De ce apar moliile in casa. Cum sa scapi de aceste insecte
De ce apar moliile in casa. Cum sa scapi de aceste insecte

De ce apar moliile in casa. Cum sa scapi de aceste insecte


De ce apar moliile in casa. Afla care sunt cauzele, dar mai ales cum sa scapi de aceste insecte ce pot cauza probleme destul de mari. Ce trebuie sa stii si ce solutii poti folosi pentru o combatere eficienta.

De ce apar moliile in casa. Cum sa scapi de acestea insecte – Cuprins:

De ce apar moliile in casa

De ce apar moliile in casa
De ce apar moliile in casa

Daca si tu ai intampinat probleme, atunci cu siguranta ti-ai pus intrebarea de ce apar moliile in casa. Nu de alta, dar ideal ar fi sa stii de unde vin aceste insecte inainte de a invata cum sa le combati.

Ei bine, de regula moliile pot ajunge in casa ta cu ajutorul materialelor textile sau a altor haine, dar si prin intermediul alimentelor. Acestea pot fi contaminate cu oua sau larve din mediul exterior.

Totodata, moliile pot intra in casa ta prin intermediul mobilei vechi, a hainelor vechi, dar si a covoarelor. Acestea sunt cele mai utilizate ascunzatori pentru ouale de molii si larvele acestora.

Mai mult, expertii sugereaza faptul ca moliile isi pot face aparitia in casa ta si prin intermediul cerealelor, a fainii, dar si cu ajutorul semintelor pentru pasari ori bobitelor pentru animale.

La final, iti mai spunem ca moliile pot intra intr-o locuinta prin crapaturile din pereti sau de la geamuri, pe usa sau pe ferestrele deschise. Asadar, mare atentie si la acest aspect!

Cum sa combati moliile din locuinta si ce solutii sa folosesti

Combaterea moliilor de haine
Combaterea moliilor de haine

Acum ca stii de ce apar moliile in casa, ar fi bine sa stii si cum sa previi aparitia acestora, inainte de a iti explica cele mai bune metode de combatere.

Ei bine, daca obisnuiesti sa cumperi mobila veche sau covoare folosite, acestea trebuie tratate cu solutii sau sprau-uri antimolii. Ar fi bine sa inspectezi mobila sau covoarele cu atentie si sa le tratezi inainte de a le baga in casa.

Expertii recomanda sa nu tinem geamurile deschise, mai ales noapte, pentru ca atunci moliile sunt active si pot intra in locuinta noastra. Daca vrei sa deschizi geamurile fara problema iti recomandam sa folosesti o plasa de protectie pentru acestea.

Mancarea pentru animale sau pasari ar trebui tinuta in recipiente care se inchid ermetic. Doar asa te asiguri ca moliile nu isi vor face aparitia. Cantitatile mici se pot tine la congelator timp de 72 de ore si astfel te asiguri ca insectele nu vor supravietui.

Pentru a te asigura ca tii moliile, ouale si larvele acestora la distanta ar trebui sa te asiguri ca folosesti aspiratorul in mod constant atunci cand faci curat. Acesta te ajuta sa ajungi si in locurile greu accesibile, insa dupa ce l-ai folosit asigura-te ca golesti sacul la gunoi si pe urma il arunci imediat.

Cu toate ca bilele de naftalina reprezentau cea mai buna solutie in trecut, in zilele noastre se recomanda folosirea uleiului esential de cedru. O sa fie nevoie sa pui 250 ml de apa intr-un recipient cu pulverizator, peste care adaugi 4-5 picaturi de ulei esential de cedru.

Saculet impotriva moliilor
Saculet impotriva moliilor

Amesteca apoi foarte bine solutia si pulverizeaza in locurile unde moliile ar putea aparea. Spre exemplu, intr-un sifonier unde iti tii hainele, in crapaturile din pereti sau in locurile unde tii mancarea pentru animale ori semintele pentru pasari.

O alternativa la uleiul esential de cedru il reprezinta saculetii in care sa pui un amestec de ierburi. De exemplu, poti pune rozmarin, cimbru, cuisoare, lavanda si frunze de dafin. Acesti saculeti se pot agata in sifonier si vor tine moliile la distanta.

Mai poti folosi uleiuri esentiale din ierburile pe care le-am mentionat mai sus si apoi sa le pui in apa. Dupa asta, pulverizeaza solutia in locurile pe unde pot aparea moliile.

Citeste si: Gargarite de bucatarie. Cum sa scapi de aceste insecte

Si otetul este eficient pentru a combate moliile datorita faptului ca ouale si larvele insectelor nu pot supravietui intr-un mediu acid. Totusi, tine cont ca otetul poate afecta suprafetele de metal, piatra sau parchetul din lemn masiv atunci cand este folosit.

Moliile, ouale sau larvele nu pot rezista la temperaturi inalte. Asadar, o solutie va fi sa speli hainele la temperaturi mari, insa inainte de asta verifica eticheta acestora pentru a te asigura ca le poti curata la astfel de temperaturi fara sa le strici.

O alternativa la spalat este sa pui hainele pe care nu le porti mereu in pungi care se pot vida. Astfel, insectele nu o sa supravietuiasca pe termen lung.