Cand se scot bulbii de dalie. Care este perioada si cum sa procedezi
Cand se scot bulbii de dalie. Care este perioada si cum sa procedezi

Cand se scot bulbii de dalie. Care este perioada si cum sa procedezi


Cand se scot bulbii de dalie. Afla care este perioada ideala pentru a scoate bulbii din pamant, dar si cum sa fac asta in mod corect pentru a nu ii taia. Cum se pastreaza bulbii de dalie pe perioada iernii, ce trebuie sa stii!

Cand se scot bulbii de dalie. Care este perioada si cum sa procedezi – Cuprins:

Cand se scot bulbii de dalie. Cum sa faci asta in mod corect

Cand se scot bulbii de dalie
Cand se scot bulbii de dalie

Cand se scot bulbii de dalie. Daca si tu ai dalii in curte, atunci trebuie sa stii ca aceste plante nu rezista pe perioada sezonului rece asa ca bulbii trebuie scosi din pamant. Nu iti recomandam sa lasi florile in gradina, deoarece temperaturile scazute o sa le omoare.

Perioada ideala pentru a scoate bulbii din pamant este luna octombrie, mai exact dupa primul inghet. Desigur, asta poate sa insemne chiar si luna octombrie, in functie de zona in care locuiesti.

Primul pas inainte sa scoti bulbii din pamant va fi sa tai partile aeriene, mai exact sa le tai pana la o inaltime de aproximativ 8-10 cm. Astfel, o sa iti usurezi pasii care urmeaza. Totusi, daca nu este o tufa prea mare poti taia partile aeriene dupa ce scoti bulbi din pamant.

Urmatorul pas va fi sa sapi cu o cazma in jurul tulpinilor. Trebuie sa sapi mai departe un pic pentru a te asigura ca nu tai bulbii cand ii scoti din pamant.

Dupa ce ai scos bulbii, scutura-i foarte bine de pamant si lasa-i la uscat timp de 2 zile. Este nevoie sa faci asta pentru a putea curata bulbii foarte bine de pamant. Apoi, iti recomandam sa faci dezinfectarea acestora cu o solutie de permanganat de potasiu, nu inainte de a scurta tulpina ramasa undeva la 5-6 cm.

Bulbi de dalie scosi din pamant
Bulbi de dalie scosi din pamant

Bulbii se curata foarte bine si se spala cu apa, dupa care se dezinfecteaza cu solutia de permanganat de potasiu a carei concentratie trebuie sa fie de 2%. Lasa-i apoi sa se usuce.

Dupa asta, bulbii de dalie se depoziteaza intr-un loc unde nu ajunge lumina soarelui si unde temperatura sa nu fie mai mica de 6 grade Celsius, iar umiditatea undeva la 50-60%. Asadar, un beci sau o pivnita este locul ideal.

Citeste si: Cand se scot bulbii de gladiole si cum sa ii pastrezi peste iarna

Ideal este sa pastrezi bulbii acoperiti cu pamant sau nisip, pentru a evita deshidratarea. In acest mod, te asiguri ca bulbii nu vor pati nimic pana ce va sosi sezonul cald.

Bulbii se mai pot pastra si in parafina. Pentru asta, o sa ai nevoie de doua vase, intr-unul pui parafina topita si in cel de-al doilea pui apa rece. Pasii sunt simpli, tot ce trebuie sa faci va fi sa pui bulbii in parafina topita si dupa aia in apa rece.

In cazul in care alegi sa faci asta, atunci bulbii nu mai trebuie pastrati in nisip sau pamant ci ii vei depozita ca atare pana la sosirea primaverii.