Cum sa folosesti bentonita la vin. Afla ce este mai exact bentonita, dar si de ce este utilizata la productia vinului. Ce trebuie sa stii si cum sa o utilizezi in mod corect daca obisnuiesti sa faci vin acasa pentru consumul propriu.
Ce este bentonita
Inainte de a vorbi despre cum sa folosesti bentonita la vin, o sa iti explicam ce este mai exact bentonita si ce caracteristici are. Nu de alta, dar trebuie sa intelegi de unde provine si care este rolul acesteia.
Ei bine, bentonita este de fapt o argila sedimentara si care are capacitatea de a absorbi particulele ce se afla in vin. Mai exact, vorbim despre particulele provenite din praf, pamant, samburii sau pielitele de struguri, dar si bucatile de struguri.
Toate acestea fac bautura tulbure. In cazul in care vinul este lasat sa devina mai clar, procesul natural o sa dureze undeva intre 3 si 6 ani. Folosind bentonita, vinul se va limpezi mult mai repede, asa ca tocmai de aceea reprezinta o alternativa pentru cei ce produc aceasta bautura.
Bentonita se utilizeaza dupa ce procesul de fermentatie alcoolica a luat sfarsit, pentru a nu interveni asupra gustului sau aromei. O gasesti sub forma de pudra sau granule si se poate achizitiona de la magazinele de specialitate.
Bentonita la vin. Cum sa o utilizezi si care sunt metodele
Acum ca stii rolul acesteia, o sa iti explicam cum sa folosesti bentonita la vin in mod corect, pentru a nu interveni asupra gustului si pentru a obtine o bautura de calitate chiar la tine acasa. Iata cum sa procedezi!
In primul rand, trebuie sa stii ca poti folosi bentonita atat la vinurile tinere, cat si a celor mai vechi. Poti cumpara bentonita in pungi de 50 grame, 200 grame, 500 grame sau un kilogram. Cei ce vor sa cumpere pot comanda online si de pe Emag.ro.
O metoda de a utiliza bentonita este de a o dizolva direct in vin. O sa ai nevoie de 2 grame la litru pentru vinul alb sau un gram la litru pentru vinul rosu. Tine minte sa o utilizezi doar dupa ce procesul de fermentare a vinului a luat sfarsit si l-ai tras de pe drojdie.
Pentru a o utiliza la o damigeana de 10 litri de vin, va trebui sa scoti 80 ml de vin pe care sa il incalzesti la o temperatura de 16-20 de grade Celsius, dupa care sa pui cantitatea de bentonita necesara, adica 20 de grame pentru vinul alb sau 10 grame pentru vinul negru.
Citeste si: Cat dioxid de sulf se pune la vin. Cum sa il folosesti in mod corect
Apoi, amesteca foarte bine pana ce bentonita se dizolva si devine ca o gelatina. Dupa aceea, pune totul in damigeana cu vin, se amesteca si se lasa vinul sa se odihneasca timp de 21 de zile. Atunci cand nu mai barboteaza, adica nu mai face acei bulbuci, vinul se va trage intr-o alta damigeana, insa nu trage si ce este pe fund, pentru ca vrei doar partea limpede.
O a doua metoda de a folosi bentonita este sa o dizolvi in apa si abia apoi sa o adaugi in damigeana cu vin. Mai exact, o sa ai nevoie de o parte bentonita la 5 parti apa calda, pentru ca aceasta sa se dizolve bine.
Asigura-te ca adaugi cantitatea de bentonita necesara la volumul de vin pe care il ai, adica 2 grame per litru pentru vinul alb sau un gram per litru pentru vinul rosu. Amesteca apoi bentonita cu apa calda si las-o sa stea timp de 24 de ore, dupa care toarna solutia peste vinul din damigeana si amesteca.
Vinul se va lasa timp de cateva zile pentru ca impuritatile sa se depuna pe vasul damigenei, dupa care se va trage intr-o noua damigeana sau in sticle.
Dupa ce ai folosit bentonita, vinul trebuie sa fie tinut la o temperatura cuprinsa intre 7 si 18 grade Celsius pentru a preveni degradarea acestuia. Bineinteles, iti recomandam sa il pui intr-un loc lipsit de lumina pentru a ii mentine aroma si culoarea.