Cum sa combati putregaiul cenusiu la trandafiri (Botrytis cinerea). Afla ce tratamente sa aplici pentru a te asigura ca plantele din curtea ta sunt sanatoase. Ce trebuie sa stii si care sunt primele semne de aparitie ale bolii.
Primele semne ale putregaiului cenusiu care afecteaza trandafirii
In cazul in care nu stiai, putregaiul cenusiu este des intalnit la trandafiri, asa ca vorbim despre boala care afecteaza in mod constant plantele. Tocmai de aceea, este bine sa stii ce tratamente trebuie sa aplici, insa trebuie sa cunosti primele semne ale bolii.
Ei bine, boala este cauzata de ciuperca Botrytis cinerea, aceeasi pe care o intalnim si la legume. Fie ca vorbim despre culturi in camp sau in curte ori gradina, ciuperca ataca plantele in anii ploiosi, atunci cand umiditatea este foarte ridicata.
Pe langa trandafiri, putregaiul cenusiu poate fi intalnit si la alte flori precum lalele, crizanteme, muscate, begonii, liliac sau bujori. Dupa cum vezi, nu doar trandafirii sunt afectati de ciuperca Botrytis cinerea.
Atunci cand vorbim de tufe de trandafiri afectati de putregaiul cenusiu, primele semne se vor observa pe boboci, dar mai ales pe petale. Vei observa pete de culoare maro, iar pe masura ce boala avanseaza acestea vor capata un aspect de oparit.
Mai mult, petalele sau bobocii se vor usca, iar pe suprafata acestora se va putea observa un miceliu de culoare alba, dar si un mucegai de culoare cenusie. Mare atentie cand vei observa aceste semne la tufele de trandafiri din curtea ta.
Putregaiul cenusiu la trandafiri. Cum sa combati, tratamente
Inainte sa vorbim de tratamente, ar fi bine sa stii si ce masuri de preventie exista. Nu de alta, dar boala se poate raspandi extrem de repede de la o tufa la alta, asa ca este bine sa stii cum sa actionezi rapid.
Pentru a evita aparitia bolii, trebuie sa stii ca se evita irigarea prin aspersie. Atunci cand folosim aceasta metoda, florile si frunzele trandafirilor raman ude, iar asta inseamna ca ciuperca Botrytis cinerea se poate instala rapid. Este indicat sa folosesti o irigare prin picurare sau sa uzi tufele de trandafiri folosind banala stropitoare ori un furtun.
In cazul in care ai observat primele semne ale bolii, este indicat sa tai florile sau bobocii afectati, iar resturile sa le distrugi prin ardere. Sub nicio forma nu le folosi la compost!
Citeste si: Tratament patarea neagra la trandafiri. Cum sa ai grija de florile din curtea ta
De asemenea, este indicat sa nu plantezi tufele de trandafiri foarte aproape de celelalte. Plantele au nevoie de o circulatie corespunzatoare a aerului. Asadar, mare atentie si la acest aspect.
Totodata, evita fertilizarea excesiva cu azot, pentru ca o sistemul foliar (frunzele) o sa creasca prea mult si astfel aerul va circula cu dificultate in interiorul tufei de trandafiri.
Pentru a combate putregaiul cenusiu la trandafiri, iti recomandam sa aplici unul din aceste produse: Switch 62.5 WG sau Score 250 EC. Dupa aplicare, ar fi bine sa folosesti si AMN Verde, un ingrasamant lichid care va permite refacerea plantelor si care contine macroelemente, microelemente, dar si fier sau aminoacizi.
Daca esti in cautarea unei solutii bio, atunci iti recomandam sa folosesti Serenade ASO. In cazul in care boala nu a disparut, se recomanda repetarea tratamentelor o data la 1-2 saptamani.