Rasaduri de rosii bio. Noul trend in agricultura, dar si in farfurie este al fructelor si legumelor bio, crescute ca in gradina bunicii, fara chimicale…mai ales in cazul plantelor mai sensibile la daunatori si pe care substantele chimice le ajuta in dezvoltare… asa cum sunt rosiile.
Rasaduri de rosii bio. Cum sa le recunosti cand le cumperi
Daca vrei sa iti umpli gradina cu rosii si ai vrea sa fie si bio, atunci trebuie neaparat sa iti alegi un rasad de calitate.
Un astfel de rasad nu este usor de recunoscut, iar daca esti novice, aceasta misiune ar putea fi chiar grea.
Citeste si: Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu. Cum sa prepari solutia
Ei bine, rasadul trebuie sa aiba boboci de flori, insa nu si flori, sa aiba radacinile si tulpinile bine dezvoltate, o inaltime nu mai mare de 30 de centimetri, dar nici mai mica de 15-20 si sa fie ferme la atingere astfel incat, odata plantate, sa nu se indoaie.
Atentie si daca planta da semne ca ar fi mai molesita sau ofilita.
Trebuie sa mai stii ca rosiile nu se planteaza in acelasi loc doi ani consecutiv, ci la un interval de patru ani.
Cum sa obtii rasaduri bio de rosii din seminte
Daca vrei sa te transformi intr-un agricultor priceput, atunci ar fi frumos sa iti cresti tu propriile rasaduri din semintele uscate din anul precedent.
Acestea trebuie puse pe hartie, cat mai departe una de alta, atfel incat sa aiba aer in timpul uscarii.
Oricat de ispititoare ar fi ideea sa pui semintele sa germineze intr-un pamant diferit de cel din gradina, ar fi mai bine sa renunti la ea pentru ca altfel ai putea avea suprize neplacute.
Semintele trebuie puse la germinat in acelasi tip de pamant in care va fi cultivat viitorul rasad. Mai multe plante pot fi de ajutor in sustinerea micutei seminte inainte de germinare.
Este vorba despre coada calului, urzica, tataneasa sau chiar… aloe vera. Primele trei plante sunt folosite sub forma de infuzie, in vreme ce in ultimul caz se recomanda sucul de aloe vera. Astfel, te asiguri ca obtii rasaduri de rosii bio.
Asadar, pentru a se dezvolta frumos, inainte de cultivare semintele de rosii ar trebui tinute in infuziile sau sucul de mai sus cel mult cateva zile.
Daca nu ai timp sa alergi dupa plante si sa prepari sucuri sau infuzii, te poti folosi de apa de cenusa.
Unii agricultori cu vechime recomanda chiar combinatia a doua dintre variantele mentionate.
Dupa ce au fost pregatite, semintele se vor pune in diverse recipiente pentru a creste si apoi vor fi puse in pamant cu aproximativ 2 luni inainte de mutarea in gradina.
Cum sa ingrijesti rosiile bio din gradina
Rasaduri de rosii bio. Trebuie sa mai stii ca rosiile sunt mari amatoare de lumina. Asadar, tine cont de acest aspect cand alegi un loc in gradina in care sa le plantezi.
Daca au parte de prea multa umbra sau nu au suficienta lumina, atunci, desi vor rodi, rosiile vor fi mici si destul de putine.
In plus, trebuie sa ai in vedere si temperatura. Rosia se simte foarte bine la temperaturi de 11 pana la 28-29 de grade Celsius. Cel putin la momentul plantarii.
Citeste si: Cum sa faci polenizarea manuala a rosiilor
Planta se va dezvolta de minune la o temperatura cuprinsa intre 22 si 27 de grade.
Daca temperatura scade sub 10 grade, planta este compromisa, devine sensibila la daunatori, iar daca temperatura creste la peste 30 de grade, aceasta isi inceteaza maturizarea.
Nu doar temperatura aerului este importanta, ci si cea a pamantului. Am spus ca este o planta careia ii place caldura, asadar nu o vom planta intr-un sol inghetat sau foarte rece. Trebuie sa te asiguri ca, la nivelul solului, ai cel putin 9 grade Celsius.
Pentru rezultate bune si o crestere frumoasa, poti adauga in pamant, la plantare, urzici tocate marunt. Ele vor elibera azot la nivelul solului, iar acesta ajuta planta sa creasca si sa aiba rod.
Rasaduri de rosii bio. In ceea ce priveste necesarul de apa, trebuie evitata tentatia de a uda excesiv rosiile, chiar daca este seceta. In perioada in care planta este rasad, nevoia ei de apa este nici foarte mare, nici foarte mica.
Totodata, cand o plantam definitiv trebuie sa avem grija ca solul sa fie potrivit de umed, sa nu aiba aspect de noroi si sa nu balteasca.
Atentie! Cateva zile rasadul proaspat plantat nu va fi udat, ceea ce inseamna ca e nevoie de multa finete pentru a pregati corespunzator solul din punctul de vedere al umiditatii.
Dupa aproximativ o saptamana de la plantarea definitiva, din ritualul de ingrijire a rosiei face parte udarea… o data la 10-12 zile, cu o cantitate potrivita de apa.
Citeste si: Cum sa cultivi rosii bio. Evita pesticidele si aplica metoda cu fir de cupru
Prea multa apa duce la aparitia bolilor, dar si a frunzelor mai degraba decat a florilor din care, ulterior, sa iasa leguma pe care o iubim cu totii.
Rosiile sunt cu adevarat pretentioase cand vine vorba de apa si nu doar din perspectiva cantitatii de apa, ci si a temperaturii ei.
Apa trebuie sa fie calduta, nu rece, iar udarea este bine sa nu se faca in timpul zilei ci, fie dimineata foarte devreme, fie seara.
Trebuie sa mai stii ca dupa ce rosiile ajung la vreo 10 centimetri, le poti sustine in dezvoltare.
Ca sa le protejezi de atacul unor ciuperci specifice, poti folosi acid lactic. Tinctura de iod, 20 de picaturi la 10 litri de apa, adica o solutie foarte diluata, protejeaza planta de bacterii.