Oricine are o poveste interesanta de viata care bate filmul, poate scrie o carte. Fie ca o scrii doar pentru tine sau pentru a o publica, nu ar fi rau sa stii cum sa incepi sa scrii o carte. Iata 5 idei ca sa fii cat mai eficient.
Fa un plan clar pentru a scrie cartea
Nu ne referim doar la un plan pentru a scrie Capitolul I, ci la un plan pentru a scrie intreaga carte. Trebuie sa iti spunem ca scriitori de renume precum George R.R. Martin (Urzeala Tronurilor) sau J.K. Rowling (Harry Potter) aveau ideile, insa lucrurile nu au iesit bine din prima.
Ok, nu o sa devii la fel de mare ca cei doi autori pe care i-am mentionat mai sus, insa este foarte important sa incepi. Fa-ti un plan, pentru ca aceasta o sa fie samanta pe care ti-o plantezi in minte. De la acest plan, totul se va dezvolta si cartea ta va lua nastere.
Capitolul I este destul de important, pentru ca daca te vei duce la o editura, este primul lucru la care se vor uita. De obicei, un agent citeste 15 pagini, inainte sa se decida daca aceasta carte poate fi sau nu publicata. Daca nu i-ai captat atentia cu primul capitol, atunci ai sanse extrem de mici sa le arati ce poti face mai departe.
Nu spunem ca trebuie sa te concentrezi doar la primul capitol, doar ca este ceva ce va capta atentia cititorului. Asigura-te ca povestea ta este interesanta de la inceput si ca introduci personajele importante din actiune.
Este extrem de important cum inchei cartea
Sfarsitul cartii este extrem de important. Daca povestea ta este una complexa, expertii recomanda sa iti structurezi cartea si sa iti faci un plan pentru a putea sa vezi totul in ansamblu.
Gandeste-te ca orice schimbi in carte, poate afecta si alte intamplari. Pe scurt, povestea ta ar avea de suferit daca nu ai un plan bine facut. Tine cont de sfarsitul cartii, pentru ca trebuie sa urmaresti atent firul actiunii.
Apuca-te sa scrii cartea
Bineinteles, nu o sa poti scrie o carte imediat pentru ca acest lucru necesita timp si efort. Chiar daca inveti toti pasii, tot va fi extrem de greu. Nu exista scurtaturi, asa ca pune-te pe treaba si scrie!
Totodata, nu ar fi rau daca ti-ai face un program. Sa spunem ca o sa scrii o ora pe zi, 5 zile pe saptamana. Asadar, fa din acest lucru un obicei si cartea ta o sa prinda contur numaidecat.
Daca iti setezi si tel atunci sigur vei obtine lucrurile pe care le doresti. Pune-ti in minte sa scrii 300 de cuvinte pe zi, in cazul in care planuiesti o poveste de 100.000 de cuvinte. Intr-un an vei termina de scris cartea.
Amenajeaza-ti spatiul de lucru
Daca vrei sa scrii mai repede o carte, atunci trebuie sa eviti orice ti-ar putea atrage atentia. Evita tehnologia moderna, pentur ca asta inseamna ca o sa mai incerci sa intri pe internet etc. Cel mai bine ar fi sa scrii de mana sau la masina de scris.
Avantajul cand scrii de mana este ca poti sa vezi progresul cu ochii tai. Pe scurt, vei vedea un teanc de pagini scrise, fata de un document in laptopul tau.
Te va ajuta si un spatiu de lucru pe care il folosesti doar pentru scris. Evita parcurile sau cafenelele, iti trebuie un spatiu doar al tau care este pentru scris. Un scaun este foarte important, pentru ca vei evita si durerile de spate.
Cere un feedback pentru cartea ta
Feedback-ul este foarte important si nu ar fi rau sa il ceri inca de la primele pagini scrise. Nu astepta pana ce vei scrie intreaga carte, cere o parere unui prieten in care ai incredere sau unei persoane care se ocupa cu asa ceva. Nu te gandi ca o sa scrii o carte din prima, vor exista multe modificari, asa ca nu te descuraja!
Totodata, nu incerca sa tot modifici cartea, pentru ca asa nu o vei mai termina nici intr-o 100 de ani. Daca stii ca ai depus toate eforturile in a o scrie, acorda-ti incredere. Poate nu o sa fii multumit niciodata cu cartea ta, insa ea o sa devina un bestseller!
Afla si cum sa scrii cu diacritice daca folosesti Windows sau MacOS sau cum se face un contract de colaborare pe drepturi de autor.