Cum sa combati monilioza alunului. Afla cum sa tratezi arbustii cu aceasta boala, care sunt primele semne de instalare, dar mai ales ce tratamente trebuie aplicate. Masuri de preventie!
Bolile alunului. Ce trebuie sa stii despre acestea
In cazul in care nu stiai, alunii pot fi infectati de boli la fel ca si pomii fructiferi, asa ca ar fi bine sa stii care sunt pericolele. Nu de alta, dar trebuie sa stii care sunt riscurile, daca si tu vrei sa cultivi acest arbust fructifer in gradina ta.
Prima boala despre care vom vorbi este mozaicul alunului. O boala des intalnita la acest arbust, se manifesta prin aparitia unor pete neregulate de culoare galbena, pe suprafata frunzelor. Frunzele atacate vor cadea, iar lastarii nu se vor mai dezvolta.
O alta boala importanta a alunului este Patarea bacteriana, provocata de agentul patogen Xantomonas campestris pv. Corylina. Primele semne ale unei posibile infectii vor aparea pe frunze sub forma unor pete negre. Apoi, bacteria va ataca mugurii si lastarii. Mugurii se vor brunifica, iar lastarii o sa se usuce, ceea ce inseamna ca alunul va fi grav afectat.
Antracnoza alunului este o alta boala des intalnita la acest arbusti si este provocata de ciuperca Sphaceloma coryli. Primele semne ale unui atac va aparea sub forma unor pete de culoare neagra pe frunze. De asemenea, boala se extinde si la flori, pe suprafata carora apar mici leziuni, insa vestea proasta este ca infectia va duce la avortarea florilor.
Alunul poate fi afectat si de fainare, o infectia provocata de ciuperca Phyllactinia corylea. Atacul se da pe frunzele lastarilor tineri si va fi observat sub forma unor pete de culoare ala. Pe masura ce evolueaza, acel miceliu va deveni cenusiu si frunzele se vor usca. De asemenea, atacul apare si pe fructele tinere, care sunt acoperite de acel puf albicios, iar apoi vor crapa si vor putrezi.
Putregaiul cenusiu ataca si alunul, asa ca nici in acest caz nu vom scapa de ciuperca Botrytis cinerea, care isi face aparitia in conditii de umiditate excesiva. Primele semene vor aparea la frunzele alunului si vor fi sub forma unui puf de culoare cenusie, iar apoi se va extinde la fructe.
Cum sa combati monilioza alunului
Despre monilioza am mai discutata, deoarece aceasta afecteaza in special caisul sau piersicul. Totusi, nici alunul nu scapa de monilioza, asa ca este bine sa stii cum sa procedezi si ce tratamente aplici in acest caz.
Daca inca nu stiai, monilioza alunului este provocata de o ciuperca microscopica pe nume Monilinia laxa. Primele semne ale atacului vor aparea pe ramuri, frunze, flori si fructe.
Boala apare cu precadere in perioadele cu temperaturi scazute si umiditate excesiva. Se poate observa destul de usor, deoarece frunzele atacate se vor brunifica si vor atarna pe ramuri, fara sa cada. Totodata, ramurile se vor indoi si vor avea un aspect de carlig.
Citeste si: Monilioza samburoaselor. Cum sa combati aceasta boala si ce tratament sa aplici
Mai mult decat atat, fructele afectate se vor zbarci, se vor brunifica, iar apoi vor cadea de pe ramuri. Ciuperca se poate raspandi foarte repede intr-o plantatie de aluni, deoarece va ierna pe fructele atacate, dar si in scoarta ramurilor. Atunci cand vine Primavara, va deveni activa si va infecta alti arbusti.
Ca si masuri de preventie, se recomanda taierea ramurilor afectate, iar apoi distrugerea acestora prin ardere. Ramurile se taia pana la zona sanatoasa, iar taietura se va acoperi cu un mastic pe care il poti cumpara de la magazinele de specialitate.
Primul tratament care se aplica alunului va fi la inceputul pornirii in vegetatie, mai exact la mijlocul lunii martie. Se recomanda plicarea unui tratament cu Alcupral 50 PU sau Champ 77 WG.
Urmatorul tratament se face la mijlocul lunii aprilie, in faza de dezvoltare foliara, si se va folosi Score 250 EC si Folpan 50 WP.
Ultimul tratament se face dupa recoltare, atunci cand alunul mai are nevoie de un tratament cu Alcupral 50 PU.