Omizi la trandafiri. Cum sa le combati si ce tratamente sa aplici
Omizi la trandafiri. Cum sa le combati si ce tratamente sa aplici

Omizi la trandafiri. Cum sa le combati si ce tratamente sa aplici


Omizi la trandafiri. Afla cum sa le combati, ce daune pot sa cauzeze, dar si ce tratamente trebuie sa aplici pentru a scapa de acesti daunatori. Iata ce trebuie sa stii pentru a proteja plantele din curtea ta!

Omizi la trandafiri. Cum sa le combati si ce tratamente sa aplici – Cuprins:

Omizi la trandafiri. Cum sa combati acesti daunatori

Omizi la trandafiri
Omizi la trandafiri

Pe langa afide, trebuie sa stii ca florile tale pot fi afectate si de alti daunatori, asa ca trebuie sa vorbim despre aceste omizi care apar la trandafiri.

Pentru cei ce nu stiu, omizile sunte de fapt larvele de la viespea galbena trandafirului. Acesta nu este un daunator foarte cunoscut, insa poate provoca pagube destul de mari daca nu se aplica tratamentele.

Acele omizi sau larve se vor hrani cu frunzele si bobocii de trandafiri. Drept urmare, trandafirii nu mai infloresc, deoarece bobocii vor incepe sa se ofileasca.

Vestea proasta este ca acest daunator poate avea doua generatii de adulti in cursul unui an. Prima generatie apare primavara, in luna mai, iar cea de-a doua apare in luna august.

Viespea trandafirului poate fi recunoscuta usor deoarece are culoarea galbena, in timp ce capul, toracele si antenele sunt de culoare neagra. Asadar, poate fi observata destul de usor pe frunzele trandafirilor.

Ouale depuse au forma unor solzi, larvele vor ierna in pamant. Primavara, mai exact incepand cu luna aprilie, larvele se vor transforma in nimfe, iar primii adulti vor aparea in luna mai.

Viespea galbena a trandafirului
Viespea galbena a trandafirului

Femelele vor depune ouale pe lastari sau pe tulpini. Totodata, acestea pot face mici incizii pe tulpini, iar in aceste incizii vor depune cate un oul. Pe scurt, pot face pagube destul de mari deoarece depun intre 5 si 15 oua pe tulpina, iar asta inseamna cate o incizie pentru fiecare.

Perioada de incubatie este de aproximativ 7-10 zile, iar atunci vor aparea larvele. Acestea se vor hrani cu frunzele si bobocii, timp de 25-35 de zile, pana cand vor ajunge la maturitate.

Dupa aceea, larvele vor ajunge pe sol, iar apoi la o adancime de 5-6 cm unde in interiorul unui cocon se vor transforma in nimfe. Urmatoarea generatie de va aparea in luna august si intreg ciclul este reluat.

Citeste si: Ingrijirea trandafirilor dupa inflorire. Cum sa o faci in mod corect

Pentru a combate aceste omizi la trandafiri si impliciti viespea galbena a trandafirului va trebui sa aplici un tratament cu Mospilan 20 SG sau Karate Zeon 

Cei ce vor sa foloseasca o alternativa pot alege insecticidul natural Oleorgan, ce are la baza uleiuri vegetale. Pe langa viespea galbena a trandafirului, insecticidul poate fi folosit si pentru a combate afidele, tuta absoluta, musculita alba, tripsii, paduchii sau moliile ori larvele miniere.

Bineinteles, in ambele cazuri trebuie sa te asiguri ca folosesti cantitatile recomandate de producator. Nu de alta, dar daca o sa maresti cantitatile, atunci este posibil ca omizile sa devina mai rezistente pe viitor.