Toamna si-a intrat pe deplin in drepturi, iar iarna este pe cale sa o urmeze, ceea ce inseamna ca ne vom confrunta cu temperaturi care vor scadea serios sub 0 grade Celsius. Drept urmare, fiecare dintre noi isi doreste un camin cald, unde sa se poata relaxa si sa se ascunda de frigul de afara. Iata cum sa mentii caldura in casa pe timp de iarna si sa faci economii serioase la intretinere.
Cum sa alegi caloriferele pentru a reduce costurile la incalzire
Cu toate ca nu te-ai gandit, caloriferele pot fi alese in functie de puterea de incalzire pe care acestea o au. Drept urmare, exista diferite tipuri de calorifere pe piata, iar acestea au diferite avantaje, dar si dezavantaje.
Cele mai bune calorifere sunt cele din otel, datorita pretului de achizitie redus si al eficientei termice pe care o au. Dezavantajul este ca acestea pot rezista pana la 15 ani.
Daca vrei un calorifer care rezista mai mult timp, iti recomandam un calorifer din fonta. Durata de viata a acestora este de pana la 30 de ani, dar dezavantajul este pretul mai mare de achizitie.
Caloriferul se alege si in functie de dimensiunea camerei in care este montat. Inainte sa cumperi un calorifer, ar trebui sa stii ce putere trebuie sa aiba acesta pentru a incalzi camera foarte bine. Aceasta este formula de calcul: Volumul camerei x coeficient caloric (valoarea medie este de 50). Pe scurt, V x 50 = puterea necesara pentru un calorifer!
Cum sa mentii caldura in casa in sezonul rece si sa reduci factura la intretinere
Confortul este extrem de important atunci cand e vorba de casa noastra, asa ca ar fi bine sa stii cum poti mentine caldura in casa pe timp de iarna, dar in acelasi timp sa faci si economii la factura de intretinere.
Vom incepe cu draperiile din casa ta! Daca este o zi insorita, trebuie sa lasi lumina soarelui sa intre in casa si astfel, sa se incalzeasca mult mai bine. Trebuie sa recunoastem faptul ca este o caldura 100% gratuita.
Totodata, atunci cand soarele apune si nu mai este cald, draperiile trebuie trase, pentru a tine aerul cald in casa ta. In acest fel vei reduce si riscul de condens sau aparitie a igrasiei.
Stim ca locul preferat din sufragerie este canapeaua, dar ce faci daca aceasta este asezata in fata caloriferului? Ei bine, o muti! Nu lasa mobila in fata caloriferelor, pentru ca acestea nu vor mai fi eficiente. Lasa aerul cald sa circule prin casa ta, pentru a mentine o temperatura placuta.
Daca tii neaparat sa faci mutarile pe care ti le doresti, incearca sa le faci in sezonul cald, atunci cand nu folosesti instalatia de incalzire a casei tale. Nu uita ca atunci cand vine sezonul rece sa le muti inapoi si mai ales, nu uita nici de aerisirea caloriferelor!
Izolarea locuintei este extrem de importanta! Daca locuiesti la casa, trebuie sa stii ca aproximativ 25% din caldura se pierde prin acoperis. Dimensiunea acoperisului este de multe ori egala cu cea a casei in metri patrati, asa ca vorbim de o suprafata destul de mare. Nu uitati ca aerul cald migreaza catre partea superioara a locuintei.
De asemenea, izolarea locuintei nu va permite accesul umiditatii si va limita pierderile de caldura. Pentru izolarea locuintei se foloseste polistirenul expandat, in timp ce pentru acoperis este recomandata vata minerala.
Cumpara un termostat pentru centrala termica, daca nu ai deja unul. Este extrem de util si poti face programe personalizate pentru a gasi casa calda cand ajungi de la serviciu ori cand te trezesti dimineata.
Bineinteles, vorbim si despre o economie, pentru ca atunci cand nu vei fi acasa, poti reduce si temperatura termostatului. Conform cercetatorilor, temperatura scazuta cu doar 1 grad Celsius poate sa aduca economii de pana la 10%.
Crapaturile de pe langa ferestre sau cele de sub usile de la exterior par mici, insa trebuie sa retii faptul ca pe acolo iese si caldura din casa ta. Inainte sa vina sezonul rece, ai grija sa le acoperi folosind un sigilant.
Nu ai nevoie de un expert pentru a face acest lucru, asa ca il poti face tu foarte usor. Pentru usa, iti recomandam acele perne cilindrice anti-curent. Pot fi montate si la geamuri, tocmai pentru a tine caldura inauntru!
Panourile reflectorizante termice din polistiren sunt extrem de folositoare pentru cei ce vor salveze caldura din zona caloriferului. Acest panou va salva pana la 90% din caldura si se monteaza de obicei la peretii care dau spre exterior.
Aceste panouri permit raspandirea cat mai uniforma a caldurii la interior. Dezavantajul este ca vor exista si pierderi inevitabile de caldura, pentru ca acel perete va fi mai rece. Panourile reflectorizante permit controlul climatului ambiental pentru a imbunatati confortul termic dorit si pentru a reduce consumul.
Foloseste un recuperator de caldura! Daca inca nu stiai ce face acesta, o sa iti explicam ca este un dispozitiv care lasa aerul curat sa intre in casa ta, insa fara acele pierderi de caldura atunci cand deschidem geamul.
O sa iti dam un exemplu destul de simplu: daca afara este o temperatura de 10 grade, iar in casa ai 20 de grade, atunci aerul proaspat care va intra prin recuperatorul de caldura va avea o temperatura de aproximativ 17 grade. Aerul rece va fi incalzit cu ajutorul celui evacuat din interior.