Cultivare cartofi dulci. Nu stiu ce parere ai tu, insa pentru mine, descoperirea cartofolui dulce a fost o revelatie culinara. M-am intrebat cum am putut trai fara el atatia ani. O leguma care merge de minune ca garnitura, in amestec cu alte legume la cuptor sau de sine statator, copt, cu un gust apropiat dovleacului.
Cartoful dulce este originar din America de Sud, dar acum este cultivat si in alte zona, chiar si la noi, insa nu pe suprafete foarte mari. Aceasta leguma este bogata in caroten, ca si morcovul, fibre, minerale si tot felul de vitamine fiind minunat pentru persoanele care sufera de tulburari digestive, boli cardio-vasculare sau diabet.
Ce trebuie sa stii despre cartoful dulce
Cultivare cartofi dulci. Cartoful dulce (Ipomoea batatas) este o planta anuala, cu radacini bine dezvoltate, dar nu foarte groase.
Planta este mare iubitoare de caldura si, in perioada de vegetatie, are nevoie de temperaturi generoase, undeva intre 18 si 28 de grade Celsius.
Nu supravietuieste temperaturilor negative. Se simte bine in solurile umede si care asigura o umiditate constanta. Supravietuieste secetei, insa productia este serios afectata, poate chiar compromisa, daca seceta este severa si/sau prelungita.
Citeste si: Cum sa cultivi lemongrass la tine in gradina
Are nevoie de lumina cam 12 ore in fiecare zi si se simte foarte bine in bataia directa a razelor soarelui. Solul ideal pentru aceasta planta este de tip lutos, bogat in nutrienti.
Totodata, cartoful dulce prefera un sol cu un pH cuprins intre 5.8-6.2. Nu se simte la fel de bine intr-un sol usor acid, insa il tolereaza. Asta inseamna un pH ceva mai mic de 5.
Asadar, cultivarea cartofului dulce nu este pentru toata lumea. Dar, daca te decizi sa incerci, trebuie sa stii cateva lucruri.
Cum sa pregatesti solul pentru cultivarea cartofilor dulci
Cultivare cartofi dulci. Cel mai important este ca suprafata pe care o vei alege pentru a planta cartof dulce trebuie sa fi in bataia soarelui.
Desi ii place solul umed, sa stii ca se adapteaza bine in solurile argiloase, nisipoase, dar si in cele in care anterior au fost plantate porumb, plante bulboase, graminee, legume anuale, lucerna, trifoi sau cereale paioase.
Daca alegi sa plantezi cartoful dulce dupa o alta cultura, trebuie sa cureti bine terenul de buruieni si resturi vegetale si apoi sa aplici gunoi de grajd inainte de a infiinta noua cultura.
Pamantul trebuie arat cam la 30 de centimetri, iar daca este un sol greu, acesta trebuie scarificat. Ulterior, terenul trebuie nivelat. Terenul se pregateste pentru plantat la o adancime de 14-18 centimetri.
Cu aproximativ 10 zile inainte de plantare trebuie realizate biloanele, cu dimensiuni de 25 centimetri inaltime si 40 latime.
Cum sa cultivi cartofi dulci
Cultivare cartofi dulci. Trebuie sa mai stii ca butasii inradacinati pe care ii vei planta pe parcela de pamant aleasa, trebuie obtinuti in spatii protejate, cum sunt serele, la temperaturi cuprinse intre 20 si 25 de grade Celsius.
Concret, radacinile ingrosate se pun in substrat sau apa, pamant de flori sau chiar pamant de gradina, insa foarte bine maruntit.
Radacinile trebuie puse la 15 centimentri distanta intre ele si 35 de centimetri intre randuri. Lastarii vor fi obtinuti dupa cel mult trei saptamani si, cand ajung la 15 centimetri inaltime, se vor planta in substrat.
Lastarii trebuie plantati la 6 centimetri unul de altul si la 7 centimetri, aproximativ, intre randuri.
Butasii inradacinati despre care vorbeam pot fi scosi in aer liber sau spatiul in care ei sunt crescuti poate fi aerisit, dar numai cand temperaturile sunt ridicate. Retine ca trebuie sa produci butasii cu aproximativ 2 luni inainte de plantarea acestora in camp.
Si daca tot am vorbit despre acest lucru, ar mai trebui sa stii ca plantarea cartofului dulce se face atunci cand temperatura solului depaseste 13 grade Celsius pe perioada noptii.
Plantarea cartofului dulce se face pe biloane, din a doua jumatate a lunii mai si pana la jumatatea lunii iunie, adica aproximativ o luna.
Butasii trebuie atent introdusi in sol, astfel incat radacinile sa fie ingropate la aproximativ 10 centimetri. Este recomandat ca inainte de plantare, sa pui radacinile intr-un amestec de apa si pamant de grosimea smantanii si ca, dupa plantare, se pui apa.
Cultivare cartofi dulci. Cum sa ingrijesti cultura
Cultivare cartofi dulci. Specialistii recomanda ca dupa cultivare, cartofii dulci sa fie udati cu grija timp de doua saptamani, astfel incat pamantul sa se mentina umed.
Cartoful dulce are nevoie de ceva grija si dupa plantare. Trebuie sa ai mare grija la buruieni si sa le smulgi din cultura. Apoi, solul trebuie afanat la cel mult 6 centimetri, iar bilonul trebuie si el intretinut.
Mare grija si la radacinile adventive, care trebuie eliminate pentru ca nu fac deloc bine recoltei de cartof dulce, ba din contra, o afecteaza negativ.
Poti mentine solul cald si poti preveni aparitia buruienilor daca mulcesti solul cu un plastic negru. Mai poti folosi hartie sau paie, acestea avand in plus, si rolul de a mentine umiditatea solului.
Cartofii dulci se recolteaza dupa 3-4 luni de la plantare, cand sunt potrivit de mari. Ei se curata de pamant, dar nu se spala.