Cum sa cultivi legume pe balcon
Cum sa cultivi legume pe balcon

Cum sa cultivi legume pe balcon. Care sunt cele mai bune soiuri?


Cum sa cultivi legume pe balcon. Iata care sunt cele mai bune soiuri pe care si tu le poti creste la tine in apartament. Transforma-ti balconul intr-o mica gradina si invata cum sa mananci sanatos.

Ce legume sau plante aromatice poti cultiva pe balcon?

Plante aromatice
Plante aromatice

Cu toate ca acest lucru nu este atat de practicat la noi in tara, strainii il numesc urban farming, iar in afara granitelor este destul de popular.

Daca si tu vrei sa inveti cum sa cultivi legume pe balcon, o sa iti aratam ce trebuie sa faci exact.

Bineinteles, daca locuiesti la ultimul etaj al unui bloc, poti profita de acest lucru si poti folosi terasa, unde este mai mult spatiu si legumele beneficiaza de si mai multa lumina.

Legume pe balcon
Legume pe balcon

Cei norocosi sa aiba un balcon pot incerca sa isi faca o mica gradina de apartament si vestea buna este ca nu o sa aiba nevoie de foarte mult spatiu. Profita de acest lucru si bucura-te de legume proaspete pe toata perioada anului.

Ce legume si plante aromatice poti cultiva pe balcon? Ei bine, poti cultiva rosii, usturoi, salata, mazare, ardei gras si morcovi, insa te poti orienta si catre plante aromatice precum cimbru, busuioc, menta, rozmarin, marar, tarhon, coriandru sau patrunjel.

Mai mult, poti incerca sa cultivi spanac, rucola sau chiar capsuni, insa trebuie sa iei in considerare faptul ca o sa ai nevoie de multa lumina pentru ca fructele sa se coaca.

Cum sa cultivi legume pe balcon

Cum sa cultivi legume pe balcon
Cum sa cultivi legume pe balcon

Alegerea ghivecelor sau laditelor pentru a cultiva legumele depinde doar de spatiul de care dispui.

Daca ai la dispozitie un spatiu generos, poti investi in lazi de lemn, in care poti cultiva mai multe tipuri de legume si plante aromatice. Pune-ti imaginatia la lucru si fa un puzzle, profita de tot acel spatiu.

Citeste si: Cum sa plantezi seminte de rosii pentru rasad. Ghidul complet

Bineinteles, poti folosi si jardiniere pe care le agati in afara balconului, iar astfel o sa ai si mai mult spatiu la dispozitie. Poti gasi jardiniere pentru legume la eMag.ro.

In jardiniere agate pe balcon poti cultiva legume sau plante care atarna, de exemplu capsuni. In acest fel, le oferi si lumina pe toata perioada sezonului cald, iar in schimb vei primi fructe delicioase.

Desigur, cea mai importanta operatiune o sa fie cea de udare a plantelor. Pentru a te asigura ca acestea cresc in mod corect, trebuie sa intelegi ce cantitate de apa are nevoie fiecare tip de leguma sau planta aromatica.

Trebuie sa fii atent sau atenta si la faptul ca aceste plante nu pot absorbi umiditatea cu ajutorul frunzelor, asa ca va trebui ca apa sa ajunga la radacini.

Citeste si: Calendarul gradinii de legume. Cum sa procedezi in fiecare luna a anului

Uda lazile in care ai cultivat legume sau plante aromatice pana ce aceasta penetreaza toata adancimea. Apa ar trebui sa ajunga prin gaurile de drenaj, iar plantele au nevoie de 15-30 de minute.

Dupa aceea, asigura-te ca apa in exces va fi eliminata prin acele gauri, pentru ca in caz contrar acest lucru va duce la putrezirea radacinilor.

In cazul in care crezi ca ai pus prea multa apa, ridica ladita sau ghiveciul si lasa lichidul in exces sa se scurga.

Cat de importanta este lumina pentru plante?

Legume balcon
Legume balcon

Lumina este deosebit de importanta in cazul in care cultivi legume pe balcon, asa ca trebuie sa te asiguri ca plantele tale au parte de aceasta pe tot timpul zilei.

Cu siguranta ca este importanta si pozitia balconului, iar daca acesta nu are parte de lumina directa a soarelui atunci ar trebui sa iei in considere cultivarea plantelor care nu au nevoie de aceasta, iar legumele nu vor fi unele din ele.

Daca balconul tau are parte de cateva ore de lumina pe zi, atunci poti cultiva spanac, menta, varza kale sau ceapa.

Totusi, in cazul in care ai parte de lumina pe toata perioada zilei atunci poti cultiva toate plantele si legumele pe care le-am mentionat.

Ai grija insa ca soarele va dezvolta plantele, insa radacinile au spatiu limitat. Tocmai din aceasta cauza, udatul devine vital!