Curatarea hornului de gudron. Cum sa faci asta si ce solutii ai la dispozitie
Curatarea hornului de gudron. Cum sa faci asta si ce solutii ai la dispozitie

Curatarea hornului de gudron. Cum sa faci asta si ce solutii ai la dispozitie


Curatarea hornului de gudron. Afla cum sa faci asta in mod corect, ce solutii ai la dispozitie, dar mai ales de ce trebuie sa faci asta inainte de venirea sezonului rece. Care sunt avantajele si la ce riscuri te expui daca nu cureti hornul.

Curatarea hornului de gudron. Cum sa faci asta si ce solutii ai la dispozitie – Cuprins:

De ce este necesar sa cureti hornul

Depuneri rezultate in urma arderii
Depuneri rezultate in urma arderii

Curatarea hornului de gudron este foarte importanta, insa nu multi iau in considerare aceasta operatiune. Tocmai de aceea, trebuie sa stii de ce este indicat sa faci asta si care sunt avantajele.

Pentru cei ce nu stiu, pe peretii cosului de fum se acumuleaza gudronul si funinginea rezultate in urma procesului de ardere.

Daca nu faci asta inainte de venirea sezonului rece, atunci te poti astepta la blocarea cosului de fum, la autoaprindere a acestor depuneri sau, in cel mai rau caz, la un incendiu.

Tocmai de aceea, cosul de fum trebuie curatat periodic, iar in zilele noastre exista solutii simple pe care le poti cumpara din magazine. Nu costa mult, insa sunt extrem de utile si te pot scapa de o multime de probleme.

Curatarea hornului de gudron. Cum sa procedezi si care sunt metodele

Curatarea hornului de gudron
Curatarea hornului de gudron

Curatarea hornului de gudron. O prima solutie pe care o poti alege sunt peletii concentrati pentru intretinerea surselor termice. Acestia se pot utiliza pentru a curata sobele de lemne, cosurile de fum, burlanele care fac legatura cu cosurile de fum sau arzatoarele.

Practic, vorbim despre niste peleti care se gasesc sub forma unor granule care sunt facute din rasina speciala pentru curatare si bucati de lemn. Atunci cand ard, aceste granule imbunatatesc eficienta termica si ridica temperatura din camera de ardere, ajutand la descompunerea depunerilor.

Curatand camera de ardere vei imbunatati si randamentul, camapacitatea termica, dar in acelasi timp eficienta sursei de incalzire. Mai mult, reduci si consumul de lemne. Poti cumpara acesti peleti de pe Emag.ro.

O alta solutie este buturuga de intretinire, aceasta se foloseste pentru a indeparta depunerile de catran sau gudron ori funingine din interiorul hornului. Aceasta buturuga se foloseste o data pe luna in timpul sezonului rece.

Citeste si: Cum sa alegi un cos de fum pentru casa ta. Care sunt optiunile

Tot ce trebuie sa faci este sa scoti buturuga din cutie si apoi sa o pui pe foc. In timpul arderii, creste temperatura si substantele de curatat ajuta la indepartarea depunerilor. Toate depunerile vor cadea apoi in focar, asa ca va trebui sa  le aduni.

Mai poti folosi si o perie de curatare pentru a le indeparta manual din interiorul cosului de fum, dupa ce ai folosit aceasta buturuga. Poti cumpara aceasta buturuga speciala de pe Emag.ro.

O alternativa la aceasta buturuga sunt pliculetele concentrate care au acelasi rol, adica sa mareasca temperatura de ardere si sa elibereze substantele de curatare. Acestea pot fi utilizate pentru sobe pe lemne, seminee, dar si pentru centrale pe lemne ori gratare sau cuptoare de gradina.