Igienizarea aerului conditionat. Cum sa o faci si de ce este necesara
Igienizarea aerului conditionat. Cum sa o faci si de ce este necesara

Igienizarea aerului conditionat. Cum sa o faci si de ce este necesara


Igienizarea aerului conditionat. Afla de ce este necesara, cum sa cureti aparatul de aer conditionat si care sunt pasii pe care sa ii urmezi. Iata ce trebuie sa stii si la cat timp trebuie sa te ocupi de curatarea acestuia.

Igienizarea aerului conditionat. Cum sa o faci si de ce este necesara – Cuprins:

De ce este necesara curatarea aparatului de aer conditionat

Aparat de aer conditionat plin de praf
Aparat de aer conditionat plin de praf

Pentru cei ce nu stiu, igienizarea aerului conditionat trebuie facuta la fiecare inceput de sezon cald, adica primavara si la sosirea sezonului rece, adica toamna. Indiferent daca l-ai folosit sau nu, aerul conditionat trebuie igienizat de 2 ori pe an. Astfel, te asiguri ca acesta este curatat si ca bacteriile sunt eliminate.

Pe langa faptul ca va ei elimina bacteriile, germenii sau mucegaiul, curatarea aparatului de aer conditionat te va ajuta si la reducerea consumlui de energie, dar in acelasi timp si la cresterea capacitatii de racire sau incalzire.

Totodata, va scadea si nivelul de zgomot din timpul functionarii, iar aparatului de aer conditionat ii va fi prelungita viata.

Dupa cum vezi, curatarea aparatului de aer conditionat are o multime de avantaje, asa ca ar trebui sa faci asta constant dupa o utilizare intensa a acestuia pe perioada sezonului cald.

Igienizarea aerului conditionat. Cum sa o faci si care sunt pasii

Spray pentru curatarea aparatului de aer conditionat
Spray pentru curatarea aparatului de aer conditionat

Daca si tu vrei sa faci igienizarea aerului conditionat la tine acasa, atunci o sa iti explicam ce pasi trebuie sa urmezi, dar si ce solutie ar trebui sa folosesti pentru a il curata.

Primul pas va fi sa scoti aparatul de aer conditionat din priza, pentru ca acesta sa nu porneasca accidental atunci cand il cureti. Apoi, ar fi bune sa utilizezi o folie protectoare pentru ca murdaria sa nu curga pe pereti sau pe podea.

Dupa asta, va trebui sa folosesti o solutie speciala de curatare a aerului conditionat. Aceasta se gaseste de regula sub forma de spray si o poti cumpara de pe Emag.ro.

Spray-ul este eficient pentru a indeparta toate tipurile de murdarie, adica praful, grasimea sau nicotina. Mai mult, nu este toxic si este prietenos cu mediul.

Expertii ne sfatuiesc sa deschidem ferestrele din incaperea respectiva, dar in acelasi timp sa purtam manusi si masca de protectie.

Urmatorul pas va fi sa ridici capacul protector al aparatului de aer conditionat. Vei observa filtrele de aer, care de regula sunt murdare. Chiar daca nu sunt pline de praf, acestea pot contine bacterii, alergeni, germeni sau microorganisme ce pot contamina aerul.

Igienizarea aerului conditionat
Igienizarea aerului conditionat

Daca exista foarte mult praf, iti recomandam sa folosesti aspiratorul deoarece iti va usura munca foarte usor. De asemenea, poti folosi si acea perie din dotare pentru a te asigura ca elimini excesul de praf in mod corect.

Filtrele se curata foarte usor cu apa si detergent lichid de vase, pentru a indeparta mizeria. Apoi, solutia speciala se va pulveriza pe acestea si se va lasa sa actioneze timp de 15 minute.

Dupa asta, solutia se pulverizeaza si pe lamelele de evaporator si zona care se afla sub acestea. Lasa din nou solutia sa actioneze timp de 15 minute pentru a indeparta murdaria cum trebuie.

Citeste si: Curatare filtru aer conditionat. Cum sa faci asta si la ce interval

Mare atentie! Murdaria o sa curga din aparatul de aer conditionat, asa ca fixeaza sau lipeste bine folia protectoare sub acesta. Apoi, sterge foarte bine cu o laveta umeda pentru a indeparta urmele de praf.

Ideal ar fi sa cureti si partea inferioara a aparatului de aer conditionat folosind solutia speciala si o laveta umeda. Bineinteles, solutia se poate aplica si pe unitatea exterioara, asa ca si aceasta ar trebui curatata.

Dupa aceea, filtrele de aer se aseaza la loc, iar apoi se inchide capacul de la unitatea de aer conditionat, pana ce auzi acel click. 

Pasul final va fi sa indepartezi folia pe care ai lipit-o sub aparat, sa bagi aparatul de aer conditionat in priza, iar apoi sa il pornesti timp de 10 minute. Acest pas este important pentru vei aera unitatea.