Cum sa maresti productia de rosii. Afla ce trebuie sa iei in considerare daca vrei sa obtii o productie mai mare de tomate si ce sfaturi ne dau expertii. Ce trebuie sa stii si care sunt factorii ce te te pot ajuta in gradina.
Cum sa maresti productia de rosii. Sfaturi utile de la experti!
Cum sa maresti productia de rosii. Daca si tu vrei sa obtii o productie mai mare de tomate, atunci trebuie sa stii ca sunt cativa factori care te vor ajuta. Pe langa udarea regulata, mentinerea la distanta a daunatorilor si calitatea pamantului din gradina ta, mai exista cateva criterii utile.
Spre exemplu, pentru a obtine o productie mai mare de rosii trebuie sa alegi un soi bun care ofera o recolta bogata. Asadar, va trebui sa selectezi un soi ce ofera o productie buna, dar care are rezistenta si in fata bolilor pentru a te asigura ca nu vor exista pierderi.
Iata care sunt soiurile de tomate care ofera o productie buna si pe care le poti selecta si tu pentru a le cultiva in gradina: Big beef, Better boy, Celebrity, Mountain magic, Juliet si Iron Lady.
Urmatorul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare cand cultivi rosii este legarea acestora. Pe langa faptul ca folosesti tot spatiul disponibil si plantele primesc mai multa lumina, legarea rosiilor asigura si circulatia aerului in cultura de tomate, iar astfel eviti aparitia bolilor fungice.
Asadar, eviti boli precum fainarea sau putregaiul cenusiu, iar asta inseamna mai putine tratamente. Expertii recomanda sa montam cate un stalp la fiecare capat de rand, iar apoi intre acestia sa legam mai multe sfori.
Pe masura ce rosiile cresc se va mai lega inca un rand de sfoara pentru a putea sustine plantele incarcate de fructe. Astfel, va creste si productia de fructe si le vei culege mult mai usor atunci cand sunt coapte.
Nu uita de faptul ca pentru a obtine o productie mare de tomate florile plantelor trebuie polenizate. Pentru cei ce nu stiu, tomatele sunt plante care se autopolenizeaza, asta insemnand ca poate sa produca fructe fara sa aiba nevoie de ajutorul altei plante.
Polenizarea rosiilor se face cu ajutorul vantului sau a insectelor polenizatoare, insa daca acestea nu exista te poti ocupa chiar tu de acest proces si nu trebuie sa fii un expert in gradinarit pentru a face asta.
Polenizarea se va face o data la doua zile, pe intreg ciclul de inflorie al plantelor. Poti face acest lucru scuturand usor plantele pentru ca polenul sa se distribuie uniform. Se mai poate folosi si un ventilator, astfel o sa creezi si vantul natural necesar plantelor.
Un truc este sa folosesti o periuta de dinti electrica, deoarece vibratiile acesteia va distribui polenul uniform. O alternativa poate fi o pensula de pictat care are par natural, insa tine minte sa folosesti o pensula diferita daca polenizezi mai multe soiuri de rosii.
Cum sa ingrijesti plantele si ce trebuie sa faci
Copilirea este foarte important daca vrei sa obtii o recolta bogata de tomate. Pentru cei ce nu stiu, acei lastari sau copili folosesc seva plantei pentru a creste, iar asta inseamna ca va scadea si productia de fructe, dar si dimensiunile acestora.
Drept urmare, atunci cand copilii au o lungime de 2-3 centimetri trebuie taiati sau rupti. Nu ii lasa sa ajunga la o lungime de 5 cm deoarece exista riscul de a cauza rani mai mari plantelor. Copilirea terbuie facuta cel putin o data pe saptamana pentru a indeparta lastarii imediat ce acestia apar.
Desigur, fertilizarea este iarasi importanta daca vrei sa obtii o recolta mare de tomate. Rosiile au nevoie de azot pentru a isi dezvolta sistemul foliar (frunzele), de fosfor pentru a avea un sistem radicular (radacini) sanatos si de potasiu pentru a fructifica.
Citeste si: Ingrasaminte naturale pentru tomate. Cum sa le utilizezi si care sunt cele mai bune
Pe langa aceste macroelemente, rosiile au nevoie si de calciu pentru ca fructele sa fie sanatoase, dar si de magneziu sau fier pentru productia de clorofila, adica acel pigment de culoare verde esential in procesul de fotosinteza.
Foarte important este sa nu exagerezi cu cantitatea de ingrasamant pe care o utilizezi. De exemplu, prea mult azot o sa duca la cresterea frunzelor si nu a fructelor, iar prea mult fosfor poate opri cresterea plantelor. In acelasi timp, prea mult potasiu poate influenteze gustul fructelor, iar acesta va fi acid.
Este indicat sa folosesti un ingrasamant ce contine mai mult azot atunci dupa ce plantezi rasadurile de rosii, iar apoi sa utilizezi ingrasaminte ce contin mai mult potasiu si fosfor inainte ca plantele sa infloreasca. Plantele ar trebui fertilizate o data la 2-3 saptamani.
Ar mai trebui sa stii ca si plantele companion sunt importante in obtinerea unor productii mari de rosii. Acestea vor tine la distanta daunatorii si pot proteja plantele de anumite boli precum fainarea sau putregaiul cenusiu.
Galbenelele vor proteja cultura de rosii de viermii nematozi, in timp ce mirosul florilor va tine la distanta musculita alba de sera. Busuiocul protejeaza impotriva afidelor si a omidelor verzi, in timp ce cimbrul si oregano atrag insectele polenizatoare.
Totodata, daca o sa cultivi fasole langa rosii afla ca aceasta fixeaza azotul in sol, in timp ce ceapa sau usturoiul va tine la distanta anumite insecte daunatoare.
Nu este indicat sa cultivi langa rosii legume precum varza sau conopida deoarece concureaza pentru nutrienti si rosiile vor creste mai greu. Mai mult, evita sa cultivi in apropierea culturii de rosii fenicul, cartofi sau porumb.