Carenta de bor la tomate. Cum sa o combati si ce tratamente aplici
Carenta de bor la tomate. Cum sa o combati si ce tratamente aplici

Carenta de bor la tomate. Cum sa o combati si ce tratamente aplici


Carenta de bor la tomate. Afla care sunt primele semne care anunta o deficienta de bor la rosiile din gradina ta, ce rol are acest element, cum sa o combati si ce tratamente sunt necesare. Ce trebuie sa stii pentru a avea o recolta bogata!

Carenta de bor la tomate. Cum sa o combati si ce tratamente aplici – Cuprins:

Ce rol are borul in cresterea rosiilor

Deficienta de bor la rosii
Deficienta de bor la rosii

Inainte de a vorbi despre carenta de bor la tomate, ar trebui sa stii si ce rol are acest element in cresterea rosiilor. Nu de alta, dar trebuie sa intelegi si de ce este important.

Ei bine, borul are rolul de a stimula cresterea si dezvoltarea plantelor, mai ales al tulpinilor si al sistemului radicular (radacini). Totodata, borul este important si pentru fecundarea florilor.

Mai mult, borul este foarte important pentru plante deoarece ajuta la absorbtia nutrientilor din pamant, dar si in formarea florilor si a fructelor.

Carenta de bor la tomate poate fi cauzata de o cantitate prea mare de apa, asadar mare atentie cata apa folosesti atunci cand uzi plantele. Totodata, deficienta poate fi cauzata si de precipitatii prea multe.

Plantele au nevoie de apa in mod constant, iar daca nu o sa uzi rosiile in mod regulat atunci va exista si o absorbtie redusa a borului din sol. Tocmai de aceea, este indicat sa utilizezi un sistem de irigare prin picurare.

Si tipul de sol pe care il ai in gradina poate influenta dezvoltarea tomatelor. Daca este un sol acid, atunci acesta poate bloca absorbtia borului, iar daca este un sol nisipos sau argilos, atunci acesta va retine mai putin bor.

Aceasta deficienta poate aparea si din cauza faptului ca aplici prea multe ingrasaminte. Supraalimentarea solului poate afecta plantele, asa ca mare grija si la acest aspect!

Carenta de bor la tomate. Cum sa o previi si ce tratamente aplici

Carenta de bor la tomate
Carenta de bor la tomate

Pentru a identifica posibila carenta de bor la tomate, trebuie sa stii si care sunt primele semne care anunta aceasta deficienta. Este necesar sa stii, deoarece va trebui sa aplici tratamentele necesare intr-un timp foarte scurt pentru a evita posibilele probleme ce pot aparea.

In primul rand, frunzele tomatelor vor avea margini decolorate, care in timp se vor usca. Frunzele tinere care apar vor avea suprafete de culoare verde inchis, se vor curba spre interior si vor fi deformate.

Deficienta de bor poate cauza si avortarea florilor, adica acestea vor cadea prematur sau vor fi deformate. Drept urmare, recolta va fi afectata!

Pe de alta parte, fructele vor avea goluri intre peretii exteriori si loculi. De asemenea, acestea pot crapa si vor deveni inestetice. Asta inseamna ca acestea nu pot fi comercializate.

Citeste si: Carenta de calciu la tomate. Cum sa combati aceasta boala la rosii

Carenta de bor poate cauza crapaturi la nivelul tulpinilor, iar acestea pot deveni fragile. Si radacinile vor fi afectate, acestea fiind sucrte si cu varfuri necrotice.

Pentru a combate deficienta de bor, poti folosi mai multe solutii. Spre exemplu, una dintre ele o poti prepara din 10 grame de acid boric pe care il amesteci cu 10 litri de apa calduta.

Amesteca foarte bine pana ce acidul boric s-a dizolvat, iar apoi foloseste solutia pentru a pulveriza frunzele plantelor, dar si florile. Solutia cu acid boric se paote aplica de 1-2 ori pe saptamana si va intari sistemul imunitar al plantelor, dar in acelasi timp va impiedica si caderea mugurilor florali.

Boraxul sau tetraboratul de sodiu este o alta solutie utila pentru a trata carenta de bor la tomate. Solutia se prepara folosind o parte borax si 10 parti apa. Aplica solutia pe frunze, dar si pe solul din jurul plantelor.

De asemenea, mai poti folosi si coji de oua pisate pe care sa le presari in jurul plantelor sau sa le incorporezi in sol. Totodata, mai poti utiliza si faina de oase, care reprezinta o sursa naturala de bor si poate fi presarata in jurul plantelor. Nu uita sa le uzi dupa aceea, pentru ca borul sa ajunga la radacini.