Cum sa amenajezi gradina cu flori in cativa pasi simpli
Cum sa amenajezi gradina cu flori in cativa pasi simpli

Cum sa amenajezi gradina cu flori in cativa pasi simpli


Cum sa amenajezi gradina cu flori, sfaturi utile. Gradina pe care o amenajezi in fata casei tale sau de jur imprejurul acesteia este o carte de vizita pentru tine. Pentru ca inainte ca oaspetii sa admire interiorul casei, acestia vor remarca gradina cu flori. La fel se intampla si cu trecatorii… care se vor opri si, cu acceptul tau, vor face poze gradinii pe care ai amenajat-o. Daca vrei sa ai o gradina demna de coperta unei reviste de specialitate, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi.

Cum sa amenajezi gradina cu flori in cativa pasi simpli – Cuprins:

Cum sa amenajezi gradina cu flori

Gradina cu flori
Gradina cu flori

Daca gradina ta va fi amenajate in fata casei, atunci aceasta trebuie sa fie cat mai ingrijita, dar si aerisita, sa lase o impresie buna.  La fel de important este sa stii care este functionalitatea gradinii tale. O gandesti ca pe un spatiu de relaxare sau pur si simplu ca pe gradina de flori? 

Trebuie sa mai stii ca poti amenaja mai multe tipuri de gradini, in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie.

Daca ai o curte de mici dimensiuni, atunci potrivita pentru aceasta este gradina cu flori abundente. Asta inseamna ca vei profita de putinul spatiu avut la dispozitie pentru a face o gradina cu profunde legaturi cromatice din plante cu texturi si dimensiuni diferite.

Nu uita sa pui si cativa arbusti de mici dimensiuni. Specialistii mai spun ca daca ai un spatiu mic la dispozitie poti crea o gradina verticala, adica poti alege plante cataratoare pe care sa le instalezi pe un gard sau pe peretele casei… ele trebuie sa vina, cumva, in prelungirea decorului de la nivelul solului.

Gradina ceva mai salbatica se preteaza atat pentru spatii mici, cat si pentru spatii generoase. Ea poarta aceasta denumire pentru ca nu presupune prea multa implicare din partea ta. Tot ce trebuie sa faci este sa imprastii la intamplare mai multe tipuri de seminte si sa lasi natura sa-si faca treaba. 

O gradina ceva mai generoasa, cum este cea din spatele casei, presupune mai multa munca si implicare din partea ta. Un gazon bine intretinut, o masa si cateva scaune, poate un mic felinar si ceva decoratiuni cu bun gust pot completa gradina cu flori.

Planteaza cat mai multe flori, din diferite soiuri si culori si nu uita sa mergi mult pe contrastul pe care arbustii il fac cu florile tale. E un mod in care poti face gradina sa para si mai mare si mai abundenta si care va pune in evidenta culorile florilor.

Dimensiunile straturilor de flori

Gradina amenajata
Gradina amenajata

Trebuie sa tii cont, in amenajarea gradinii, si de dimenisiune straturilor de flori. Asigura-te ca florile tale se incadreaza in peisaj si decide-te daca vrei forme geometrice bine definite, forme neregulate sau o combinatie intre cele doua.

Poti amenaja ronduri cu flori, mai ales daca ai un spatiu destul de limitat, caruia nu ii gasesti o alta destinatie. Nu uita sa respecti nevoia de spatiu a fiecarui soi de floare pentru ca unele nu se simt bine cand sunt inghesuite, in vreme ce altele au nevoie sa fie mai inghesuite pentru a oferi un aspect de abundenta.

Tine cont de inaltimea plantelor. Da, contrastele sunt foarte interesante si am spus deja cum arbustii pot evidentia randurile cu flori. Pe de alta parte, florile de mici dimensiuni, plantate printre cele inalte dau impresia unui spatiu neingrijit… si in plus, nu se vad nicicum.

Trebuie sa respecti o regula foarte simpla care spune ca daca florile sunt plantate intr-un aranjament liniar, atunci cele mici trebuie puse in fata, in prim plan, iar cele de dimensiuni mai mari in plan secundar, mai in spate. Daca ai amenajat un rond, atunci florile mai mici se planteaza pe margine, pentru a fi vizibile, iar cele inalte in interiorul rondului.

Citeste si: Cum sa-ti construiesti terasa. 10 idei de terase clasice si moderne

Plantele cu tulpini inalte si flori mari sunt numite si flori solitare pentru ca nu se potrivesc in niciun tip de aranjament si singura maniera in care le poti scoate in evidenta si le poti pune in valoare frumusetea este sa le plantezi singure.

Daca iti doresti o gradina frumoasa pe toata durata anului trebuie sa stii cum sa alternezi speciile. Invata sa le grupezi si sa le alternezi, planteaza cat mai multe flori perene, dar si flori de sezon astfel incat unele sa infloreasca in momentul in care celelalte se trec. 

Ti-am mai spus asta intr-un fel sau altul, insa cromatica este cat se poate de importanta. Combina florile astfel incat sa obtii tonuri diferite si placute vederii. Florile in culori deschise, calde se vad foarte bine de la distanta, in vreme ce acelea mai intens colorate sunt mai frumoase de aproape, de la distante mici. 

Tine cont de nevoile plantelor pe care alegi sa le cultivi si de timpul pe care esti dispus sa il aloci ingrijirii lor. Asigura-te ca zona geografica in care stai asigura nevoile legate de mediu ale plantelor tale, daca nu, cauta solutii potrivite.