Cum sa combati fainarea la rosii cu un tratament natural
Cum sa combati fainarea la rosii cu un tratament natural

Cum sa combati fainarea la rosii cu un tratament natural


Fainarea la rosii. Afla cum sa combati aceasta boala la plante folosind un tratament 100% natural. Daca vrei sa ai o cultura bio, atunci poti folosi solutia pentru a te asigura ca rosiile tale sunt sanatoase si nu vor fi atacate de aceasta problema.

Fainarea tomatelor. Care sunt cauzele acestei boli?

Fainarea tomatelor
Fainarea tomatelor

Fainarea reprezinta o boala foarte cunoscuta printre cultivatorii de tomate si aceasta apare din cauza germinarii sporilor ciupercii Leveillula solanacearum. Sporii se dezvolta atunci cand umiditatea este cuprinsa intre 85% si 95%, dar mai ales cand temperaturile cresc si se situeaza intre 22 si 30 de grade Celsius.

Fainarea la rosii se raspandeste foarte repede intr-o cultura de tomate si vantul poate fi principala cauza. Mai mult, insectele precum afidele sau musculita alba de sera pot raspandi conidiile destul de repede.

Fainarea la tomate poate fi intalnita in zilele ploioase de vara. De la contaminarea plantei pana la aparitia primelor simptome vor trece aproximativ 7 zile. Primele organe atacate vor fi frunzele, insa boala se va raspandi rapid si va ataca fructele, iar acestea nu se vor mai dezvolta si vor lua un aspect deformat.

Cum sa combati fainarea la rosii cu un tratament natural

Fainarea la rosii
Fainarea la rosii

Tratamentul despre care vorbim este mai mult preventiv, asa ca trebuie sa intelegi faptul ca va necesita aplicare imediat ce observi primele semne de fainare la rosii. Chiar il poti aplica si preventiv, in perioadele calde si cu umiditate ridicata.

Tratament pentru fainarea la rosii. Pentru a prepara un tratament natural impotriva fainarii la tomate vei avea nevoie de lapte, apa si un recipient cu pulverizator. Umple 40% din recipient cu lapte si restul de 60% completeaza cu apa.

Urmatorul pas este sa amesteci foarte bine, iar apoi sa aplici tramentul pe plante, ca un spray foliar. Unii experti ne sfatuiesc sa aplicam tratamentul atunci cand este soare, deoarece lumina este cea care confera laptelui proprietatile antifungice.

Citeste si: Cum sa combati fainarea la mar si ce tratamente sa aplici

Dupa aplicare, tomatele au nevoie de o pauza de 14 zile. La 2 saptamani de la aplicarea tratamentului poti aplica o alta stropire. Repeta procedeul pana ce conditiile de formare a sporilor de mucegai dispar, adica pana cand nu mai este cald sau umezeala mare.

Explicatia folosirii laptelui pentru a combate fainarea la rosii este destul de simpla. Se pare ca o proteina din proteina de lapte creaza un efect antiseptic atunci cand este expusa la lumina soarelui. Tocmai de aceea trebuie sa aplici tratamentul intr-o zi insorita. Solutia poate fi aplicata nu numai la tomate, ci si la ardei, dovleci sau la meri.

Mare atentie! Solutia o sa miroasa urat 2-3 zile, insa mirosul va disparea destul de rapid. Trebuie sa recunoastem ca mirosul nu este chiar atat de urat, in comparatie cu alte substante chimice folosite pentru tratarea plantelor.