Cum sa obtii un certificat de urbanism. Acte necesare, taxe, valabilitate
Cum sa obtii un certificat de urbanism. Acte necesare, taxe, valabilitate

Cum sa obtii un certificat de urbanism. Acte necesare, taxe, valabilitate


Cum sa obtii un certificat de urbanism. Afla cand ai nevoie de acest document, care este perioada de valabilitate, ce acte sunt necesare, dar si ce taxe trebuie sa platesti pentru a il obtine. Iata ce trebuie sa stii si cat costa!

Cum sa obtii un certificat de urbanism. Acte necesare, taxe, valabilitate – Cuprins:

Certificat de urbanism. Cand ai nevoie de acest document

Certificat de urbanism
Certificat de urbanism

Pentru cei ce nu stiu, acest certificat de urbanism este un document care impreuna cu autorizatia de constructie iti permite sa construiesti o casa sau un ansamblu rezidential, dar si sa reabilitezi o constructie.

Totodata, trebuie sa stii ca autorizatia de constructie nu se poate elibera daca nu ai un certificat de urbanism, asadar este un act esential atunci cand vrei sa construiesti.

Practic, in acest document se regaseste pozitia constructiei care urmeaza sa fie facuta. Mai mult, certificatul contine infomatii legate de cerintele urbanisteice care urmeaza sa fie indeplinita, dar si elementele privind regimul juridic, tehnic si economic al imobilului.

Citeste si: Cum sa obtii de la primarie o autorizatie de constructie

De asemenea, certificatul contine lista avizelor si acordurilor pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructie, dar si caracteristicile zonei in care urmeaza sa fie construit imobilul (amplasamentul).

Conform legii, se pot emite certificate de urbanism mai multor solicitanti, pentru aceeasi parcela sau imobil. Si asta indiferent de callitatea acestora in raport cu proprietatea asupra parcelei.

Mentionam faptul ca in aceasta situatie certificatele au acelasi continut cu caracter de informare pentru toti solicitantii, adica regimul juridic, economic si tehnic al imobilului.

Cum sa obtii certificatul de urbanism. Acte necesare

Planuri parcelare
Planuri parcelare

Acum ca stii ce este un certificat de urbanism si la ce foloseste, ar trebui sa stii si care sunt actele necesare pentru a obtine. Care este perioada de valabilitate a acestui document.

Certificatul de urbanism este valabil timp de 12 luni de la data emiterii, iar acesta poate fi prelungit la nevoie, insa va trebui sa platesti taxe suplimentare. In functie de tipul constructiei, certificatul poate avea de la bun inceput o valabilitate de doar 6 luni sau de 24 de luni

Taxele pe care le platesti pentru a obtine acest document vor fi calculate pentru fiecare metru patrat, dupa cum urmeaza:

  • pana la 150 de metri patrat – intre 5 si 6 lei
  • intre 151 si 250 de metri patrati – 6-7 lei
  • intre 251 si 500 de metri patrati – 7-9 lei
  • intre 501 si 750 de metri patrati – 9-12 lei
  • intre 751 si 1000 de metri patrati – 12-14 lei
  • peste 1000 de metri patrati – 14 lei/metrul patrat + 0,01 lei/metru patrat pentru fiecare metru peste 1000

Acte necesare pentru obtinerea unui certificat de urbanism:

  • cerere tip pentru emiterea certificatului de urbanism (formularul-model F.1)
  • elementele de identificare ale solicitantului si imobilului
  • scopul solicitarii
  • chitanta pentru plata taxei de eliberare a certificatului
  • actul de proprietate pentru teren sau pentru constructie, in cazul unei reabilitari
  • plan de situatie elaborat pe suport topografic, care trebuie sa fie vizat de oficiul judetean de cadastru, geodezie si cartogragie (la scarile 1:5000 pana la 1:500)
  • extras de carte funciara pana la introducerea cadastrului general in unitatea administrativ-teritoriala respectiva – pentru imobilele proprietate privata, insa doar in cazul solicitarii certificatului de urbanism pentru instrainari

La final, mentionam faptul ca acest certificat nu tine loc de autorizatie de constructie sau de desfiinetare. Asadar nu ofera nici un drept de a executa lucrari de constructii!