Cum sa combati antracnoza nucului. Iata ce trebuie sa faci daca pomii au aceasta problema si ce tratament ar trebui sa aplici atunci cand te-ai lovit de acest lucru. Vorbim despre o boala grava, asa ca trebuie sa actionezi rapid.
Cum se manifesta antracnoza la nuc si care sunt cauzele
Inainte de toate, trebuie sa stii faptul ca antracnoza este o boala des intalnita la nuc, mai ales in Asia, America si unele tari din Europa. Asadar, chiar daca pomii tai nu s-au imbolnavit, nu poti exclude pe viitor antracnoza nucului (Gnomonia leptostyla).
Atacul aceste boli se face pe frunze si fructe, insa in stadii de dezvoltare diferite. De foarte putine ori, putem observa semnele antracnozei si pe lastari. Totusi, poti observa primele semne pe varful frunzelor, unde vor aparea pete mici cu diametru intre 2 si 5 mm. Petele sunt de culoare bruna si au forme neregulate.
Citeste si: Cum sa combati antracnoza vitei de vie si ce tratament sa aplici
Treptat, petele se vor mari si dupa ce vor acoperi o mare suprafata din frunze, acestea se vor usca si vor cadea. In acelasi fel, boala poate ataca si lastarii.
Cand vine vorba de fructele tinere, acestea vor fi afectate de aceleasi pete, insa antracnoza nucului le va opri dezvoltarea. Drept urmare, fructele se vor innegri si vor vadea. Chiar si ramurile pot fi atacate, iar acestea vor avea pete brune si un aspect de cancer bacterian.
La baza acestei boli sta Gnomonia juglandis, o ciuperca ce poate ierna sub forma de miceliu in scoarta ramurilor sau care va rezista pe frunzele cazute.
Cum sa combati antracnoza nucului. Ce tratament poti sa folosesti
In primul rand, ar trebui sa strangi si sa distrugi fructele sau frunzele care au cazut, pentru a nu permite raspandirea bolii. Acelasi lucru poti face si cu lastarii sau ramurile atacate, pe care ar trebui sa le tai si sa le arzi, pentru a te asigura ca boala nu se va raspandi si in anul urmator.
Pentru a combate antracnoza nucului va fi nevoie sa aplici tratamente atunci cand pomii pornesc in vegetatie. Totusi, tratamentele trebuie aplicate o data la 2-3 saptamani pe toata durata perioadei de vegetatie!
Citeste si: Cum sa combati antracnoza la tomate si cum previi boala
Pentru combaterea antracnozei nucului poti folosi Signum, un fungicid care combina doua substante active care au moduri diferite de actionare. Produsul contine boscalid, din grupa carboxamide si piraclostrobin, o substanta din grupa strobilurinelor.
Nu uita ca boala poate ataca destul de agresiv nucii, iar in cazul unui atac puternic o mare parte din productie va fi compromisa. Mare atentie! Aplica neaparat tratamentele cand frunzele au ajuns la ½ din dimensiuni.