Cum sa alegi varza pentru murat si la ce sa acorzi atentie
Cum sa alegi varza pentru murat si la ce sa acorzi atentie

Cum sa alegi varza pentru murat si la ce sa acorzi atentie


Cum sa alegi varza pentru murat. Afla la ce trebuie sa acorzi atentie, care sunt cele mai bune capatani de varza pe care le poti folosi, dar si cand se pune varza la murat. Ce trebuie sa stii si cum sa procedezi!

Cum sa alegi varza pentru murat si la ce sa acorzi atentie – Cuprins:

Cum sa alegi varza pentru murat si cum trebuie sa arate capatanile

Cum sa alegi varza pentru murat
Cum sa alegi varza pentru murat

Daca si tu planuiesti sa pui varza la murat, atunci ar trebui sa stii care capatani sunt mai bune, dar si cum sa faci asta in mod corect pentru ca aceasta sa nu se inmoaie. Iata care sunt pasii.

Asadar, varza pe care o cumperi sau pe care o recoltezi din gradina trebuie sa fie coapta, sa aiba foile subtiri, iar frunzele trebuie sa fie sanatoase, fara sa prezinte urme de daunatori. Totodata, capatanile de varza trebuie sa fie tari.

Ideal este sa cumperi un soi romanesc de varza, pentru ca acestea au frunzele subtiri. Nu alege capatanile mari de varza, pentru murat iti trebuie capatani mici si de regula acestea sunt din soiuri romanesti. Capatanile de varza trebuie sa poata fi cuprinse in maini, asa ca daca sunt prea mari alege altele mai potrivite.

O capatana de varza potrivita pentru murat ar trebui sa aiba un diametru de 20 de centimetri. Totusi, daca aceasta este prea mica, ar trebui sa alegi alta deoarece de obicei trebuie sa indepartezi primele 2-3 straturi de frunze, asa ca dimensiunile se vor reduce si mai mult.

Capatanile de varza trebuie inspectate cu atentie pentru a nu prezenta urme de lovituri, mucegai, dar in acelasi timp nu trebuie sa fie nici crapate. Asadar, alege cu atentie varza atunci cand o cumperi din piata.

Varza alba
Varza alba

Dupa ce ai cumparat varza pe care ai dorit-o, ar fi bine sa cureti butoiul in care urmeaza sa o pui la murat. Nu de alta, dar daca nu o sa faci asta varza se va inmuia sau va face floare. Butoiul se curata simplu cu detergent lichid de vase si apa calda, dupa care se clateste foarte bine pentru a indeparta eventualele reziduuri de detergent.

In cazul in care tocmai ai cumparat un butoi nou si are acel miros de plastic, va fi nevoie sa faci o pasta din bicarbonat de sodiu si apa, dupa care sa o aplici pe peretii interiori ai acestuia. Pasta se lasa sa actioneze aproximativ o ora, dupa care vei avea nevoie de o perie pentru a freca interiorul butoiului, iar la final vei clati cu apa calda.

Foarte importanta este si cantitatea de sare pe care o folosesti atunci cand pui varza la murat. Mare atentie, nu trebuie sa folosesti sare iodata deoarece aceasta o sa inmoaie varza, asa ca alege sarea grunjoasa neiodata.

Citeste si: Cum sa pui varza la murat, aceasta este reteta traditionala!

Ideal este sa utilizezi 50 de grame de sare la litrul de apa, asa ca masoara foarte bine cata apa pui pentru a stii exact ce cantitate de sare o sa folosesti. Pentru ca sarea nu o sa se dizolve din prima, nu uita sa faci si pritocirea cu ajutorul unui furtun sau a unei tevi de plastic.

Furtunul sau teava trebuie sa ajunga pana pe fundul butoiului, iar pritocirea se face o data la 3 zile timp de 2-3 saptamani pentru a te asigura ca sarea s-a dizolvat in totalitate. Pentru cei ce nu stiu, pritocirea consta in suflarea aerului in butoiul de varza cu ajutorul unui furtun sau unei tevi.

La final, iti mai spunem si un mic secret. Ar fi bine sa folosesti si boabe de porumb pe care sa le pui in butoiul cu varza, deoarece acestea vor da o culoare galbena capatanilor aflate la murat. Pe langa boabele de porumb, poti adauga si cateva felii de gutui.