De ce se usuca feriga. Cum sa o ingrijesti in mod corect
De ce se usuca feriga. Cum sa o ingrijesti in mod corect

De ce se usuca feriga. Cum sa o ingrijesti in mod corect


De ce se usuca feriga. Cum sa ai grija de planta ta din ghiveci, dar mai ales cat de des trebuie sa o uzi si care sunt cauzele pentru care s-ar putea usca. Iata ce trebuie sa stii pentru a o ingriji in mod corect!

De ce se usuca feriga. Cum sa o ingrijesti in mod corect – Cuprins:

De ce se usuca feriga. Cum sa ai grija de planta ta

De ce se usuca feriga
De ce se usuca feriga

De ce se usuca feriga. Poate cea mai intalnita cauza pentru care planta ta se usca este apa. Fie folosesti o cantitate prea mare de apa si o uzi prea des, fie uiti sa o uzi si atunci planta va muri.

Daca nu primeste apa destula, frunzele ferigii vor incepe sa se usuce din cauza stresului la care planta este supusa. In acelasi timp, prea multa apa si udata prea des, feriga va incepe sa se usuce din cauza faptului ca radacinile incep sa putrezeasca.

Ideal este sa verifici pamantul din ghiveci infigand degetul in acesta. Daca in primiii 3-4 centimetri de pamant se simte umezeala, atunci feriga nu are inca nevoie de apa. Abia atunci cand pamantul este uscat la suprafata este indicat sa o uzi.

Pe timpul verii, planta va avea nevoie de apa o data sau de doua ori pe saptamana, insa in timpul sezonului rece va fi nevoie sa o uzi o data sau de doua ori pe luna.

Nu uita nici de faptul ca ferigile cresc foarte bine in zonele cu umbra, asadar nu vor avea nevoie de prea multa lumina. In cazul in care o pui in lumina directa a soarelui atunci frunzele vor incepe sa se usuce deoarece se vor arde.

O alta problema care duce la uscarea unei ferigi este prezenta daunatorilor. Mai exact a afidelor, adica acele insecte mici de culoare verde, neagra, rosie sau galbena ce se hranesc cu seva plantelor.

Totodata, planta poate fi atacata de paduchi lanosi, asa ca daca observi acele mici umflaturi de culoare alba pe frunzele sau pe tulpina ferigii va trebui sa aplici un tratament. 

Ghiveci cu feriga
Ghiveci cu feriga

La fel si in cazul in care observi paianjenul rosu. Cu toate ca insectele sunt de dimensiuni foarte mici, cu siguranta vei observa panzele de pe feriga.

In aceste cazul, iti recomandam sa stropesti feriga cu o solutie dintr-un litru de apa calda in care pui o lingura de sapun ras. Amesteca foarte bine pana ce sapunul se dizolva si aplica apoi solutia pe feriga ta.

Daca vrei sa faci solutia mai eficienta, iti recomandam sa adaugi si 20 ml de ulei esential de neem. Amesteca foarte bine inainte de folosire si aplica solutia saptamanal pana ce daunatorii au disparut.

Citeste si: Cum sa pozitionezi ghiveciul cu muscate pentru o inflorire mai buna

Totodata, frunzele ferigii se pot usca din cauza unei boli, de regula una fungica. Aparitia bolilor este cauzata in mare parte de umiditatea pre ridicata, asa ca tine minte sa nu uzi planta foarte des. In acest caz, iti recomandam sa aplici un tratament cu un fungicid pe care il poti cumpara de la o farmacie fitosanitara.

Nu uita de faptul ca si feriga are nevoie de nutrienti si frunzele uscate pot anunta o anumita deficienta. Iti recomandam sa folosesti un fertilizator de tip NPK (azot, fosfor si potasiu) cu eliberare treptata.

La final, iti mai spunem ca ferigile iubesc umiditatea, iar pentru a se dezvolta in mod corect au nevoie de un astfel de mediu. Tocmai de aceea, feriga creste foarte bine si in baie, unde umiditatea este mai ridicata decat in celelalte camere are locuintei.

Un mediu uscat face ca frunzele ferigii sa se decoloreze, iar apoi sa inceapa sa se ofileasca, iar apoi sa se usuce. In acest caz, este recomandat sa tii ghiveciul departe de surse de caldura si de lumina.