Cand se poate muta magnolia. Afla care este cea mai buna perioada in care sa muti magnolia in alt loc din curtea sau gradina ta, dar si care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru ca aceasta sa se prinda. Cum sa procedezi si ce trebuie sa faci!
Cand se poate muta magnolia. Cum sa faci asta si care sunt pasii
Cand se poate muta magnolia. Daca si tu ai o magnolie in curte sau in gradina si vrei sa ii schimbi locul o sa iti explicam ce ar trebui sa faci, dar si care sunt pasii pe care sa ii urmezi.
Bineinteles, trebuie sa stii ca vorbim despre o magnolie de mici dimensiuni care poate fi scoasa cu usurinta din pamant si mutata. O magnolie cu un trunchi al carui diametru este mai mic de 10 centimetri are sanse destul de mari sa se prinda usor daca o muti.
Primul lucru cu care trebuie sa incepi va fi groapa in care o sa muti magnolia, iar aceasta ar trebui sa aiba un diametru dublu fata de cel al radacinilor. Asadar, fa masuratorile corect pentru ca radacinile sa aiba destul spatiu.
Noua groapa nu trebuie sa fie foarte adanca. Atunci cand plantezi magnolia aceasta ar trebui sa fie la acelasi nivel ca si in locul vechi. Magnolia nu se va fertiliza in primul an de la plantare, asa ca nu va fi nevoie sa pui ingrasamant pe fundul gropii.
Cea mai buna perioada in care poti muta o magnolie este din toamna, mai exact incepand sfarsitul lunii septembrie si pana in luna februarie, adica in perioada de repaus vegetativ. Mare atentie, poti muta magnolia doar daca pamantul nu este inghetat!
Atunci cand sapi in jurul magnoliei pentru a o dezgropa tine minte ca radacinile acesteia se intind pe latime deoarece cresc mult pe plan orizontal, asa ca nu o sa le gasesti la o adancime foarte mare. Sapa cu grija pentru a nu sectiona radacinile si pentru a mari sansele ca magnolia sa se prinda in noul loc unde vrei sa o muti.
Dupa ce ai sapat pamantul din jurul magnoliei, urmatorul pas va fi sa o uzi foarte bine cu aproximativ o ora inainte sa o muti. Astfel, vei hidrata radacinile si vei reduce socul suferit atunci cand o muti. Ideal este sa mentii stratul de pamant de pe radacini pentru ca va ajuta magnolia sa se prinda mai usor.
Citeste si: Taierea magnoliei. Cum sa faci asta si in ce perioada
Dupa plantare, asigura-te ca magnolia este dreapta. Nu vrei sa o muti in alt loc si sa creasca stramb asa ca o poti fixa folosind un bat mai gros sau cateva scanduri, in functie de dimensiunile arborelui pe care il ai.
Urmatorul pas va fi sa aplici un strat de mulci care va mentine umiditatea in pamant. Si daca tot am vorbit de umiditate, asigura-te ca o sa uzi magnolia constant pentru a te asigura ca radacinile sunt hidratate. Desigur, in caz de inghet intrerupe udarea deoarece exista riscul ca magnolia sa fie afectata.
La final, iti mai spunem ca magnolia va avea nevoie de 1-2 ani sa se acomodeze in noul loc sau chiar mai mult. Este posibil sa nu infloreasca sau sa nu creasca foarte mult in aceasta perioada, asa ca inarmeaza-te cu rabdare si asigura-te ca o uzi constant pentru a o ajuta sa se recupereze.