Cand se culeg frunzele de smochin. Cum sa le folosesti si ce beneficii ofera
Cand se culeg frunzele de smochin. Cum sa le folosesti si ce beneficii ofera

Cand se culeg frunzele de smochin. Cum sa le folosesti si ce beneficii ofera


Cand se culeg frunzele de smochin. Afla care este perioada cand se pot culege aceste frunze, dar mai ales ce beneficii ofera si cum sa le folosesti. Iata ce trebuie sa stii si in ce parte a zilei trebuie sa culegi frunzele, cand contin cei mai multi nutrienti.

Cand se culeg frunzele de smochin. Cum sa le folosesti si ce beneficii ofera – Cuprins:

Beneficii frunze de smochin

Frunze de smochin uscate
Frunze de smochin uscate

Inainte de a iti stii cand se culeg frunzele de smochin si mai ales in ce parte a zilei, ar trebui sa stii si ce beneficii ofera acestea. Nu de alta, dar o sa vezi ca sunt extrem de sanatoase.

In primul rand, trebuie sa stii ca frunzele de smochin sunt bogate in antioxidanti, iar pe langa asta contin o multime de vitaminte si minerale esentiale care ajuta impotriva anemiilor.

Acestea reprezinta o sursa buna de vitamina A, B1 si B2, dar in acelasi timp contin si fosfor, potasiu, mangan, sodiu, fier si calciu.

Totodata, aceste frunze ajuta si la reglarea niveului de zahar din sange, dar in acelasi timp si sistemul digestiv, tratand gastritele si ulcerele gastrice. Frunzele de smochin pot fi folosite ca si remediu impotriva astmului sau a bronsitei.

De asemenea, frunzele de smochin au efect antistres si ajuta la tratarea de boli ale sistemului nervos, au efect antidepresiv, trateaza insomnia cronica, dar pot ajuta si la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

Datorita efectului detoxifiant, frunzele de smochin pot fi folosite si pentru a reduce colesterolul si trigliceridele. In acelasi timp, potu ajuta la reglarea circulatiei sangvine.

Cand se culeg frunzele de smochin. Cum sa le utilizezi

Cand se culeg frunzele de smochin
Cand se culeg frunzele de smochin

Cand se culeg frunzele de smochin. Perioada ideala pentru a recolta frunzele de smochin este august-septembrie, deoarece acestea au nevoie sa ajunga la maturitate. Semnul ca pot fi recoltate este dat de culoarea verde inchis, dar in acelasi timp si de textura ferma a acestora.

Mai mult, frunzele se culeg dimineata devreme, inainte ca soarele sa rasara sau dupa apusul soarelui. Doar atunci frunzele contin cei mai multi nutrienti.

Totodata, va trebui sa te asiguri ca o sa culegi doar frunzele sanatoase, curate si care nu prezinta pete sau care sunt atacate de posibili daunatori. Este indicat sa folosesti o foarfeca pentru a le taia de la baza, asa ca nu trage de acestea pentru a le rupe.

Dupa recoltare, frunzele se curata sub un jet de apa rece pentru a indeparta orice urme de impuritati. Urmatorul pas va fi sa le pui pe niste prosoape de hartie pentru a absorbi excesul de apa, iar apoi sa le lasi la uscat intr-un loc foarte bine aerisit si ferit de lumina soarelui.

Citeste si: Cand se planteaza smochinul si cum sa faci asta in mod corect

Tot procesul poate dura pana la 2 saptamani, iar dupa ce acestea s-au uscat va trebui sa le pui intr-un recipient ce se Inchide ermetic si sa le depozitezi intr-un loc ferit de lumina soarelui si caldura.

Daca vrei sa te asiguri ca frunzele vor rezista pentru cat mai mult timp poti adauga peste acestea putin orez sau sare, iar astfel te asiguri ca elimini orice urma de umiditate si eviti aparitia mucegaiului.

Pentru a prepara un ceai din frunze de smochin o sa ai nevoie de 3-5 linguri cu frunze uscate pe care le pui in 500 ml de apa clocotita. Dupa asta, lasa totul la infuzat timp de 5-10 minute. Ceaiul se poate servi cu suc de lamaie si miere.

Frunzele de smochin mai pot fi folosite si pentru a prepara un macerat. Ai nevoie de 2 linguri cu frunze uscate pe care le pui intr-un litru de apa, dupa care le lasi la macerat timp de 8 ore. Dupa asta, strecoara maceratul, iar acesta se poate bea cu 30 de minute inainte de masa de pranz.