Distanta plantare capsuni pe folie. Cum sa pregatesti terenul si care sunt recomandarile
Distanta plantare capsuni pe folie. Cum sa pregatesti terenul si care sunt recomandarile

Distanta plantare capsuni pe folie. Cum sa pregatesti terenul si care sunt recomandarile


Distanta plantare capsuni pe folie. Afla care sunt recomandarile expertilor pentru a obtine o recolta bogata, dar si cum sa faci asta in mod corect pentru a plantele sa se dezvolte sanatos. Ce trebuie sa stii si cum sa pregatesti terenul pentru asezarea foliei de mulcire la capsuni.

Distanta plantare capsuni pe folie. Cum sa pregatesti terenul si care sunt recomandarile – Cuprins:

Distanta plantare capsuni pe folie. Cum sa pregatesti terenul pentru asezarea foliei de mulcire

Distanta plantare capsuni pe folie. Cum sa pregatesti terenul si care sunt recomandarile
Distanta plantare capsuni pe folie. Cum sa pregatesti terenul si care sunt recomandarile

Distanta plantare capsuni pe folie. Inainte de a vorbi despre distanta de plantare, este foarte important sa stii cum sa pregatesti terenul pentru asezarea foliei de mulcire la capsuni.

Asadar, primul pas va fi sa efectuezi o aratura adanca (30 cm), dupa care sa faci maruntirea terenului folosind o freza sau combinator. Expertii recomanda ca lungimea unei parcele sa nu depasesca 120 de metri pentru a putea efectua o irigare uniforma.

Pasul urmator va fi sa faci biloanele, care trebuie sa fie drepte si mai ales echidistante, asa ca iti recomandam sa folosesti doua sfori de lungimi egale pe care sa le intinzi paralel la o distanta de 70-80 cm.

Dupa aceea, folosind o sapa sau o lopata trebuie sa arunci pamantul in partile exterioare ale sforilor si astfel vei obtine biloanele. Inaltimea bilonului trebuie sa fie de aproximativ 20 de centimetri.

Urmatorul pas va fi montarea instalatiei de irigare prin picurare pe biloane, dintr-un capat in altul. Se monteaza doua benzi de picurare, iar picuratorile trebuie sa fie asezate la 10 centimetri distanta unele de altele pentru ca irigarea sa se efectueza rapid si uniform pe toata lungimea bilonului.

Nu uita de faptul ca plantele au un consum de apa ridicat, asa ca irigatul culturii de capsuni este absolut necesar daca vrei sa obtii o recolta buna. Bineinteles, lumina este iarasi foarte importanta deoarece capsunii fructifica abundent atunci cand beneficiaza de lumina directa a soarelui.

Cultura de capsuni
Cultura de capsuni

Inainte sa montezi folia, este recomadat sa aplici ingrasaminte organice sau chimice. Ingrasamintele chimice vor fi cele de tip NPK, adica cele ce contin azot, fosfor si potasiu.

Pasul urmator va fi sa intinzi folia de mulcire si sa o fixezi cu bulgari de pamant pe ambele parti pentru ca aceasta sa nu fie mutata de vant. La final, folosind o sapa se va trage pamant pe ambele parti ale foliei pentru a o fixa.

Citeste si: Cum sa faci ruperea florilor la capsuni si in ce perioada

Distanta de plantare capsuni pe folie este de 30 x 30 cm. Asadar, distanta dintre plante este de 30 de centimetri, iar distanta dintre randuri va fi tot de 30 de centimetri.

Dupa ce au trecut 2 saptamani de la plantare se vor efectua si completarea golurilor. Asta inseamna ca poti planta material saditor din acelasi soi, in cazul in care unele plante nu s-au prins.

Pentru a te asigura ca atingi potentialul maxim de productie este indicat sa aplici ingrasaminte hidrosolubile folosind sistemul de irigare prin picurare. Acestea se aplica saptamanal pentru ca plantele sa beneficieze de toate substantele nutritive necesare.

In functie de soiul pe care l-ai cultivat, recoltarea capsunilor se va face din luna mai si pana in luna iulie. Fructele se vor recolta atunci cand au culoarea rosie, iar cea mai buna perioada pentru a face asta este dimineata sau seara. Mare atentie deoarece capsunile rezista doar cateva zile daca nu sunt depozitate intr-un mediu controla.