Cum sa combati monilioza florilor si a lastarilor. Cand se efectueaza tratamentele
Cum sa combati monilioza florilor si a lastarilor. Cand se efectueaza tratamentele

Cum sa combati monilioza florilor si a lastarilor. Cand se efectueaza tratamentele


Cum sa combati monilioza florilor si a lastarilor. Afla in ce perioada trebuie sa efectuezi stropirile la pomii fructiferi, dar mai ales cum sa identifici primele semne ale bolii. Ce trebuie sa stii si de ce ar fi bine sa actionezi imediat!

Cum sa combati monilioza florilor si a lastarilor. Cand se efectueaza tratamentele – Cuprins:

Monilioza florilor si a lastarilor. Primele semne ale unui atac

Monilioza la cais
Monilioza la cais

Monilioza florilor si a lastarilor. Pentru cei ce nu stiu, monilioza este una dintre cele mai grave boli care poate afecta pomii fructiferi si este intalnita la cires, visin, piersic, nectarin, cais sau prun. Lasata netratata, boala va afecta in intregime pomii fructiferi si acestia se vor usca.

Exista doua forme de monilioza, mai exact Monilinia laxa ce poate afecta florile, lastarii si fructele tinere, dar si Monilinia fructigena care afecteaza doar fructele pomilor fructiferi.

Monilioza poate fi observata destul de usor, iar primele semne ale unui atac includ brunificarea florilor, dar si a frunzelor sau a florilor. Acestea se for ofili rapid si sunt asemanatoare cu efectele cauzate de ger. Asadar, mare atentie pentru ca pomii pot fi afectati de boli si nu de temperaturile scazute!

Totodata, vei putea observa si lastarii ofiliti, asa ca este indicat sa inspectezi pomii fructiferi frecvent pentru a te asigura ca efectuezi tratamentele la timp.

Boala se poate instala cu ajutorul insectelor, a pasarilor, dar si atunci exista rani produse mecanic prin taieri sau crengi rupte ori prin deschideri naturale.

Monilioza apare mai ales in perioadele cu umiditate mare, dar si atunci cand exista o alternanta intre perioadele foarte uscate si cele ploioase. Desigur, trebuie mentionat faptul ca anumite specii pomicole sunt mai sensibile la aceasta boala, iar aici putem mentiona piersicul sau nectarinul.

Cum sa combati aceasta boala si ce tratamente trebuie sa efectuezi

Monilioza florilor si a lastarilor
Monilioza florilor si a lastarilor

Acum ca stii cum sa identifici monilioza florilor si a lastarilor si care sunt primele semne, ar trebui sa stii si ce tratamente trebuie sa efectuezi la pomii fructiferi, dar mai ales si cand se fac stropirile.

Inainte sa vorbim despre tratamente, o sa iti spunem si cum sa previi aparitia bolii si ce poti face. Spre exemplu, este foarte important ca circulatia aerului sa aiba loc in interiorul coroanei, asa ca asigura-te ca tai pomii fructiferi la timp si elimini ramurile de la interior.

Si excesul de azot poate duce la aparitia bolii, asa ca ar fi bine sa fertilizezi pomii fructiferi in mod corect. Prea mult azot poate favoriza dezvoltarea bolii si poate slabi rezistenta pomilor.

Acum ca stii ce poti face pentru a preveni, o sa iti explicam ce trebuie sa faci pentru a trata pomii fructiferi. In primul rand, lastarii atacati se vor taia si se vor distruge prin ardere, iar foarfeca trebuie dezinfectata de fiecare data cand tai o alta ramura sau un alt pom fructifer.

Citeste si: Cum sa faci plantarea pomilor fructiferi primavara si care sunt pasii pentru ca acestia sa se prinda

Totodata, asigura-te ca folosesti si mastic pentru a ajuta pomii fructiferi sa se cicatrizeze mai repede dupa ce faci taierile. Poti face un mastic la tine acasa, iti explicam aici intregul proces.

In perioada de vegetatie, este indicat sa efectuezi tratamente de preventie folosind Cuproxat Flowable, Teldor 500 SC, Chorus 50 sau Switch 62.5 WG.

In faza de dezmugurit, se efectueaza un tratament cu Cuproxat Flowable. In faza de buton alb, vor fi necesare stropiri cu Switch 62.5 WG sau Teldor 500 SC. Cand pomii sunt infloriti, ii poti stropi cu Chorus 50, Switch 62.5 WG sau Teldor 500 SC.

In cazul in care exista precipitatii, va fi nevoie sa repeti tratamentul la 5 zile. Daca nu vor exista precipitatii, tratamentele se pot efectua la o saptamana distanta.

Foarte importante sunt tratamentele preventive pe timp de iarna, in perioada de repaus vegetativ. Poti face stropiri cu Coprantol Duo, Champ 77 WG sau Triumf.