Cat consuma lada frigorifica. Cum sa alegi una eficienta, dar mai ales cum sa afli consumul lunar. Care este formula de calcul si cum sa o folosesti in mod eficient, pentru a tine costurile sub control.
Cat consuma lada frigorifica. Care este formula de calcul
Cat consuma lada frigorifica. Daca planuiesti sa cumperi o lada frigorifica si esti ingrijorat sau ingrijorata de consumul lunar pe care il poate avea aceasta, o sa iti explicam ce formula sa folosesti pentru a il afla.
Astfel, o vei putea alege pe cea mai eficienta si te asiguri ca o sa o cumperi pe cea mai potrivita. O sa iti explicam si cum sa o folosesti in mod eficient, pentru a tine costurile sub control.
Pentru a afla consumul lunar al unei lazi frigorifice va trebui sa folosesti umatoarea formula de calcul: Puterea (kW) x Timpul (h) = Consum (kWh).
Spre exemplu, daca o lada frigorifica are o putere de 100 W, asta inseamna ca vei face urmatorul calcul: 0.1 kW x 24 ore = 2.4 kWh/zi. Consumul lunar al acelei lazi frigorifice va fi de 72 kWh.
Costurile lunare pentru a tine lada frigorifica in priza va fi de aproximativ 49 de lei. Practic, vei inmulti consumul lunar (72 kWh) cu un cost mediu de 0.68 lei/kWh.
Desigur, o lada frigorifica din clasa A+ va consuma mai putina energie electrica fata de o lada incadrata la clasa E. Asadar, atunci cand vrei sa alegi o lada frigorifica eficienta din punct de vedere al consumului, alege clasa A.
Cum sa reduci consumul lazii frigorifice
Dupa ce ti-am explicat cum sa calculezi consumul lunar si cat consuma o lada frigorifica, ar fi bine sa stii si cum sa reduci consumul acesteia daca este prea mare. Nu de alta, dar nimeni nu vrea o factura mare la energie electrica.
In primul rand, aceasta trebuie setata la temperatura de -18 grade Celesius. Daca nu o setezi la temperatura optima si vrei ca in lada frigorifica sa fie mai rece, atunci ce poti astepta la un consum mai mare de energie.
Mai mult, o temperatura mai mica nu va oferi avantaje prea mari, asa ca nu ai de ce sa tii alimentele la temperaturi mai joase.
Totodata, trebuie sa te asiguri ca nu supraincarci lada cu alimente. Pentru a mentine temperatura constanta compresorul o sa functioneze pe perioade mai lungi si asta inseamna un consum mai mare de energie electrica.
Citeste si: Cat consuma un frigider. Cum sa calculezi consumul lunar
Locatia in care pui lada frigorifica este foarte importanta, asa ca nu trebuie sa o tii in lumina directa a soarelui, langa surse de caldura precum un aragaz sau un cuptor ori intr-un spatiu inchis. Aseaza lada frigorifica intr-un loc bine aerisit si racoros. Caldura excesiva forteaza compresorul sa mearga mai mult si astfel va creste factura la curent. Asigura-te ca exista destul spatiu in jurul lazii frigorifice pentru ca aerul sa circule.
O data la 3-6 luni ar fi bine sa cureti partea din spate a lazii deoarece se aduna praf si murdarie. Daca nu o cureti, stratul de praf si murdaria va stopa disiparea caldurii, iar lada frigorifica va folosi mai mult curent pentru a mentine temperatura scazuta la interior.
Nu ar fi rau sa verifici si garnitura lazii, deoarece acestea se pot strica in timp si aerul cald poate intra la interior. Garniturile rupte trebuie inlocuite imediat pentru a te asigura ca lada functioneaza la parametri optimi.
La final, mai mentionam faptul ca lada frigorifica are nevoie si de o dezghetare. Daca stratul de gheata de la interior devine prea gros, acesta va actiona ca si izolator, iar lada va consuma mai mult curent pentru a mentine temperatura scazuta la interior.