Cand se planteaza Paulownia. Cum sa faci asta si care este perioada ideala
Cand se planteaza Paulownia. Cum sa faci asta si care este perioada ideala

Cand se planteaza Paulownia. Cum sa faci asta si care este perioada ideala


Cand se planteaza paulownia. Afla care este perioada ideala pentru a planta acest arbore ornamental, dar si cum sa faci asta in mod corect pentru a se prinde. Ce trebuie sa stii si care sunt pasii pe care sa ii urmezi.

Cand se planteaza Paulownia. Cum sa faci asta si care este perioada ideala – Cuprins:

Paulownia. Conditii de crestere

Plantatie de Paulownia
Plantatie de Paulownia

Inainte de a stii cand se planteaza Paulownia, ar trebui sa stii cate ceva despre conditiile de crestere ale acestui arbore ornamental originar din China si Korea.

In Romania, Paulownia creste foarte bine in zonele in care iernile sunt mai blande, iar cele mai bune zone pentru plantare sunt Drobeta Turnu Severin, Oradea, Arad, Timisoara, Simeria sau Bucuresti. Asadar, se poate planta in zone de campie ce ofera o toamna lunga si iarna mai blanda.

Paulownia este un arbore ornamental cu crestere rapida, asa ca intr-un an acesta poate creste cu 3-5 metri inaltime, iar diametrul se poate mari cu 4-5 centimetri.

Pe langa faptul ca are nevoie de lumina, arborele trebuie plantat si in zonele ferite de vant rece. Paulownia este sensibil la ger, iar temperaturile de sub -19 grade Celsius il pot afecta.

Totusi, pentru a se dezvolta in mod corect arborele va avea nevoie de un sol bogat in nutrienti, reavan si care sa fie bine drenat. Nu este indicat sa il cultivi daca zona este secetoasa, iar solul este calcaros sau greu.

Pentru ca arborele sa se dezvolte in mod corect si sa aiba o crestere sanatoasa este recomandat sa il plantezi pe o suprafata de teren cu expunere spre S, S-E sau S-V. Asadar, mare atentie si la acest aspect!

Cand se planteaza Paulownia. Cum sa faci asta in mod corect

Cand se planteaza Paulownia
Cand se planteaza Paulownia

Cand se planteaza Paulownia. Perioada ideala pentru a planta acest arbore ornamental este primavara, insa dupa ce a trecut orice pericol de inghet. Daca alegi sa il plantezi in prima parte a anului, atunci te asiguri ca acesta isi va dezvolta radacini puternice pana la sfarsitul anului.

Totusi, Paulownia se poate planta si toamna, in luna octombrie sau noiembrie, adica in perioada de repaus vegetativ. Daca faci asta in sezonul rece, asigura-te ca puietii au radacinile bine dezvoltate!

Primul lucru cu care vei incepe va fi sa sapi groapa, care trebuie sa aiba dimensiunile de 50 cm latime, 50 cm lungime si 50 cm adancime. Groapa trebuie sapata cu minimum 2 saptamani inainte, ideal este sa faci asta cu 2 luni inainte.

Tine minte ca primul strat de pamant (25-30 cm) este cel roditor, asa ca pune-l in partea dreapta a gropii. Celalalt strat este cel de adancime si va fi folosit pentru umplutura, asa ca pune-l in partea stanga a gropii. Groapa trebuie sa fie aerisita timp de minimum 2 saptamani pentru a elimina microorganismele.

Atunci cand plantezi puietul, trebuie sa iei in considerare fasonarea radacinilor, adica taierea celor lungi sau celor rupte ori necrozate. Daca puietul pe care l-ai cumparat are deja pamant atunci il plantezi ca atare.

Citeste si: Plantare si ingrijire magnolie. Cum sa o faci in mod corect

Tine minte ca atunci cand plantezi sa folosesti pamantul din stanga gropii, adica cel de umplutura pentru a pune un strat de 20 cm pe fundul gropii. Dupa asta, adauga pamant din stratul roditor (cel din dreapta), pana ce ai umplut 2/3 din groapa. Astfel, pamantul roditor va fi la nivelul radacinilor.

Dupa plantare, taseaza bine pamantul cu piciorul, pentru a evita formarea golurilor de aer la nivelul radacinilor. Desigur, va fi nevoie sa si uzi arborele cu 1-2 galeti de apa.

Pe masura ce arborele va creste, va trebui sa elimini frunzele. Asadar, cand arborele are un metru inaltime, va trebui sa tai primul rand de frunze de la baza acestuia. Cand acesta are o inaltime de 2 metri, vei elminia urmatorul rand de frunze de la baza. Pana ce arborele va atinge inaltimea de 3 metri.

Aceste operatiuni sunt necesare pentru a forma o tulpina cat mai curata si fara ramificatii. In cazul in care iti doresti un arbore care sa nu creasca foarte inalt, atunci va trebui sa tai varful pentru a favoriza dezvoltarea ramurilor.