Cum sa combati antracnoza la castraveti. Cauze si tratamente
Cum sa combati antracnoza la castraveti. Cauze si tratamente

Cum sa combati antracnoza la castraveti. Cauze si tratamente


Cum sa combati antracnoza la castraveti. Afla care sunt primele semne ale unei posibile infectari, care sunt cauzele, ce masuri trebuie sa iei pentru a preveni aceasta boala, dar si ce tratamente trebuie sa aplici. Iata ce trebuie sa stii pentru ca recolta de castraveti sa nu fie afectata!

Antracnoza cucurbitaceelor. Cauze si semne ale unei infectari

Antracnoza cucurbitaceelor
Antracnoza cucurbitaceelor

Inainte de a vorbi despre metode de combatere pentru antracnoza la castraveti, ar trebui sa stii si care sunt primele semne ale unei infectar, dar si cauzele.

Antracnoza cucurbitaceelor reprezinta un pericol pentru culturile de castraveti, dar si cele de pepeni galbeni, pepeni verzi sau dovleci.

Boala este cauzata de Colletotrichum lagenarium, o ciuperca ce se poate raspandi cu usurinta prin conidii. Curentii de aer, insectele, uneltele sau picaturile de apa pot favoriza raspandirea bolii cu usurinta, asa ca mare atentie!

Primele semne ale unei infectari cu antracnoza o reprezinta aparitia unor pete uleioase pe toate organele aeriene ale plantelor, asadar le putem gasi pe frunze, fructe sau tulpini. Pe masura ce infectia avanseaza, petele vor deveni galbene, iar apoi se vor brunifica.

Tesuturile afectate vor fi acoperite si de un mucegai de culoare roz, iar apoi se vor inmuia si intr-un final vor putrezi. Vestea proasta este ca plantele afectate se pot usca!

Aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate, dar si de umiditatea ridicata a aerului, de peste 80%. In conditii optime, primele semne apar in 4-7 zile de la infectie.

Antracnoza la castraveti. Cum sa combati aceasta boala, tratamente

Antracnoza la castraveti
Antracnoza la castraveti

Antracnoza la castraveti este o boala destul de periculoasa, iar daca o lasi netratata este posibil ca intreaga recolta de castraveti sa fie afectata.

Ca si masuri de prevenire este indicat sa utilizezi rotatia culturilor de legume, dar si strangerea tulpinilor dupa recoltare. Plantele afectate antracnoza se extrag din cultura, iar apoi se vor distruge prin ardere.

Totodata, este recomandat sa folosesti seminte din surse sigure, deoarece transmiterea agentului patogen se poate face si prin acestea. Mai mult, boala se transmite si intermediul rasadului infectat, asa ca mare atentie de unde il achizitionezi!

Citeste si: Cum sa combati antracnoza tomatelor. Metode de preventie si tratamente

Pentru a combate antracnoza la castraveti, va trebui sa folosesti un fungicid sistemic sau de contact. Diferenta este ca spre deosebire de cel de contact, fungicidul sistemic patrunde in tesuturile plantelor si nu va trebui aplicat din nou daca exista precipitatii.

Este recomandat sa aplici un tratament cu unul din aceste produse: Merpan 80 WDG, Switch 62.5 WG, Alcupral 50 PU, Cidely Top, Ortiva Top, Captan 80 WDG, Amistar, Dagonis sau Zoxis 250 SC. De asemenea, se recomanda alternarea acestor produse!