Cand se culeg strugurii si cum sa eviti supramaturarea
Cand se culeg strugurii si cum sa eviti supramaturarea

Cand se culeg strugurii si cum sa eviti supramaturarea acestora


Cand se culeg strugurii. Afla care este perioada ideala pentru a culege vita de vie, dar si cum sa eviti supramaturarea strugurilor. Ce trebuie sa stii si care este perioada ideala in functie de utilizarea fructelor.

Cand se culeg strugurii si cum sa eviti supramaturarea – Cuprins:

Cand se culeg strugurii. Cum sa faci asta in mod corect

Cand se culeg strugurii
Cand se culeg strugurii

Daca si tu vrei sa stii cand se culeg strugurii, trebuie sa iti spunem ca acest lucru este influentat de mai multi factori si anume cinditiile meteo, soiul de struguri pe care l-ai cultivat, amplasarea geografica a podgoriei, dar mai ales de cum urmeaza sa folosesti fructele (vin, dulceata, stafide).

Ideal este sa culegi strugurii la maturitate pentru ca atunci fructele au nivelul de zahar cel mai ridicat. Cu toate ca multi ar spune ca este foarte importanta culoarea fructelor, nu este asa, pentru ca cele mai multe soiuri o vor schimba inainte de coacere.

Cand strugurii sunt complet copti acel invelis albicios al fructelor devine mult mai vizibil si semintele isi vor schimba culoarea din verde in maro. Mai mult, semintele vor avea un fust astringent si se vor desprinde foarte usor de pe pulpa. Ia in calcul acest factor atunci cand urmeaza sa culegi vita de vie.

Totodata, marimea fructelor este foarte importanta si indica nivelul de maturitate al strugurilor. Atunci cand sunt coapte, boabele de struguri sunt mari si mai putin ferme la atingere. Acea pielita a boabelor de struguri incepe sa se subtieze si se va desprinde foarte usor de pe pulpa.

Ciorchini de struguri
Ciorchini de struguri

Desigur, cel mai important va fi gustul. Strugurii trebuie gustati pe masura ce incep sa se maturizeze, asa ca va trebui sa iei probe constant din acelasi ciorchine, dar si din zone diferite din podgoria ta. Fructele nu se vor coace uniform in vita de vie, asa ca este foarte important sa te asiguri ca toti strugurii s-au copt cum trebuie.

Dupa cum spuneam, amplasarea geografica a podgoriei dicteaza si perioada in care strugurii se coc. Astfel, fructele se pot coace mai repede in plantatiile se afla pe solurile nisipoase sau pietroase. Podgoriile de pe solurile argiloase si umede se coc mai greu.

Citeste si: Ingrijirea vitei de vie dupa cules. Cum sa o faci si care sunt pasii

Cand se culeg strugurii. Tine minte ca si precipitaiile influenteaza perioada in care se coc strugurii. Astfel, atunci cand nu sunt precipitatii va aparea si fenomenul de coacere fortata a strugurilor.

Daca plantatiile produc mai putin struguri, atunci maturarea fructelor se va face mai repede decat a celor cu recolte mai mari.

Este foarte important sa nu lasi strugurii sa se coaca prea mult, deoarece aici intervine fenomenul de supramaturare. Pe scurt, concentratia de zahar din boabe va creste, insa strugurii vor pierde in volum si greutate. Mai mult, boabele incepe sa se stafideasca.