Cat consuma un frigider. Afla cum sa calculezi consumul lunar pe care acesta il are, dar si cum sa alegi unul eficient. Ce trebuie sa stii, unde gasesti cati Wati are un frigider si care este formula de calcul pe care sa o folosesti.
Cat consuma un frigider. Cum sa afli ce consum are in fiecare luna
Cat consuma un frigider. De regula, un frigider care face parte din clasa energetica A poate avea un consum anual cuprins intre 250 si 350 kWh. Asta inseamna ca frigiderul poate consuma undeva la 0.8 kWh pe zi.
Totusi, exista si alta formula de calcul, iar pentru asta trebuie sa stii puterea nominala a frigiderului, care este trecuta in Wati. Pentru a afla cati Wati consuma pe zi va trebui sa inmultesti numarul de Wati cu 24 de ore. Ulterior numarul de Watt-ora se imparte la 1000 si astfel obtii consumul exprimat in kWh/zi. Apoi, inmultesti consumul exprimat in kWh/zi cu 30 de zile cat are o luna.
Formula de calcul este urmatoarea: Putere frigider (W) x 24 de ore = Watt-ora/zi, iar apoi Watt-ora/1000 = x kWh/zi. Spre exemplu, daca frigiderul are o putere de 70 W, asta inseamna ca o sa consume 1680 W/zi, iar rezultatul final va fi 1.68 kWh/zi si 50.4 kW lunar. Asta se traduce intr-un consum de 1.14 lei/zi. Intr-o luna, consumul va fi de aproximativ 34 de lei.
Bineinteles, consumul frigiderului va fi in functie de clasa energetica din care face parte. Clasele energetice pleaca de la A, adica cele mai eficiente din punct de vedere energetic, pana la G, care consuma cel mai mult curent electric.
Iata ce consum are un frigider in functie de clasa energetica:
- Clasa A – consum mai mic sau egal cu 100 kWh/an
- Clasa B – consum cuprins intre 101 si 124 kWh/an
- Clasa C – consum cuprins intre 125 si 155 kWh/an
- Clasa D – consum cuprins intre 156 si 194 kWh/an
- Clasa E – consum curins intre 195 si 243 kWh/an
- Clasa F – consum cuprins intre 244 si 303 kWh/an
- Clasa G – consum mai mare de 303 kWh/an
Cum sa reduci consumul de energie al frigiderului tau
Acum ca stii cat consuma un frigider, ar fi bine sa stii si cum poti sa reduci consumul de energie al acestuia, daca ti se pare ca factura la curentul electric este prea mare.
In primul rand, este foarte importanta pozitionarea frigiderului. Daca acesta se afla intr-o zona slab ventilata si cu temperatura mare, atunci cu siguranta va consuma mai mult.
Desigur, consumul de curent electric este influentat si de temperatura de afara, asadar in lunile de vara va consuma mai mult, iar in sezonul rece va avea nevoie de mai putin curent electric.
Citeste si: La cat timp se dezgheata frigiderul si cum sa faci asta in mod corect
Atunci cand frigiderul este utilizat destul de des, asta inseamna ca temperatura din interiorul acestuia va urca, iar compresorul va merge mai mult pentru a o putea reduce. Asadar, mare atentie!
Este foarte importanta si temperatura la care este setat frigiderul. Expertii recomanda o temperatura cuprinsa intre 3 si 5 grade Celsius in interiorul frigiderului si de -18 grade Celsius pentru congelator.
Totodata, daca frigiderul este supraincarcat, atunci circulatia aerului rece nu se va mai face atat de bine, iar un frigider prea gol va determina motorul sa mearga mai mult. Ideal ar fi ca frigiderul sa fie nici foarte plin, dar nici foarte gol.