Cand se planteaza bujorii. Cum sa faci asta ca un expert
Cand se planteaza bujorii. Cum sa faci asta ca un expert

Cand se planteaza bujorii. Cum sa faci asta ca un expert


Cand se planteaza bujorii. Afla cum sa faci asta in mod corect, pentru a putea obtine cele mai bune rezultate. Iata ce trebuie sa stii si care este perioada ideala pentru a planta aceste flori la tine in gradina.

Cum sa alegi bulbii sanatosi atunci cand ii cumperi

Bulb (rizom) de bujor
Bulb (rizom) de bujor

Cand se planteaza bujorii. Pe langa perioada ideala, ar trebui sa stii si cum sa alegi bulbii sau rizomii sanatosi atunci cand ii cumperi. Nu de alta, dar acestia sunt foarte importanti daca vrei cele mai frumoase flori la tine in gradina sau in curte.

Bulbii de bujori sanatosi si de calitate sunt fermi la atingere. Asadar, atunci cand ii alegi asigura-te ca acestia nu sunt moi sau uscati. Daca este cazul, te sfatuim sa nu ii cumperi si sa alegi din alta parte.

Totodata, este posibil ca bulbii sau rizomii sa aiba un miros neplacut sau sa aiba urme de mucegai. Iarasi, nu este cazul sa ii cumperi si cel mai bine alegi alt magazin pentru a ii achizitiona. Asadar, mare atentie atunci cand cumperi bulbii pentru a te putea bucura de rezultatele dorite.

Daca inca nu stiai, rizomul este o tulpina subterana geofila, care seamana destul de mult cu o radacina. Rolul rizomului este de a depozita substante nutritive de rezerva ale plantei, dar serveste si ca un organ de inmultire.

Cand se planteaza bujorii si cum sa faci totul in mod corect

Cand se planteaza bujorii
Cand se planteaza bujorii

Cand se planteaza bujorii. Ei bine, plantarea bujorilor (Paeonia) se poate face primavara, dar si toamna. In cazul in care alegi sa faci asta primavara, tine minte ca trebuie sa fi trecut 4 saptamani de la ultimul inghet, asa ca mare atentie la prognoza meteo. Cea mai buna perioada este in lunile aprilie si mai.

Daca o sa plantezi bulbii de bujori toamna, atunci cele mai bune luni sunt septembrie si octombrie, inainte de venirea inghetului.

Pentru a planta bulbii sau rizomii de bujori, va trebui sa faci o groapa cu dimensiunile de 60 cm lungime, 60 cm adancime si 60 cm latime. Atunci cand o sapi, tine minte ca primii 25-30 cm de pamant reprezinta substratul fertil si trebuie pus deoparte.

Citeste si: Cum sa ingrijesti bujorii dupa inflorire. Sfaturi utile

Dupa ce ai sapat groapa, pune pe fundul acesteia gunoi de grajd (mranita) sau argila expandata, deoarece acesta va fi stratul de drenaj. Grosimea stratului nu trebuie sa depaseasca 15 cm.

Peste stratul de drenaj adauga jumatate din stratul fertil pe care l-ai scos la inceput. Urmatorul pas va fi sa folosesti doua galeti de compost sau humus, dar si 200 grame superfosfat si 300 grame de cenusa.

Amesteca toate “ingredientele” si apoi pune in groapa pe care ai facut-o. Dupa aceea, pune bulbii de bujori, acestia se vor planta la o adancime de 7-10 cm. La final, acopera totul cu restul de pamant fertil si uda foarte bine.

Pentru ca bujorii sunt plante ce iubesc lumina, expertii recomanda ca suprafata pe care ii plantezi sa aiba expunere sudica. In acest fel, te asiguri ca plantele vor beneficia de lumina soarelui, ceea ce le va ajuta cresterea.