Cum sa ai muscate sanatoase si pline de flori. Greseli de evitat
Cum sa ai muscate sanatoase si pline de flori. Greseli de evitat

Cum sa ai muscate sanatoase si pline de flori. Greseli de evitat


Cum sa ai muscate sanatoase si pline de flori, tinand cont de sfaturile celor mai buni specialisti in domeniu. Invata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le poti evita usor pentru a avea ghivece pline de flori viu colorate.

Cum sa ai muscate sanatoase si pline de flori. Greseli de evitat – Cuprins:

Greseli frecvente. Cum sa ai muscate sanatoase

Cum sa ai muscate sanatoase
Cum sa ai muscate sanatoase

Ghivecele cu flori luxuriante incanta orice ochi, fie ca este vorba despre un gradinar cu experienta sau un simplu iubitor de frumos. 

Daca te numeri printre cei care vor sa-si infumuseteze balconul, terasa sau curtea casei cu astfel de plante decorative, afla ca poti avea ghivece compacte, cu flori bogate, daca vei evita cele mai frecvente greseli care conduc la dezvoltarea de lastari prea inalti, inestetici si cu flori putine.

Una dintre cele mai frecvente greseli este lipsa luminii. Este stiut faptul ca muscatele sunt mari iubitoare de soare. Au nevoie de aproximativ 6 ore de lumina solara pe zi pentru ca planta de ghiveci sa fie perfomanta si sa faca multe flori. Asadar, daca vrei sa te bucuri de culorile florilor sale, de primavara pana toamna, este esential sa stea in locul potrivit, unde sa beneficieze de lumina naturala.

Un cuvant de spus in randamentul ei il are si pamantul in care este fixata. Nu trebuie sa fie unul acid.  pH-ul ideal pentru cultivarea muscatelor zonale este intre 6,0 si 6,5.

Daca pH-ul este prea scazut, vei observa imediat semne ca floarea sufera. 

La cele zonale care sunt plantate in sol cu pH scazut poate sa apara cloroza marginala sau  poate prezenta simptome de toxicitate a fierului si manganului.

Fii atent si observa daca pe frunze au aparut pete maronii (sunt observate in special pe marginea exterioara a frunzelor).

Muscate inflorite
Muscate inflorite

La unele soiuri de muscate se poate observa inclusiv ca frunzele se curbeaza usor. Un alt indiciu este si ca dezvoltarea plantei de ghiveci se opreste brusc sau ca frunzele se ingalbenesc pe margine.

O alta greseala pe care trebuie sa o eviti esti si sa o uzi impropriu. Acest lucru inseamna ca in farfuriuta ghiveciului nu trebuie sa balteasca apa. Nu va face altceva decat sa ajute la aparitia bolilor specifice. Este nevoie de moderatie, iar pe timp de canicula va trebui doar sa inteteste frecventa udarilor, si nu cantitatea.

O alta greseala pe care trebuie sa o eviti este sa folosesti apa de la robinet care contine, de cele mai multe ori, prea mult clor.

Ai grija sa nu uzi niciodata cu apa rece. Daca vei face asta, mai ales intr-o zi care atinge pragul de canicular, o vei omori.

Niciodata nu folosi apa filtrata pentru ca lipsa mineralelor din ea ii va aduce numai prejudicii si nu te vei mai bucura de bogatia de flori si frunze.

Este interzis sa pulverizezi apa pe frunze, pentru ca acestea se vor pata! La fel trebuie sa faci si cu florile. Si pe ele trebuie sa le protejezi pentru ca altfel vor putrezi. Este stiut faptul ca muscata nu se adapteaza deloc la umezeala. 

Ca sa stimulezi inflorirea, acorda atentie indepartarii florilor uscate. Daca planta nu este curatata de uscaciuni, se poate intampla sa nu mai faca boboci noi,inflorirea fiind mult diminuata fata de potentialul ei

Cum sa salvezi muscatele

Ingrijirea muscatelor
Ingrijirea muscatelor

Daca muscatele tale sufera din cauza unui substrat prea putin acid, tot cei ai de facut este sa inlocuiesti rapid solul din recipient cu unul alcalin. Recomandarea specialistilor de la Universitatea din Michigan este sa folosesti un pamant cu ph cuprins intre  15-0-15 sau 14-2-14.

Muscatele poti fi salvate de boli daca se are  grija la modul de udare. Trebuie moderatie si sa fie aruncata apa din farfuriuta ghiveciului dupa ce apa s-a scurs. 

De asemenea, poti avea plante sanatoase si daca ghivecele au foarte bun drenaj. Astfel, radacinile nu vor avea de suferit.

Apa folosita pentru udare este si ea extrem de importanta. Cea mai buna este cea de ploaie.

Citeste si: Cum sa fertilizezi muscatele in mod corect

Daca nu ai de ales si trebuie sa foloseti apa de robinet, afla ca si pe aceasta o poti folosi. Trebuie sa ai grija ca inainte sa uzi plantele sa o lasi intr-un recipient pentru 24 de ore. Clorul se va elimina pe parcursul celor 24 de ore.

Ca sa ai muscate sanatoase si pline de flori, este indicat sa o uzi moderat numai cu apa la temperatura mediului ambient.

Stimulezi muscata sa infloreasca daca o cureti corect. Nu indeparta florile uscate cu foarfeca, ci foloseste mana. Apuca pedunculul la baza  si schimba unghiul de inserČ›ie pe tulpina fara sa tragi pentru a nu rupe ramura.

Muscatele trebui curatate o data pe saptamana, dar se poate si mai de atat, daca situatia o impune. Niciodata nu trebuie lasate uscaciunile in planta. II vor dauna.