De ce crapa cozonacul in cuptor si cum sa previi acest fenomen cand il coci
De ce crapa cozonacul in cuptor si cum sa previi acest fenomen cand il coci

De ce crapa cozonacul in cuptor si cum sa previi acest fenomen cand il coci


De ce crapa cozonacul in cuptor. Afla ce ar trebui sa faci daca si tu planuiesti sa coci cozonaci, dar si cum sa previi acest fenomen pentru ca acest desert sa iasa ca la carte. Iata ce trebuie sa stii si cum sa procedezi!

De ce crapa cozonacul in cuptor si cum sa previi acest fenomen cand il coci – Cuprins:

De ce crapa cozonacul in cuptor. Cum sa procedezi cand il coci

De ce crapa cozonacul in cuptor
De ce crapa cozonacul in cuptor

De ce crapa cozonacul in cuptor. In primul rand, trebuie mentionat faptul ca un cozonac ce a crapat in cuptor este in continuare bun de consum, insa daca te intereseaza si partea estetica, o sa iti explicam ce greseli este bine sa eviti.

De regula, un cozonac va crapa in cuptor din cauza faptului ca aluatul nu a fost lasat suficient timp la dospit. Drept urmare, drojdia va elibera gaze in timpul coacerii din cauza caldurii ridicate, asa ca aluatul se va umfla rapid si va crapa.

Totodata, o alta cauza mai poate fi si temperatura prea mare de coacere. Ideal este sa coci un cozonac la o temperatura de 170 sau 180 de grade Celsius, asa ca daca o sa il bagi intr-un cuptor prea incins aluatul se va coace foarte repede la suprafata, insa interiorul va ramane crud.

Pe masura ce si miezul cozonacului va incepe sa se coaca, acesta isi va mari volumul si din cauza presiunii crusta de la suprafata va fi sparta, iar asta va duce la craparea cozonacului.

In acelasi timp, un cozonac se poate crapa si daca folosesti o tava mult prea mica pentru cantitatea de aluat pe care ai facut-o. In acest caz, aluatul se va ridica atunci cand se va coace, iar apoi se va rupe.

Pentru a evita craparea cozonacului atunci cand il coci, primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare este sa lasi aluatul sa creasca pana ce isi va dubla volumul. Nu uita ca acesta poate sa mai creasca si dupa ce l-a pus in tava, asa ca mare atentie!

Cozonaci copti
Cozonaci copti

Aluatul trebuie tinut intr-un loc unde este cald pentru a creste cum trebuie. Asa ca acesta poate sa nu creasca din cauza faptului ca temperatura din respectiva camera nu este destul de ridicata, asa ca va continua sa creasca atunci cand il bagi la cuptor.

Si daca tot am vorbit de tava, tine minte ca aceasta nu trebuie umpluta pana la refuz. Gospodinele ne sfatuiesc sa umplem tava sau forma respectiva aproximativ trei sferturi, pentru a lasa loc aluatului sa dospeasca.

Dupa aceea, va trebui sa preincalzesti cuptorul la o temperatura de 170-180 de grade Celsius. Nu folosi o temperatura mai mare pentru ca nu vei grabi coacerea acestuia, asa ca cel mai bine este sa astepti pana se va coace uniform si fara sa crape.

Citeste si: Reteta cozonac neframantat. Cum sa il faci si ce ingrediente ai nevoie

Totusi, daca ai pus prea mult aluat ori nu l-ai lasat sa dospeasca destul, poti sa faci o crestatura in partea de sus a cozonacului. Astfel, gazele provenite de la drojdie vor iesi pe acolo si vei evita deformarea acestuia.

Un alt secret al gospodinelor este sa cerni faina cat mai bine, de 2-3 ori inainte de a o folosi. Astfel, aluatul va iesi fraged, dar si aerat, ceea ce inseamna ca vei obtine un cozonac pufos.

La final, iti mai spunem ca dupa ce ai bagat cozonacul la cuptor nu trebuie sa deschizi usa pentru a il verifica, deoarece aerul mai rece va patrunde in interiorul cuptorului si cozonacul se poate opri din crestere.

Lasa-l sa inceapa sa se rumeneasca si abia apoi il poti verifica folosind o scobitoare. Inteapa cozonacul cat mai adanc, iar daca aceasta va iesi curata, inseamna ca este copt. In caz contrar, mai lasa-l sa stea in cuptor.