Cand se scot bulbii de gladiole si cum sa ii pastrezi peste iarna
Cand se scot bulbii de gladiole si cum sa ii pastrezi peste iarna

Cand se scot bulbii de gladiole si cum sa ii pastrezi peste iarna


Cand se scot bulbii de gladiole. Afla de ce trebuie sa ii scoti din pamant, care este cea mai buna perioada, dar mai ales cum sa ii pastrezi in mod corect pe durata iernii pentru a ii putea planta din nou atunci cand vine sezonul cald. Iata ce trebuie sa stii si care sunt pasii!

Cand se scot bulbii de gladiole si de ce este necesar sa faci asta

Cand se scot bulbii de gladiole
Cand se scot bulbii de gladiole

Cand se scot bulbii de gladiole. Pentru a te bucura de aceste flori in fiecare an, trebuie sa stii ca bulbii se scot din pamant si se vor pastra pana la venirea primaverii, atunci cand se vor planta din nou.

Totusi, cea mai frecventa greseala pe care multi o fac este sa scoata bulbii din pamant inainte ca frunzele sa inceapa sa se usuce. 

Expertii ne sfatuiesc sa scoatem bulbii de gladiole din pamant dupa venirea primului inghet de toamna si dupa ce frunzele au inceput sa se usuce. Asadar nu te grabi si asteapta pana toamna tarziu sa faci aceasta operatiune.

Trebuie sa stii faptul ca dupa ce florile gladiolelor au inceput sa se usuce, toate substantele nutritive vor merge catre bulbi. Tocmai de aceea trebuie sa astepti pana toamna tarziu pentru a ii scoate din pamant, pentru ca acestia vor da nastere unor plante sanatoase si pline de flori atunci cand vine primavara.

Cum sa scoti bulbii din pamant si cum ii pastrezi pe perioada iernii

Taierea bulbilor uscati
Taierea bulbilor uscati

Acum ca stii cand se scot bulbii de gladiole, ar trebui sa stii si cum sa ii scoti din pamant fara sa ii tai sau sa ii strici, dar mai ales cum sa ii pastrezi peste iarna in mod corect.

Pentru a scoate bulbii din pamant o sa ai nevoie de o cazma sau o lopatica de gradina. Cu cat o sa sapi mai departe de baza plantelor cu atat o sa protejezi mai bine bulbii si nu o sa ii tai. Asadar, mare atentie!

Dupa ce i-ai scos din pamant, bulbii se scutura de pamant. Este posibil sa observi si niste bulbi in miniatura, nu ii arunca deoarece acestia pot da nastere unor plante sanatoase in urmatorii an.

Urmatorul pas va fi sa lasi bulbii de gladiole sa se usuce timp de doua zile. Apoi, pune bulbii intr-o cutie si depoziteaza-i intr-un loc cald unde se vor lasa la uscat timp de 2 saptamani.

Citeste si: Ingrijirea crinilor iarna. Cum sa faci asta in mod corect

Dupa ce au trecut cele 2 saptamani bulbii trebuie sa se uscat foarte bine. O sa vezi ca s-au format noi bulbi peste cei de anul trecut, asa ca tot ce trebuie sa faci este sa ii separi si sa ii pastrezi si pe acestia in cutii de carton. Tot atunci poti taia frunzele si tulpina care trebuie sa fie deja uscate.

Bulbii de gladiole se inspecteaza foarte bine, iar daca observi ca sunt taiati, moi la atingere sau prezinta urme de mucegai atunci aceia trebuie aruncati. Dupa asta pune un strat de bulbi intr-o cutie de carton, acopera-i cu un ziar, iar apoi poti pune un al doilea strat si asa mai departe.

Alternativ, bulbii de gladiole pot fi pastrati intr-o punga de hartie. Nu ii pune intr-o punga de plastic pentru ca este posibil sa mucegaiasca. Asigura-te ca aerul poate circula si astfel eviti aparitia mucegaiului. 

Bulbii se vor pastra intr-un loc uscat, la o temepratura de aproximativ 4 grade Celsius. Ii poti pastra chiar si in frigider, daca locul iti permite.