Majoritatea dintre noi cultiva legume de cand a venit primavara si pana in toamna, iar soiurile cele mai populare sunt castravetii, rosiile, ardeii, vinetele, dovleceii, etc. Totusi, nu multi dintre noi iau in considerare sa cultive legume si iarna. Afla ce soiuri sunt cele mai rezistente la frig si ce legume poti cultiva in sezonul rece.
Cum sa faci ingrasamant din frunze si alte plante (compost)
Daca tot ne pregatim de cultivarea legumelor in sezonul rece, nu ar fi rau sa stii cum sa prepari ingrasamant (compost) din frunze si alte plante, adica cea mai ieftine metoda de fertilizare a solului din gradina ta.
Primul pas in prepararea ingrasamantului este sa aduni toate frunzele si plantele moarte din curtea ta, dar sa le depozitezi separat. Totodata, mai poti folosi si iarba care iti ramane dupa tunderea gazonului.
Iti va trebui un loc pentru a macera ingrasamantul, asa ca asigura-te ca nu il depozitezi chiar langa casa, pentru ca acesta va atrage insecte, pasari sau chiar sobolani sau broaste. Foloseste un gard de sarma pentru a imprejmui locul si pentru a te asigura ca frunzele nu sunt luate de vant. Mai mult, poti folosi o groapa facuta in pamant.
Un ingrasamant bun, se formeaza din mai multe straturi, asa ca pune un strat de frunze cu inaltimea de 20-30 cm pe o portiune de pamant. Poti amesteca iarba cu frunzele, pentru ca va grabi descompunerea acestora.
Adauga un strat de pamant, iar apoi este momentul sa adaugi in strat de plante. Repeta procedeul cu stratul de pamant si apoi adauga inca un strat de frunze. Nu uita ca poti folosi si resturi de ziar, lemne sau legumele taiate care ti-au ramas din bucatarie.
Pentru a ajuta procesul de descompunere, foloseste pamant de gradina, pentru ca acesta este bogat in materie organica. Nu uita ca de cate ori adaugi materie verde, este necesar sa adaugi si material brun pentru a pastra umezeala si pentru a crea goluri de aer.
Foarte important este sa adaugi materie periodic, pentru a da bacteriilor de lucru si a le oferi hrana proaspate. Totodata, izoleaza spatiul in care tii compostul pentru a pastra caldura.
O data la 1-2 saptamani, poti intoarce ingrasamantul pentru a te asigura ca toate materialele s-au amestecat foarte bine si pentru a te asigura ca acesta este usor umed. Prea multa umezeala strica. In cateva luni, ingrasamantul facut de tine va deveni inchis la culoare, se va sfarama si va mirosi a pamant!
Ce legume se pot cultiva iarna si care sunt cele mai rezistente soiuri la frig
Bineinteles, nu toate legumele se pot cultiva in sezonul rece, asa ca va fi necesar sa faci o selectie de plante care se vor gasi in gradina ta din timpul iernii.
Spanacul perpetuu este unul dintre cele mai cultivate soiuri rezistente la frig. Acesta trebuie plantat la sfarsitul toamnei si daca faci acest lucru, te vei putea bucura de spanac pana la venirea verii. Tot ce trebuie sa faci este sa ai grija sa indepartezi semintele atunci cand este nevoie.
Iarna poti cultiva si ridichi, insa nu orice tip, asa ca va trebui sa alegi soiurile China Rose, Minowase si Rosa.
Fasolea Fava Super Aquadulce se cultiva la inceputul lunii noiembrie si poate rezista la temperaturi de pana la -20 de grade Celsius.
Salata de iarna functioneaza pe principiul „taie si creste”, la fel ca si spanacul perpetuu. Cele mai rezistente soiuri de salata care pot fi cultivate si iarna sunt Marvel of Four Seasons, Navara si Winter Crop.
Varza kale este cunoscuta ca un superaliment. Nu multi stiu insa faptul ca aceasta poate rezista la temperaturi de -10 grade Celsius, iar frunzele au gust mult mai bun dupa ce da primul inghet.
Varza de Bruxelles rezista si ea la temperaturi de pana la -20 de grade Celsius, iar aceasta se poate recolta dupa primul inghet. Pe scurt, vei putea manca varza de Bruxelles de la tine din gradina in lunile noiembrie, decembrie si ianuarie.
Si varza chinezeasca rezista la temperaturi de pana la -15 grade Celsius. Soiurile pe care le puteti planta sunt Green Rocket, Kaboko, Pak Choi si Rosette Tatsoi.
Sfecla elvetiana, cunoscuta si ca mangold, este o planta care rezista si in sezonul rece. Frunzele acesteia au un continut ridicat de vitamine si minerale.
Ceapa si usturoiul pot fi cultivate, asa ca ia in considerare sa plantezi aceste legume toamna. Bineinteles, vei putea culege roadele vara viitoare, insa credem ca asteptarea merita.
Si mazarea poate fi cultivata toamna, pentru ca tu sa te bucuri de ea in primavara. La fel poti proceda si cu morcovii!
Afla si cum sa cultivi rosii bio sau cum sa mentii mancarea din frigider proaspata mai mult timp, fara sa se altereze gustul!