De indata ce te-ai logodit, toti prietenii si toate rudele o sa te intrebe daca ati stabilit si data nuntii. Daca ai impresia ca este greu, o sa iti usuram un pic munca si iti aratam cum sa planuiesti o nunta. 10 idei despre cum trebuie sa arate agenda si calendarul.
- Cum sa stabilesti data nuntii si sa faci lista de prioritati
- Cum sa alegi rochia de mireasa si costumul mirelui?
- Stabileste-ti un buget clar pentru nunta
- Fa lista de invitati pentru nunta
- Alege-ti domnisoarele si cavalerii de onoare
- Inchiriaza locatia din timp
- Semneaza contractul cu fotograful si echipa de filmare
- Organizeaza-ti nunta ca la carte
- Citeste cu atentie contractele
- Rezerva camere la hotel pentru invitatii tai
Cum sa stabilesti data nuntii si sa faci lista de prioritati
Alegerea nuntii este un subiect delicat, pentru ca trebuie sa iei in considerare si alte evenimente care mai au loc in acea perioada. Cel mai bine, ar fi sa selectezi 5 zile in care ai putea face nunta, iar apoi sa elimini datele care ies din discutie, in functie de sarbatori sau de evenimente din familie ori ale prietenilor. Nu vrei sa iti faci nunta in aceeasi zi cu o prietena buna sau in aceeasi perioada cu o ruda apropiata.
Dupa ce ai ales ziua potrivita pentru nunta ta, este momentul sa creezi si planul „de atac”. Gandeste-te ce este mai important pentru tine, sa ai cele mai bune bauturi si mancaruri, sa faci o mega-petrecere cu o formatie renumita ori daca vrei sa organizezi o petrecere cu un numar redus de persoane si care sa nu includa multa galagie.
In functie de alegerea pe care o faci, vei sti si in ce directie te indrepti cu planificarea nuntii. Daca alegi o mega-petrecere, atunci stii care sunt prioritatile tale, iar in functie de ele vei organiza totul.
Cum sa alegi rochia de mireasa si costumul mirelui?
Rochia de mireasa este foarte importanta, dar inainte sa faci acest lucru, ar trebui sa stii foarte clar unde va avea loc nunta ta, ce tort vei servi sau ce fel de petrecere o sa organizezi. Daca vrei sa organizezi o ceremonie pe plaja, atunci rochia de mireasa trebuie aleasa si in functie de locul unde iti vei uni destinele cu barbatul iubit.
Daca vrei o mega-petrecere, nu uita ca o sa dansezi toata noaptea, iar o rochie lunga si grea nu este chiar cea mai buna alegere. In cazul in care petrecerea ta o sa fie una rustica, rochia trebuie sa urmeze aceeasi tema.
Nu uita sa te inspiri din reviste, social media sau site-uri specializate, pentru a iti face o idee despre temele alese pentru petreceri ori despre modelele rochiilor de mirese care au aparut intre timp.
Si sezonul in care va avea loc nunta iti va influenta alegerea rochii de mireasa. Daca te casatoresti vara nu vrei sa iti cumperi o rochie ce iti va acoperi mainile, iar daca va avea loc toamna tarziu trebuie sa iei in considerare si o posibila racire a vremii. Acelasi lucru se intampla si cu costumul mirelui.
Daca o sa apelezi la un croitor, nu uita ca va dura pana ce acesta il va termina. Totodata, ia in considerare si faptul ca ai putea sa porti acelasi costum si la alte evenimente, asa ca nu alege o culoare stridenta.
Stabileste-ti un buget clar pentru nunta
Bineinteles, inainte sa incepi sa visezi la nunta perfecta, nu ar fi rau sa iti stabilesti si un buget. Mai mult ca sigur o sa il depasesti, dar un buget clar de la bun inceput te va ajuta sa faci alegerile mult mai repede.
Poate ca un buget mai redus o sa iti afecteze fiecare decizie despre cum sa iti planuiesti nunta, dar noi credem ca iti va fi de folos. Totodata, trebuie sa vorbesti foarte clar cu partenerul tau si sa stiti exact cheltuielile pe care le puteti acoperi.
Fa lista de invitati pentru nunta
De indata ce incepi sa faci lista de invitati pentru nunta, va trebui sa iei in considerare mai multi factori. Daca te-ai gandit la o nunta mica, atunci sigur va fi destul de greu sa iti triezi prietenii si rudele.
In cazul in care vrei sa faci o mega-petrecere alaturi de prieteni si familie, atunci lista ta de invitati o sa fie si ea lunga. Nu uita ca un numar mare de invitati creste si costurile, asa ca o sa platesti mai mult pentru fiecare meniu.
Bugetul tau o sa influenteze direct lista de invitati. Gandeste-te clar ce vrei: sa faci o petrecere pe care sa o tii minte sau sa faci o nunta doar de dragul de a o face. Iti recomandam sa faci o nunta pentru tine, nu pentru altii.
Alege-ti domnisoarele si cavalerii de onoare
Dupa ce ai facut lista invitatilor, e timpul sa te ocupi de domnisoarele si cavalerii de onoare. De indata ce vei stii pe cine numesti, vei avea si noi ajutoare pentru planificarea nuntii.
Urmatorul pas este sa te gandesti si la tinuta domnisoarelor de onoare. Cere parerea prietenelor care iti vor fi domnisoare de onoare si impreuna gasiti tinuta cea mai potrivita. Pentru cavalerii de onoare, lucrurile sunt mai usoare, pentru ca alegerea unui costum este mai simpla.
Dupa ce ai ales tinutele, ar trebui sa faci planul si pentru petrecerea burlacitelor si a burlacilor. Nu uita ca va fi ultima petrecere „oficiala” la care tu si sotul tau veti participa inainte de casatorie.
Afla si cum se plateste, de fapt, atunci cand faci nunta la biserica. Plateste mirele sau nasul?
Inchiriaza locatia din timp
Pentru ca toata lumea cauta locatiile cele mai frumoase, o sa fie greu sa gasesti o data libera. Tocmai din acest motiv, nu ar fi rau sa cauti din timp o locatie pentru nunta si sa semnezi deja contractul cu acestia.
Da un avans si semneaza contractul, in acest fel rezervarea ta este batuta in cuie. Evita sa platesti sau sa vorbesti fara sa semnezi si un contract!
Semneaza contractul cu fotograful si echipa de filmare
Ce nunta este aceea fara fotografii, asa ca nu uita nici de fotograf! Cei mai buni fotografi sunt destul de ocupati si costa destul de mult. Daca vrei calitate, te sfatuim sa ii alegi pe acestia, dar stabileste din timp si semneaza un contract cu ei. In acest fel, totul este asigurat!
La fel procedezi si in cazul in care vrei sa fie si cineva care iti filmeaza nunta, pentru ca la sfarsit vrei sa ai si un video pe care sa il tii minte toata viata. Nu uita nici de contract!
Organizeaza-ti nunta ca la carte
Fie ca folosesti documente in Word, Excel sau Google Docks, scrie toate informatiile de care ai nevoie, adica cele legate de buget si alte cheltuieli pe care le ai vedere.
De asemenea, exista si aplicatii precum WeddingDay sau AllSeated, care te vor ajuta in a te organiza mai bine pentru nunta.
Nu uita ca trebuie sa il implici si pe viitorul tau sot. Nu face doar tu totul, pentru ca sigur iti vor scapa lucruri. Cel mai bine, fa planul alaturi de sotul tau.
Citeste cu atentie contractele
Ti-am zis mai devreme sa faci contracte cu locatia de evenimente, fotograf, echipa de filmare etc. Nu semna ca primarul, asa ca cel mai bine ar fi sa verifici contractele si clauzele acestora extrem de bine. Daca una din domnisoarele tale este avocat, nu ar fi rau sa o rogi pentru a iti da o mana de ajutor.
Multe contracte contin clauze stupide ce le dau libertatea organizatorilor sa se „joace” un pic cu nervii tai. Nu uita ca o sa ai o clauza in care tu suporti costurile, chiar daca nunta ti s-a anulat. Dar ce se intampla invers? Ar trebui specificat in contract, corect?
Mai mult, daca o sa ai mai multi invitati decat ai anuntat initial, organizatorul poate sa iti ceara mai multi bani pentru acele meniuri. Nu ii lasa sa faca acest lucru si specifica in contract!
Rezerva camere la hotel pentru invitatii tai
Daca ai invitati care vin din alt oras, trebuie sa iei in considerare ca acestia vor avea nevoie de un loc unde sa stea. Nimeni nu o sa plece acasa direct de la nunta, mai ales dupa ce au consumat alcool. Bineinteles, ti-am aratat cum sa elimini alcoolul din organism, dar nu uita ca amenzile sunt usturatoare.
Rezerva camere la hotel pentru invitatii din afara orasului si ai grija ca acestea sa fie cat mai aproape de locatie. Fa rezervarile din timp si neaparat sa ai confirmarea acestora de la hotel, pentru a nu avea surprize.