Prune deshidratate. Cum sa le faci la tine acasa, care sunt pasii pe care sa ii urmezi, dar si ce beneficii ofera aceste fructe uscate. Nu o sa mai fie nevoie sa le cumperi dupa ce o sa vezi cat de simplu se deshidrateaza.
Prune deshidratate. Cum sa le usuci si ce trebuie sa iei in considerare
Daca si tu vrei sa faci prune deshidratate la tine acasa, atunci primul pas va fi sa le speli foarte bine. Pentru asta, iti recomandam sa le pui intr-un lighean in care sa pui 500 ml de apa, 2 linguri cu otet si 2 linguri cu bicarbonat de sodiu.
Lasa fructele sa stea in acea solutie timp de 12-15 minute, dupa care clateste-le foarte bine. Ideal ar fi sa amesteci foarte bine de cateva ori pentru a te asigura ca fructele se curata in acea solutie de bicarbonat de sodiu si otet.
Dupa ce le-ai lasat la scurs si s-au uscat, fructele se taie pe jumatate pentru a scoate samburii mai usor. Le poti face si cu samburi, dar o sa fie mai usor de mancat dupa aceea.
Prunele se pot deshidrata in doua moduri, folosind cuptorul din bucatarie sau folosind un deshidratator. Daca te intereseaza oferta pentru cel din urma, afla ca poti cumpara un deshidratator de pe Emag.ro.
Daca o sa alegi metoda cu deshidratatorul, trebuie sa stii ca e nevoie ca fructele sa fie sterse bine de apa si atunci cand le asezi pe tavite asigura-te ca lasi destul spatiu intre acestea pentru ca aerul sa circule cum trebuie.
In functie de aparatul pe care il alegi, prunele se lasa la deshidratat in jur de 3-4 ore, dupa care se intorc si si se mai lasa inca 3-4 ore. Desigur, asta o sa depinda in functie de fructele pe care le-ai cumparat, dar si de puterea deshidratatorului.
O a doua metoda este sa faci prune deshidratate la cuptor. Pentru asta, o sa ai nevoie de o tava pe care o tapetezi cu hartie de copt. Aseaza fructele pe hartia de copt, apoi porneste cuptorul la temperatura de 50 grade Celsius.
Dupa o ora, fructele se vor intoarce, iar apoi temperatura cuptorului se mareste cu 10 grade Celsius, adica la 60 de grade Celsius. Mai lasa prunele acolo timp de inca o ora, dupa care le intorci din nou si mai maresti temperatura din cuptor cu inca 10 grade Celsius, la 70 de grade Celsius.
La final, intoarce fructele inca o data si mai lasa-le acolo timp de inca o ora. Dupa aceea, temperatura cuptorului se va creste la 200 grade Celsius si fructele se mai lasa 2-3 minute pentru a prinde acel luciu.
Urmatorul pas va fi sa scoti fructele din cuptor, sa le lasi sa se raceasca, dupa care sa le pui recipiente care se inchid ermetic ori in borcane sau cutii. Totusi, tine-le departe de umiditate, asa ca pastreaza-le intr-un loc uscat si racoros.
Ce beneficii ofera aceste fructe uscate
Daca inca nu stiai, aceste prune deshidratate sunt recomandate a fi incluse in dieta deoarece ofera nenumarate beneficii.
Spre exemplu, prunele uscate sunt recomandate pentru cei ce vor sa slabeasca, deoarece se digera mai lent oferind senzatia de satietate si reprezinta o sursa buna de energie. Bineintes, prunele deshidratate sunt si o sursa buna de fibre.
Pe langa asta, contin o multime de vitamine precum vitamina A, vitamina B (B2, B3, B6), magneziu, dar si fosfor, potasiu, mangan, cupru, zaharuri si carbohidrati.
Citeste si: Cum sa faci rosii uscate in ulei de masline. Reteta si ingrediente
Aceste fructe pot imbunatati si sanatatea inimii, sunt recomandate pentru persoanele diabetice si pot reduce nivelul de colesterol rau din sange.
Mai trebuie sa stii ca prunele deshidratate contin si bor, iar de aceea sunt recomandate pentru a trata si a preveni osteoporoza.
Mai mult, prunele uscate contin antioxidanti, combat balonarea, pot atenua starile de anxietate, sustin sanatatea rinichilor, contribuie la reglarea nivelului de colesterol, combat retentia de apa si pot atenua durerile asociate cu inflamatiile de la nivelul articulatiilor.