De ce fermenteaza zacusca. Cum sa previi acest lucru si ce poti face
De ce fermenteaza zacusca. Cum sa previi acest lucru si ce poti face

De ce fermenteaza zacusca. Cum sa previi acest lucru si ce poti face


De ce fermenteaza zacusca. Afla care sunt cele mai intalnite cauze, dar mai ales cum poti sa previi acest lucru si sa pastrezi zacusca fara probleme pe toata durata sezonului rece. Iata cum sa procedezi atunci cand pui zacusca in borcane.

De ce fermenteaza zacusca. Cum sa previi acest lucru si ce poti face – Cuprins:

De ce fermenteaza zacusca. Cum sa procedezi atunci cand o pui la borcane

De ce fermenteaza zacusca
De ce fermenteaza zacusca

De ce fermenteaza zacusca. Daca si tu ti-ai pus aceasta intrebare, atunci cu siguranta ai facut ceva gresit atunci cand ai pus zacusca in borcane. Iata ce greseli trebuie sa eviti neaparat.

Prima mare greseala este ca nu speli borcanele si capacele foarte bine. Drept urmare, pe acestea pot aparea bacterii ce o sa cauzeze aparitia mucegaiului, iar zacusca o sa inceapa sa fermenteze. Mai mult, borcanele si capacele trebuie sterilizate pentru ca zacusca sa reziste.

Totodata, zacusca poate sa fermenteze din cauza unui capac defect ce nu sigileaza borcanul perfect. Drept urmare, aerul o sa patrunda in interiorul borcanului si aceasta o sa inceapa sa fermenteze sau sa mucegaiasca.

O alta greseala pe care o poti face este ca legumele nu sunt preparate suficient, asa ca respecta reteta si lasa-le sa se gateasca exact cat este nevoie. In caz contrar, acestea o sa inceapa sa fermenteze si zacusca nu o sa mai fie buna pentru consum.

Asadar, pentru a evita ca zacusca sa fermenteze, asigura-te ca speli bine borcanele, dar si capacele. Apoi, sterilizeaza borcanele in cuptor, timp de 15-20 de minute, la o temperatura de 150 de grade Celsius. Capacele se vor steriliza in apa clocotita pentru a nu le strica garniturile de plastic.

Borcane cu zacusca
Borcane cu zacusca

Dupa ce le-ai sterilizat, zacusca se pune in borcane. Mare atentie ca zacusca sa nu fie pusa fierbinte in borcane reci sau invers, deoarece acestea se pot sparge, asa ca va trebui sa te asiguri ca exista o temperatura asemanatoare.

Este foarte important ca dupa ce faci sterilizarea borcanelor sa le si umpli cu zacusca repede. In cazul in care le-ai sterilizat si le vei umple a doua zi, risti ca zacusca sa mucegaiasca. Asadar, sterilizarea va trebui facuta inca o data, inainte sa pui zacusca in borcane.

Citeste si: Cum sa faci zacusca de fasole si care este reteta

Tine minte ca borcanele nu trebuie sa fie umplute pana la refuz. Gospodinele ne atrag atentia ca atunci cand punem zacusca in borcane va trebui sa lasam si un spatiu gol de aproximativ 2 centimetri.

Dupa ce ai pus zacusca in borcane, urmatorul pas va fi sa le pui in cuptorul preincalzit la temperatura de 150 grade Celsius, insa mare atentie pentru ca borcanele nu trebuie sa se atinga asa ca va fi nevoie sa lasi un spatiu de 2 cm intre acestea. Borcanele vor sta la cuptor timp de 20-25 de minute.

In cazul borcanelor mai mari de 500 ml, sterilizarea la cuptor trebuie sa se faca timp de 30-35 de minute. In ambele cazuri, dupa expirarea timpului, borcanele nu se scot imediat din cuptor ci trebuie sa le lasi sa se mai raceasca un pic.