Afide la prun. Afla cum sa iti dai seama de prezenta acestui daunator la pomii fructiferi din gradina sau livada ta, dar mai ales ce tratamente sunt necesare pentru ca recolta sa nu fie diminuata. Ce trebuie sa stii si cand apar primele insecte.
Afide la prun. Primele semne ale unui atac
Afide la prun. Pentru cei ce nu stiu, acest daunator mai este cunoscut si ca paduchele cenusiu al prunului, iar in cazul unui atac cresterea pomilor si fructificarea vor fi afectate destul de grav.
Afidele apar primavara in luna aprilie, odata cu cresterea temperaturilor. Vestea proasta este ca acest daunator poate avea pana la 15 generatii intr-un an asa ca recolta de fructe poate fi pusa in pericol.
Primele semne ale unui atac vor fi incretirea frunzelor atacate, deoarece afidele se vor hrani cu sucul celular al acestora. Drept urmare, frunzele o sa inceapa sa se deformeze si ulterior se vor ingalbeni, iar apoi se vor usca si vor cadea.
Totodata, prezenta afidelor este anuntata si de furnicile care apar pe ramurile pomilor. Furnicile se hranesc cu excrementele dulci ale afidelor. Si daca tot am vorbit de excremente, un alt mod de a iti da seama de prezenta afidelor este aparitia petelor lipicioase pe suprafetele frunzelor.
Daca o sa inspectezi frunzele prunului cu atentie o sa observi afidele pe suprafata inferioara a frunzelor. Si larvele, dar si adultii, inteapa frunzele sau lastarii si se hranesc cu sucul celular. Totusi, afidele pot fi observate chiar si pe fructe.
Fumagina este o boala care apare pe pomii fructiferi atunci cand pe frunzele acestora se gasesc excrementele afidelor, adica acele secretii dulci cunoscute si sub numele de “roua de miere”. Prezenta acestei boli este semnalata de un strat de culoare neagra ce acopera suprafetele frunzelor.
Cum sa combati acest daunator si ce tratament sa aplici
Acum ca stii cum sa identifici un atac al acestor afide la prun, o sa iti explicam si ce trebuie sa faci pentru a il elimina si pentru ca pomii fructiferi sa creasca sanatos.
In primul rand, tine minte ca sunt foarte importante tratamentele in perioada de repaus vegetativ. Astfel, vei elimina ouale afidelor si te asiguri ca intreaga populatie ce va aparea la primavara va fi diminuata serios.
Tratamentele de iarna se fac cu Mospilan Oil, un produs ce contine Mospilan 20 SG si un ulei vegetal care ajuta tratamentul sa adere mai bine pe suprafete.
Citeste si: De ce putrezesc prunele in pom. Cum sa tratezi acest fenomen si care este cauza
Foarte importanta este si varuirea trunchiurilor de prun atunci cand vine toamna sau primavara. Astfel, vei reusi sa reduci rezerva biologica a daunatorului si sa protejezi pomii fructiferi.
In perioada de vegetatie tratamentele se fac inca din perioada de dezmuguri folosind Decis 25 WG, Mavrik 2F, Mospilan 20 SG sau Afinto. Tratamentele se repeta la o saptamana pana ce toate afidele au fost eliminate.
Un tratament natural pentru a elimina afidele de la prun este insecticidul cu ulei esential de neem. Extractul de neem va impiedica dezvoltarea larvelor, dar in acelasi timp va scadea si fertilitatea insectelor, ceea ce inseamna ca acestea nu se vor mai dezvolta atat de repede.