Cum sa ai muscate inflorite pentru mult timp. Cel mai bun loc pentru ghiveci
Cum sa ai muscate inflorite pentru mult timp. Cel mai bun loc pentru ghiveci

Cum sa ai muscate inflorite pentru mult timp. Cel mai bun loc pentru ghiveci


Cum sa ai muscate inflorite pentru mult timp, alegand cel mai bun loc care sa indeplineasca nevoile specifice florii de ghiveci. Care este hranirea corecta si ce reteta de ingrasamant poti folosi.

Cum sa ai muscate inflorite pentru mult timp. Cel mai bun loc pentru ghiveci – Cuprins:

Muscatele, plantele care adora soarele

Ghiveci cu muscate
Ghiveci cu muscate

Popular se numesc muscate, dar specialistii le-au denumit Pelargonium. Plantele florale includ circa 200 de specii si bucura ochii iubitorilor de frumos cu corole in nuante diferite, din primavara pana toamna.  

Originare din Africa de Sud, muscatele sunt printre cele mai raspandite flori decorative din lume.

Fiind originare dintr-o zona unde soarele este prezent pe cer mai tot timpul, este evident ca si ele iubesc lumina si rezista perfect si la noi in tara, pe balcoame sau terase, unde se rasfata sub razele sferei de foc.

Cum sa ai muscate inflorite tot anul

Muscate inflorite
Muscate inflorite

Iubitorii acestei plante de ghiveci stiu secretul infloririi pe tot parcursul anului si este strict legata de ingrijirea corecta. 

In continuare te vom invata ce inseamna pentru o muscata ingrijire corecta. Trebuie sa stii ca vei avea muscate sanatoase si pline de flori daca ai in vedere doua aspecte importante: locul perfect de pastrare si hranirea corecta. 

Cand vine vorba despre loc, trebuie sa stii ca trebuie pastrate intr-un spatiu unde primesc multa lumina de la soare. Practic, cantitatea de lumina solara este definitorie pentru abundenta infloririi. Planta foloseste lumina naturala pentru a face fotosinteza, producand energia necesara pentru dezvoltarea ei, cat si pentru inflorirea abundenta.

Daca observi ca planta nu face flori, inseamna ca locul ales pentru ea este impropiu, adica poate ca nu beneficiaza de lumina naturala suficienta. Daca nu are parte de suficienta lumina solara, practic nu va avea putere sa produca boboci.

Cel mai bun loc pe care il poti alege pentru planta decorativa este pervazul geamului, dar sa fie un pervaz unde ajunge lumina soarelui, pe balcon sau terasa unde razele ajung nestingherite. Asadar, daca vrei sa ai muscate inflorite, trebuie sa alegi si un loc bun pentru ghiveci.

Este usor de depistat daca nu are lumina suficienta pentru ca in loc sa ai un ghiveci compact, vei observa o planta alungita, care isi va pierde din frumusete. Lastarii ei vor fi alungiti si va avea foarte putin flori, spre deloc.

Ca sa fii sigur ca ai ghivece cu plante sanatoase si pline de flori, trebuie sa alegi sa le pui, asa cum deja am mentionat, pe pervazul geamului, balcon, terasa sau gradina unde sa fie mangaiate de lumina directa a sarelui pentru cel putin 6 ore.

Daca nu poti indeplini aceasta conditie ideala, trebuie sa stii ca poate sa fie la fel de bine si daca sta in lumina indirecta. Dar trebuie sa fie vorba de cel putin 8 ore pe zi.

Te vei putea bucura de adevarata splendoare a puterii de inflorire si dezvoltare a muscatei daca indeplinesti o conditie esentiala. Trebuie sa o asezi pe latura sudica a casei. Vei observa si faptul ca nuantele ei vor fi mult mai intense. 

Citeste si: Cum sa alegi cel mai bun pamant pentru muscate. Ce trebuie sa stii

O poti tine afara si pe timpul toamnei, cu conditia ca temperatura sa nu scada sub 5 grade Celsius.

Cum am mentionat deja, muscatele se vor dezvolta perfect daca sunt tinute pe terasa, sub razele directe ale soarelui. Va trebui, insa, sa ai mare grija cu ele in timpul periodelor cu temperaturi caniculare. Frunzele ar putea suferi arsuri. Va trebui sa le protejezi si sa le muti intr-un loc unde soarele sa nu-i arda frunzele. 

De asemenea, trebuie sa ai grija sa intetesti udarile pentru ca apa se va evapora mult mai repede decat in zilele cu temperaturi prietenoase. Atentie! Nu trebuie sa pui apa mai multa decat de obicei, ci doar mai des.

Pentru ca planta sa aiba flori frumoase pe tot timpul anului, va trebuie sa-i asiguri si hranirea corecta. Acest lucru presupune ca planta decorativa sa fie hranita o data la doua saptamani cu ingrasaminte. Este recomandata moderatia. Cantitatile excesive ii pot dauna si se poate ajunge pana la moartea radacinilor.

Reteta de ingrasamant pentru muscate

Reteta de ingrasamant pentru muscate
Reteta de ingrasamant pentru muscate

Cum deja am mentionat, muscatele au nevoie de hraniri dese. Daca nu stii ce ingrasamnat sa alegi, te putem invata o reteta de ingrasamant pe care o poti face usor, chiar la tine acasa.

Reteta cuprinde urmatoarele ingrediente:

  • Drojdie cruda (10 grame) sau drojdie uscata (1 gram)
  • Zahar – o lingurita
  • Apa – 1 litru 
  • Cenusa- o lingura

Ca ingrasamantul sa fie unul perfect, trebuie sa folosesti doar apa de ploaie sau apa care sa nu contina mult clor.

Cat despre cenusa, este recomandat sa se foloseasca cea rezultata in urma arderii lemnului.

Zaharul se amesteca cu drojdia si putina apa calduta. Se amesteca pana se dizolva si apoi se adauga restul de apa. Lichidul se pune intr-o galeata si se acopera cu un prosop. Ai grija sa pui galeata intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui.

Se lasa 2-3 ore si ingrasamantul este pregatit sa fie folosit. Retine ca ingrasamantul natural preparat de tine nu poate fi folosit ca atare. Va trebui sa folosesti un amestec format din cinciparti de apa si una de ingrasamant.