Cum sa ai o casa eficienta energetic a plati facturi mai mici. Care sunt cele mai utile metode ce te vor ajuta sa faci economii la facturile lunare. Desigur, este vorba de investitii care se vor amortiza in timp!
Cum sa ai o casa eficienta energetic
Daca si tu vrei sa stii cum sa iti imbunatatesti casa, atunci o sa iti explicam care sunt cele mai bune metode pentru a face economii serioase la facturile de energie.
Bineinteles, vom incepe cu panourile solare, de care se tot discuta in aceasta perioada. Pe langa faptul ca statul te poate ajuta sa ti le instalezi suportand o parte din costuri, acestea pot rezista pana la 25-30 de ani.
Pe langa faptul ca sunt prietenoase cu mediul, aceste panouri solare reprezinta o investitie buna care, insa, se va amortiza in timp. Desigur, te vor ajuta sa scazi si factura la energia electrica!
Pompa de caldura este o alta alegere inteligenta atunci cand vine vorba de reducerea facturilor la energie. Aceasta reprezinta o alternativa eficienta pentru racirea sau incalzirea caselor, dar si pentru prepararea apei calde.
Pentru cei ce nu stiu, o pompa de caldura este un dispozitiv care foloseste transferul termic utilizand agentul frigorific ce este trecut in diferite procede de stare, condensare sau vaporizare. Cu ajutorul unui compresor, agentul frigorific este transferat prin tevile dintre vaporizator si condensator.
Daca vrei sa reduci facturile la electricitate sau la gaze, atunci ia in considerare folosirea unei plite cu inductie. Aceasta este mult mai eficienta vechile aragaze, iar avantajul este ca doar tigaile sau oalele vor fi incalzite in timpul gatirii. Asta inseamna ca foloseste mai putina energie!
Citeste si: Cum sa mentii caldura in casa. Schimbari cu impact ce se vad in factura
Desigur, ce rost are sa folosesti panouri solare sau pompe de caldura daca locuinta ta nu este izolata corespunzator. Vorbim despre izolatia exterioara, dar si cea interioara.
Daca exista pierderi de caldura, automat vor creste si facturile pe timp de iarna, asa ca iti recomandam sa inspectezi cu atentie locuinta pentru a te asigura ca nu exista astfel de probleme.
Ar fi bine sa inspectezi si usile sau ferestrele. Daca sunt vechi, asta inseamna ca locuinta ta pierde caldura in mod constant. Nu ar fi rau sa instalezi ferestre de tip termopan si usi mai eficiente, pentru a tine caldura la interior pe timp de iarna.
Daca bugetul iti permite, ia in calcul instalarea unui recuperator de caldura. In cazl in care nu stiai, acesta este un dispozitiv care te ajuta sa ai aer proaspat tot timpul in casa, insa cu pierderi minime de caldura pe timp de iarna. Acesta poate fi folosit si pe timp de vara, pentru ca ajuta sistemul de aer conditionat si scade si facturile la energie electrica.