Cand se planteaza smochinul si cum sa faci asta in mod corect
Cand se planteaza smochinul si cum sa faci asta in mod corect

Cand se planteaza smochinul si cum sa faci asta in mod corect


Cand se planteaza smochinul. Afla care sunt conditiile de crestere, dar si cum sa faci plantarea in mod corect pentru ca smochinul sa se prinda. Iata ce trebuie sa stii, ce dimensiuni trebuie sa aiba groapa si care este cea mai buna perioada.

Cultivarea smochinului in Romania. Conditii de crestere

Cultivarea smochinului in Romania
Cultivarea smochinului in Romania

Pentru cei ce nu stiu smochinul (Ficus carica) provine din vechea Persie, iar acest arbust fructifer este des intalnit in Orientul Mijlociu dar si in Bazinul Mediteranean.

In Romania, cultivarea smochinului se face in zone unde temperaturile nu scad mai mult de -12 grade Celsius pe timp de iarna. Mai exact, smochinul se cultiva in zone precum judetul Mehedinti, Drobeta Turnu Severin, litoralul Marii Negre, Clisura Dunarii, Svinita, Simian, Timisoara, Oradea, Arad, Bucuresti sau Orsova.

Totusi, datorita faptului ca acest arbust s-a adaptat treptat la conditiile climatice din tara noastra, acesta poate fi cultivat protejat chiar daca temperaturile scad sub valoarea de -15 grade Celsius.

Smochinul creste foarte bine la temperaturi cuprinse intre 17 si 26 grade Celsius. Totusi, gerul poate afecta partile aeriene ale arbustului, care vor ingheta si apoi se vor usca.

Citeste si: Taierea smochinului. Cum sa faci asta si in ce perioada

Cele mai cunoscute soiuri de smochini cultivate la noi in tare sunt cele Adriatice, a caror fructificare este partenocarpica, adica nu necesita polenizare. Aceste soiuri sunt Drobeta 1, Caracal 3, Svinita 1, Drobeta 3, Curmala, De Crimea, De Portugalia, De Adriatica, San Piero, Calimirna si Dotatto.

Smochinii trebuie plantati pe o suprafata unde beneficiaza de lumina soarelui, asa ca mare atentie la acest aspect atunci cand alegi locul de plantare. In caz contrar, fructificarea va fi redusa, ca si calitatea fructelor.

Tine minte sa plantezi smochinii intr-un loc ferit de vant, dar in acelasi timp si de temperaturile extreme. Cu toate ca arbustii tolereaza seceta, este indicata irigarea culturii de smochin.

Cand se planteaza smochinul. Cum sa faci asta pentru ca acesta sa se prinda

Cand se planteaza smochinul
Cand se planteaza smochinul

Cand se planteaza smochinul. Inainte de a stii care este perioada ideala, tine minte ca groapa pentru plantarea smochinului trebuie sa aiba dimensiuni de 60 cm latime, 60 cm lungime si de 40 cm adancime. In cazul in care vorbim despre un teren nelucrat, dimensiunile gropii trebuie sa fie de 80 cm lungime, 80 cm latime si de 60 cm adancime.

Groapa ar trebui sapata cu 2 luni inainte, pentru a face aerisirea acesteia, dar si pentru a elimina microorganismele din pamant. Daca totusi nu dispui de tot acest timp, fa groapa macar cu 2 saptamani inainte de plantare.

Primii 25-30 cm de pamant reprezinta stratul roditor, asa ca atunci cand sapi groapa pune-l in partea dreapta a acesteia. Tine minte ca acesta reprezinta stratul roditor, iar restul pamantului este de adancime si va fi folosit pentru umplerea gropilor.

Cand se planteaza smochinul? Ei bine, cea mai buna perioada pentru a planta smochinul este toamna, la fel ca si pomii fructiferi. Totusi, trebuie sa urmaresti prognoza meteo cu atentie, deoarece plantarea se face inainte de venirea primului inghet.

Daca nu ai apucat sa plantezi smochinul toamna, afla ca poti face asta si primavara. Bineinteles, primavara se va planta smochinul doar dupa ce a trecut orice pericol de inghet.

Puieti de smochini
Puieti de smochini

Plantarea se face folosind puieti, butasi, drajoni sau marcote. Daca vrei sa plantezi mai multi smochini in livada sau curtea ta, atunci ar trebui sa tii cont si de o distanta de minimum 5 metri intre randuri si de 2.5-4 metri intre arbustii aflati pe acelasi rand.

Inainte de plantare, va trebui sa te ocupi si de fasonarea radacinilor, adica de taierea celor uscate, rupte sau mucegaite. Mai mult, va trebui sa le tai pe cele care sunt foarte lungi.

Dupa fasonare urmeaza mocirlirea, adica introducearea radacinilor intru-un amestec de pamant galben, balega proaspata si apa. Mai poti adauga si un stimulator de inradacinare.

La plantare, va trebui sa pui un strat de 20 cm de pamant de adancime pe fundul gropii, dupa care completezi cu un strat de pamant roditor, pana ce ai umplut 2-3 din groapa. In acest mod te asiguri ca pamantul roditor va fi la nivelul radacinilor.

Imediat dupa plantare se va tasa pamantul, deoarece este nevoie sa elimini eventualele goluri de aer de la nivel radicular (radacini). Desigur, dupa plantare va fi nevoie sa pui 1-2 galeti de apa.

Dupa ce ai plantat un smochin, inarmeaza-te cu rabdare, pentru ca acesta va intra pe rod abia in anul 2-3. Totusi, productia maxima de fructe se va obtine abia peste 4-5 ani de la plantare.