Inmultirea prin seminte se poate face fie in luna martie, fie in luna septembrie.

Semintele vor fi puse pe un sol compus din nisip si un pamant special pentru germinarea semintelor, iar recipientul va trebuie mentinut la umbra, la o temperatura de 21 de grade Celsius, cu atentie sporita la sol, astfel incat acesta sa se mentina umed. Cand rasadurile sunt suficient de mari, vasul poate fi mutat la lumina si, ulterior, plantele pot fi transplantate in ghiveci sau in gradina.

Citeste si: Boli si daunatori la orhidee. Cum sa mentii planta sanatoasa

Inmultirea prin butasi este recomandat sa fie facuta in lunile mai si iunie. Este important ca butasii sa fie recoltati la o lungime de 10-15 centimetri si plantati, la o adancime de 5 centimetri, intr-un amestec de nisip si turba.

Recipientul va fi pastrat, ca si in cazul semintelor, la o temperatura de aproximativ 21 de grade Celsius. Imediat ce apar primele radacini, planta poate fi transplantata in recipientul definitiv.

Ingrijire arbore de jad

Ingrijire arbore de jad
Ingrijire arbore de jad

Fertilizarea este recomandat sa fie facuta lunar, in perioada calda, in lunile mai-noiembrie, pentru ca, in perioada rece, aceasta sa fie intrerupta, deoarece planta intra in repaus vegetativ. Sunt recomandate ingrasamintele pentru cactusi si plante suculente.

Un ingrasamant bun pentru aceasta planta este bogat in azot, potasiu si fosfor si contine si fier, magneziu, mangan, cupru, molibden, zinc si bor.

Crassula nu necesita taieri, insa este important sa elimini frunzele uscate. Atentie! Trebuie sa utilizezi neaparat un instrument curat si dezinfectat.

Trebuie sa mai stii ca o poti muta in alt ghiveci o data la 3-4 ani, dar ca, in timpul acestei actiuni trebuie sa fii foarte atent la aspectul radacinilor. Daca acestea sunt cenusii sau negre, atunci trebuie eliminate cu un instrument curat si steril. Apoi, in zona taierii este indicat sa presari un fungicid cu spectru cat mai larg.

Arborele de jad. Boli si daunatori

Crassula ovata
Crassula ovata

Cele mai multe dintre bolile care pot afecta aceasta planta sunt secundare proastei ingrijiri. 

In principiu, arborele de jad este afectat de putregaiul cenusiu, instalat din cauza nivelului crescut de umiditate din sol. Pe de alta parte, irigarea insuficienta va duce la decolorarea partilor verzi ale plantei.

Temperaturile foarte scazute, dar si curentii reci de aer pot duce la ofilirea plantei sau la pierderea frunzelor.

Lipsa luminii, drenajul defectuos, udarea excesiva pot duce, la randul lor, la incetinirea cresterii.

In ceea ce priveste daunatorii, cei mai cunoscuti sunt cosinilele si paduchii lanosi. Prezenta cosinilei este semnalizata de aparitia unor pete maronii pe partea inferioara a frunzelor. Simpla spalare a plantei poate elimina aceasta problema.